Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Λεπτές ισορροπίες

Σκέψεις Χανιωτών με αφορμή την επανέναρξη δραστηριοτήτων

Θετικοί στο άνοιγμα λιανεμπορίου και Λυκείων αλλά με προϋποθέσεις τάσσονται πολίτες με τους οποίους μίλησαν τα “Χ.ν.” στους δρόμους της πόλης. Κοινή συνισταμένη, η ανάγκη για επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα σε πανδημία, παιδεία και οικονομία.

Aρκετοί πολίτες τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος αναγνωρίζοντας την σημασία στήριξης της αγοράς και της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντώνης τον οποίο συναντήσαμε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς: « πρέπει να ανοίξει η αγορά για οικονομικούς λόγους. Και τα μαθήματα έπρεπε να ξεκινήσουν στην Γ’ Λυκείου γιατί τα παιδιά δίνουν πανελλήνιες». Στην ερώτηση εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν έχουν υποχωρήσει πανελλαδικά, ανέφερε ότι « κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα».

Την ίδια άποψη έχει και ο Στέλιος οποίος θεωρεί ότι «η αγορά δεν έπρεπε να κλείσει, καθόλου. Δεν ήταν καραντίνα αυτό που κάναμε και σίγουρα δεν έλυσε το πρόβλημα. Όλοι ήταν έξω. Δεν εξαρτώνταν η διάδοση του ιού ή όχι από το λιανεμπόριο. Όσο για τα σχολεία θα μπορούσαν να λειτουργούν ανά βάρδιες, πρωί- απόγευμα σε διαφορετικά τμήματα κάθε μέρα. Έχω κόρη που πάει σχολείο και θεωρώ ότι δεν έπρεπε να κλείσουν καθόλου τα σχολεία».

Αρκετοί πάντως πολίτες φαίνονται προβληματισμένοι, όπως η Ερωφίλη : «πραγματικά δεν ξέρω, καταλαβαίνω όλες τις πλευρές αλλά είναι μια ζυγαριά που πρέπει κάπως να ισορροπήσει. Από την μια πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τεράστιο βιοποριστικό θέμα, από την άλλη φοβόμαστε. Τα παιδιά πάλι με την τηλεκπαίδευση δεν έχω ιδέα για το τι τελικά μαθαίνουνε. Τα συμπεράσματά μου είναι πως με την τηλεκπαίδευση η απόδοση είναι μικρή και δεν φταίει η τηλεκπαίδευση απαραίτητα, είναι μικρά τα παιδιά για να κατανοήσουν την εξ αποστάσεως διαδικασία. Και πρέπει επίσης τα παιδιά να βγαίνουν έξω, να τα βλέπει ο ήλιος! Φωνάζω στην κόρη μου μεταξύ φροντιστηρίου και σχολείου να μην μένει συνεχώς μέσα κλεισμένη».

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε μια συγκυρία με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και ασθενών σε νοσοκομεία, φαίνεται επίσης να δημιουργεί ανησυχία . «Με προβληματίζει γιατί δεν θα βγει ο χρόνος για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς. Δηλαδή πραγματικά δεν ξέρω τι συντελεστή βαρύτητας μπορεί να δώσει ο καθένας σε κάθε τι από όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα, για να βγάλει συμπέρασμα. Ελπίζω ότι ξέρουν τι κάνουν ( οι κυβερνώντες)» σημειώνει η Ερωφίλη.

Υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων τάσσεται η Ιωάννα την οποία συναντάμε στο κέντρο της πόλης. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειαζόταν τόσο σκληρά μέτρα. Έπρεπε όλα να λειτουργήσουν κανονικά» αναφέρει.

Την άποψη ότι η αγορά δεν έπρεπε να κλείσει συμμερίζεται και η Χριστίνα : «τα καταστήματα δεν έπρεπε ποτέ να κλείσουν. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να έχουν ενισχύσει τα νοσοκομεία μας, να υπάρχουν ΜΕΘ με εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η αγορά δεν έπρεπε ποτέ να κλείσει, έχει διαλυθεί η οικονομία. Έπρεπε να ενισχυθεί εξαρχής ο τομέας της Υγείας για όσα επρόκειτο να έρθουν. Και είχαν το χρονικό περιθώριο να το κάνουν αυτό». Για τα σχολεία επίσης θεωρεί ότι δεν έπρεπε να κλείσουν: «τα παιδιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα, δεν πρέπει να είναι όλη μέσα συνέχεια μπροστά σε έναν υπολογιστή. Όλα είναι διαλυμένα λόγω της κακής μεταχείρισης του προβλήματος».

