■ Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σηµανδηράκη περί της ιδιοκτησίας του οικοπέδου
“Λευκή πετσέτα” φαίνεται πως πετά ο δήµαρχος Χανίων Παναγιώτης Σηµανδηράκης για το θέµα της κεραίας της ΕΡΤ στη Σούδα, αφού µε δηλώσεις του αγνοεί αφενός τη θέση του τοπικού συµβουλίου περί αποµάκρυνσης της κεραίας, αφετέρου αναγνωρίζει την ιδιοκτησία της έκτασης από την ΕΡΤ, παρ’ όλο που εκκρεµούν δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγώνες ετών.
Υπενθυµίζεται πως πρόσφατα το Τοπικό Συµβούλιο Σούδας οµόφωνα αποφάσισε, την κλιµάκωση των ενεργειών του για την αποµάκρυνσή της κεραίας και τη διεκδίκηση της έκτασης από τον ∆ήµο Χανίων.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο περιθώριο της αυτοψίας στο ποδηλατοδρόµιο, ο δήµαρχος Χανίων υποστήριξε πως «η κεραία που υπάρχει αυτή τη στιγµή της ΕΡΑ και δεν λειτουργεί θα πρέπει να παραµείνει, ως αναφορά σε µία τεχνολογία και ένα βιοµηχανικό µνηµείο. Προφανώς όµως, θα πρέπει να αρθούν όλοι οι πολεοδοµικοί περιορισµοί που είχε δηµιουργήσει η κατάσταση της. Να παραµείνει η κεραία ανενεργή, να αρθούν οι περιορισµοί και κυρίως να µπορέσει ο δήµος Χανίων σε συνεργασία µε τη διοίκηση της ΕΡΤ να αξιοποιήσει όλο αυτό τον τεράστιο χώρο, ως ένα πάρκο».
Για το θέµα της χρησικτησίας της έκτασης από πλευρά της ΕΡΤ ο κύριος Σηµανδηράκης, είπε ότι η δηµοτική αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση και επικοινωνία µε την ΕΡΤ. «Προφανώς δεν αµφισβητούµε το ιδιοκτησιακό, διεκδικούµε την παραχώρηση χρήσης, για να µπορέσει να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία», σηµείωσε.
«ΑΠΑΡΑ∆ΕΚΤΕΣ ∆ΗΛΩΣΕΙΣ»
Έντονη ήταν η αντίδραση από τον πρώην δήµαρχο Σούδας Γιάννη Περάκη, ο οποίος ανέφερε στα ”Χ.Ν.” ότι «ο κώδικας δήµων και κοινοτήτων και ο νόµος του Καλλικράτη, δίνουνε βάρος και προτεραιότητα στην Τοπική ∆ηµοκρατία, η οποία είναι ο πυρήνας της γειτονιάς, ο πυρήνας της αυτοδιοίκησης, αυτή δηλαδή που βάζει την ∆ηµοκρατία στις αυλές µας». Ο ίδιος τονίζει πως, η όποια απόφαση της δηµοτικής αρχής πρέπει πέρα και πρώτα από όλα, να συζητηθεί µε τους κατοίκους της Σούδας «…που είναι εκείνοι που ζούνε, βιώνουν την καθηµερινότητα στην πόλη. Οι αγώνες µας για την Κεραία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχει ξεκινήσει πριν από 50 χρόνια, έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους µε πολεοδοµικές απαγορεύσεις και έπρεπε η φωνή των κατοίκων, που έλαβαν αποφάσεις, να µεταφερθεί από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σούδας στο δηµοτικό συµβούλιο, να υπάρξει συζήτηση και διαβούλευση παρόντων των κατοίκων και κατόπιν να παρθούν αποφάσεις».
Ο τρόπος µε τον οποίο εγκαταστάθηκε η Κεραία και τις πολεοδοµικές δεσµεύσεις που επέβαλε, έχει αφήσει, όπως εξήγησε ο κ. Περάκης, «…συντρίµµια στην περιοχή, ενώ ακόµα υπάρχουν σπίτια στην Κάτω Σούδα που δεν έχουν επισκευαστεί». Υπενθύµισε µάλιστα ότι καθ όλη τη διάρκεια της δηµαρχίας του, «εκανα πράξη αυτό που µου άφησαν ο τότε κοινοτάρχης της εποχής 1975 Λευτέρης Βλαχάκης και στη συνέχεια το 1982 ο αείµνηστος Βασίλης Μαυριδάκης, που αγωνίστηκαν για το θέµα της κεραίας και µου έδωσαν µία Σηµαία για τον αγώνα αποµάκρυνσής της, την οποία και υποστήριξα. Ποτέ δεν θεώρησα τα οικόπεδα αυτά περιουσία της ΕΡΤ και για τον λόγο αυτό θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις του δηµάρχου κ. Σηµανδηράκη, στις οποίες επικαλείται ότι, αυτά τα οικόπεδα ανήκουν στη Ε.ΡΑ τη στιγµή µάλιστα που, εκκρεµεί το θέµα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Για το λόγο αυτό δεν την έλαβα επί δηµαρχίας µου υπόψη, ούτε για τον περιφερειακό δρόµο, το αντλιοστάσιο και την αποχέτευση. Θεωρούσα και θεωρώ ότι το οικόπεδο ανήκει στο δήµο. Το δε κοµµάτι που αυτή τη στιγµή επικαλείται ότι θα το κάνει πάρκο, ήδη από το 1996 είχαµε τροποποιήσει το Σχέδιο Πόλεως και το είχαµε ορίσει ως Πάρκο. Είναι δηλαδή περιουσία του δήµου και κακώς άφησε η ∆ηµαρχιακή Αρχή να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες που γίνονται σήµερα».
Το ζήτηµα της Κεραίας που απασχόλησε την περιοχή της Σούδας, δηµιούργησε προβλήµατα στους κατοίκους λόγω πολεοδοµικών απαγορεύσεων, ξεκινάει από το 1975. Όπως µνηµόνευσε ο κ. Περάκης, τους αγώνες, της τότε αυτοδιοίκησης και τις δικές του κινήσεις, ώστε να επιστρέψει τα οικόπεδα η Ελληνική Ραδιοφωνία, η ΕΡΤ, ενίσχυε άτυπα ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν Πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Πρασιανάκης. «Όταν µετά από πολλές συναντήσεις µε τη διοίκηση της ΕΡΤ στην Αθήνα δεν κατορθώσαµε κάτι, τότε ανέθεσα στον δικηγόρο Μιχάλη Μετζιδάκη, να διεκδικηθεί ο χώρος δικαστικά. ∆εν υπάρχουν συµβόλαια στην Ε.ΡΑ για το χώρο. Πρωτόδικα είχε κερδίσει, αλλά ήταν η εποχή που πρωτοεµφανίστηκε το Κτηµατολόγιο και θεώρησε η πρωτοδίκης ότι, το Βασιλικό ∆ιάταγµα µπορούσε να γραφτεί στο Κτηµατολόγιο και αυτό ήταν ένα µεγάλο λάθος».
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, εκκρεµεί η δίκη στο Εφετείο η οποία έχει αναβληθεί δέκα φορές και αναµένεται να εκδικαστεί το φθινόπωρο του 2025. «Αναρωτιέµαι λοιπόν πώς πηγαίνει ο κ. Σηµανδηράκης και λέει ότι τα οικόπεδα είναι της ΕΡΑ αφού η Νοµική του δήµου Υπηρεσία, πρέπει να παρουσιαστεί στο Εφετείο. Το θέµα είναι πολύ σοβαρό, είναι ατόπηµα του δηµάρχου να µιλάει µε την ΕΡΤ και όχι µε τους κατοίκους που µάλλον ξεχνάει ότι, οι κάτοικοι πρέπει να µιλήσουν, οι κάτοικοι να ακουστούν και αν το δηµοτικό συµβούλιο δεν µπορεί να πειστεί, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αργότερα. Οι κάτοικοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους που αφορούν στο θέµα της κεραίας».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
Στο ζήτηµα παρεµβαίνει µε γραπτή δήλωσή του και ο πρώην αντιδήµαρχος Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης, σχολιάζοντας πως «η φηµολογούµενη νοµοθετική ρύθµιση κυρίως πολεοδοµικών θεµάτων που αφορούν την κάτω Σούδα, έχει πολλά οφέλη µε πολλαπλούς αποδέκτες, αλλά παράλληλα ελλοχεύει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως τοπόσηµο, µια ανενεργή, κεραία 108 µέτρων ύψους, της οποίας η ενδεχόµενη πτώση από τη µη συντήρηση, µπορεί να στοιχίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ο κ. Βλαχάκης χαιρετίζει την «ιδιαιτέρως θετική πρωτοβουλία της κυρίας Βολουδάκη και του ∆ηµάρχου Χανίων για την διευθέτηση πολεοδοµικών αγκυλώσεων που σχετίζονται µε την ανενεργή κεραία της ΕΡΑ».
Όπως υποστηρίζει, «από την προκαλούµενη νοµοθετική ρύθµιση, προκύπτουν τα κάτωθι θετικά:
• Η κυρία Βολουδάκη ολοκληρώνει την προσπάθεια του αείµνηστου Μανούσου Βολουδάκη για την άρση των πολεοδοµικών περιορισµών του άρθρου 13 του ν.3188 / 1955 (αφορά την δόµηση στη Κάτω Σούδα).
• Ο ∆ήµος Χανίων εφαρµόζει την µελέτη της WWF σε µέρος των 44 στρεµµάτων που τώρα καταλαµβάνει η ανενεργή κεραία της ΕΡΑ.
• Οι κάτοικοί κάνουν χρήση των νέων όρων δόµησης έχοντας πλέον την δυνατότητα προσθήκης τρίτου ορόφου».
Από την άλλη, ο κ. Βλαχάκης διαφωνεί κάθετα µε την παραµονή και τον χαρακτηρισµό της ανενεργής κεραίας της ΕΡΑ στην Κάτω Σούδα ως τοπόσηµο, σχολιάζοντας πως «απειλεί την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχοµένων της οδού Πλ. Μαριδάκη, (είναι ο δρόµος ο οποίος ενώνει τον ΒΟΑΚ µε το Αεροδρόµιο), στις παρυφές του οποίου, στέκει (για πόσο ακόµη;) ασυντήρητη, τουλάχιστον απο το 2018 που σταµάτησε να εκπέµπει, η εν λόγω κεραία».
Ο ίδιος τονίζει πως «εάν στην επικείµενη νοµοθετική ρύθµιση δεν προβλεφθεί µαζί µε όλα τα πολεοδοµικά ευεργετήµατα η αποξήλωση της ανενεργής κεραίας, τότε θα µπούµε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου κανείς φορέας δεν θα έχει την ευθύνη να συντηρήσει τον 108 µέτρων ιστό και σε κανένα νοµικό πρόσωπό δεν θα αναλογεί η αστική ευθύνη για την όποια ζηµιά προκληθεί από ενδεχόµενη πτώση της».