■ Ένα ταξίδι σε γνωστά και άγνωστα φαράγγια από τον έµπειρο πεζοπόρο & φωτογράφο Χρ. Στεφανάκη
Έναν ξεχωριστό λεύκωµα – οδηγό αφιερωµένο σε 14 γνωστά ή και άγνωστα φαράγγια των Σφακίων, δηµιούργησε ο έµπειρος πεζοπόρος και επαγγελµατίας φωτογράφος Χρυσόστοµος Στεφανάκης.
Ειδικότερα, στην έκδοση που έχει τίτλο “Φαράγγια Σφακίων – γνωστά και άγνωστα” περιλαµβάνονται πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα φαράγγια: Τρυπητής, Κλάδου, Σαµαριάς, Ελυγιάς, Αράδενας, Ίλλιγκα ή Καβή, Παπά Λαγκό, Σφακιανό ή Λαγκός, Ίµπρου, Κάπνης, Ασφέντου, Καλλικράτη, Σκαλωτής και Αργουλιανό.
«Το µικρό αυτό λεύκωµα – οδηγός αποτελεί ένα πλούσιο εργαλείο για συναρπαστικές διαδροµές στα φαράγγια του ∆ήµου Σφακίων, όπως διαπίστωσα κι εγώ ο ίδιος µε τις πολλές επισκέψεις µου κατά καιρούς -αρκετά χρόνια πίσω έως σήµερα- τόσο στα φαράγγια όσο και σε ολόκληρη την επαρχία και ιδιαίτερα στα νότια παράλια», τονίζει ο συγγραφέας στο προλογικό του σηµείωµα και προσθέτει πως µετά τα βιβλία “Το φαράγγι της Αράδενας”, “Το φαράγγι της Ίµπρου” και “Φραγκοκάστελλο”, που είναι εξαντληµένα σήµερα, «πήρα την απόφαση να ασχοληθώ µε όλα τα γνωστά και άγνωστα στους περισσότερους φαράγγια των Σφακίων, από την Τρυπητή δυτικά, σύνορο µε την Επαρχία Σελίνου, και ανατολικά έως τον Αργουλέ, σύνορα µε την Επαρχία Αγίου Βασιλείου».
«Έχω περπατήσει όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το λεύκωµα, µε κάνα-δύο από αυτά να είναι πολύ δύσβατα και µόνο µε ειδικό εξοπλισµό µπορεί κανείς να τα διαβεί», αναφέρει ο κ. Στεφανάκης και συµπληρώνει ότι στις 184 σελίδες του βιβλίου, που αποτελεί αυτοέκδοση, περιλαµβάνονται στοιχεία και κυρίως φωτογραφικό υλικό (564 φωτογραφίες) από όλα τα φαράγγια καθώς και πληροφορίες για τη βατότητα του καθενός ξεχωριστά.
«…Τα φαράγγια µοιάζουν ταξινοµηµένα στη σειρά µε την ίδια κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Αν τα δει κανείς από τη θάλασσα, φαίνονται το ένα δίπλα στο άλλο, µε σχεδόν ίσες αποστάσεις. Και το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι σε αυτό θα βρει ο περιπατητής ορειβάτης τον βαθµό δυσκολίας που αναζητά είτε αυτός είναι µικρός είτε µεγάλος», σχολιάζει ο κ. Στεφανάκης.
Να σηµειώσουµε ότι το λεύκωµα – οδηγός είναι τρίγλωσσος: ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά.
Για κάθε φαράγγι δίνονται πληροφορίες για το που βρίσκεται, το βαθµό δυσκολίας του, τον χρόνο που απαιτείται για να το διανύσει κάποιος, ορισµένες ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες για την περιοχή όπως και για την πανίδα και χλωρίδα, αλλά και κάποιες συµβουλές για ασφαλέστερη πεζοπορία.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο συγγραφέας εκτός από έµπειρος πεζοπόρος, από το 1975 ως επαγγελµατίας φωτογράφος ανέπτυξε συνεργασία µε τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα µουσεία του νησιού, φωτογραφίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, ευρήµατα, ανασκαφές κ.ά.
Επίσης, έχει εκδώσει λευκώµατα – οδηγούς για τα φαράγγια της Αράδενας, της Ίµπρου, το Φραγκοκάστελλο, τη Γαύδο, τον Λέντα και τα Μάταλα.
Το λεύκωµα – οδηγός διατίθεται σε καταστήµατα στα Σφακιά, σε βιβλιοπωλεία των Χανίων και από τον ίδιο τον συγγραφέα (τηλ. Επικοινωνίας 697 4082 160)