Θετικά βλέπει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και ο Παύλος, τον οποίο συναντάμε στην πλατεία Κοτσάμπαση: «Έπρεπε να ξεμπλοκαριστεί ο κόσμος από μέσα, μα περισσότερος συνωστισμός γίνεται έξω. Βλέπεις τα παιδιά και μαζεύονται σε μεγάλες παρέες οι οποίες στην ουσία μπορεί να συντελέσουν στη διάδοση του ιού, όταν είναι άρρωστο κάποιο παιδί. Καλύτερα που άνοιξαν τα σχολεία. Γιατί έξω τα παιδιά έτσι και αλλιώς σμίγουνε. Όταν είναι στο σχολείο, με διαφορετικά ωράριο, νομίζω ότι είναι πιο προστατευμένα. Με άνοιγμα των δραστηριοτήτων αλλά με μέτρο, είναι πολύ καλύτερα».

Ο ίδιος εκφράζει κάποια ανησυχία για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που συμπίπτει με την ύπαρξη αρκετών κρουσμάτων πανελλαδικά, ωστόσο επισημαίνει πως: «γι’ αυτό φοράμε διπλές μάσκες. Όταν στριμώχνεις κάποιον, τον περιορίζεις με επιπλέον μέτρα, αντιδράει αντίθετα κι αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν είναι ελεύθερα τα πράγματα αλλά με κάποιο έλεγχο, είναι πολύ καλύτερα».

Πάντως υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως το άνοιγμα των Λυκείων είναι λάθος. Μεταξύ αυτών η Κατερίνα που αναφέρει τα εξής: « αν στα Λύκεια υπήρχαν διπλές βάρδιες και μικρότερα τμήματα θεωρητικά θα ήταν καλύτερα αλλά αυτό στην Ελλάδα είναι ανέφικτο. Οπότε με αυτά τα δεδομένα θα έλεγα όχι στο άνοιγμα των σχολείων. Βρίσκονται πολύ αρνητές του κορωνοιού και μέσα στους μαθητές, κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Για την αγορά νομίζω είναι πιο εφικτό να λαμβάνονται μέτρα ώστε να είναι τουλάχιστον κάποια καταστήματα ανοικτά».

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκφράζει η Ντάρια που συναντάμε με την παρέα της στον Κάτωλα, επισημαίνοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης: «Θα ήταν καλύτερα οι on line αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή παρά τις ουρές αναμονής και τo περιορισμένο χρονικό διάστημα για να επιλέξεις. Για τα σχολεία καλύτερα που άνοιξαν παρά να κάθονται τα παιδιά στο σπίτι.

Το βέβαιο είναι πώς μεγαλύτερη σημασία από κάθε μέτρο έχει η ατομική ευθύνη που θα επιδείξουν οι πολίτες. Χρειάζεται πειθαρχία. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας, να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα κτλ. Από εμάς εξαρτάται και όχι από την κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου».

Αμηχανία για το άνοιγμα των Λυκείων εκφράζει η Στέλλα την οποία συναντάμε σε ένα παγκάκι του Κάτωλα μαζί με την εγγονή της. «Δεν ξέρω, τι να πω… την μια τα ανοίγουνε, την άλλη τα κλείνουνε… Εγώ νομίζω ότι έπρεπε να είναι ανοικτά όλα και να υπάρχει μια άλλη οργάνωση. Τα σχολεία θα μπορούσαν να λειτουργούν με λιγότερα τμήματα και τα καταστήματα να δέχονται κόσμο ανάλογα με τετραγωνικά τους. Τώρα αυτό που γίνεται, τι είναι; Δεν είναι συνωστισμός αυτό που βλέπουμε» μας λέει, δείχνοντας τον κόσμο στον Κάτωλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα