Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Λευκός απολογισμός…

Ευτυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια (με εξαίρεση το 2016) τα χιόνια στα βουνά της Κρήτης ήταν πολλά. Τόσα πολλά που σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσαμε σε χιονοκάλυψη αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που παραδοσιακά σφύζουν από χιόνια.

Ο φετινός χειμώνας ήταν κάπως παράξενος από πλευράς χιονοπτώσεων. Το ξεκίνημα έγινε απότομα στα βουνά μας στο τέλος του Δεκεμβρίου, ρίχνοντας μάλιστα πολύ αξιόλογη ποσότητα χωρίς να υπάρχει υπόστρωμα χιονιού ακόμα και στα μεγάλα υψόμετρα, ενώ η συνεχόμενη κακοκαιρία την περίοδο της πρωτοχρονιάς, έθαψε στην κυριολεξία τους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιονοπτώσεις έγιναν με δυνατούς βόρειους ανέμους, με αποτέλεσμα όλες οι κόψεις αλλά και τα υψηλότερα σημεία των κορυφών να μην έχουν χιόνι, καθώς παρασύρθηκε από τους ανέμους και βρέθηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτεί τεράστια ποσότητα χιονιού από τα 1100μ. μέχρι και τα 1900μ. και σε πολλά σημεία ξεπερνούσε τα 2 μέτρα, ενώ πολλές κορυφές πάνω από αυτά τα υψόμετρα ήταν ξέχιονες. Το περισσότερο χιόνι ποσοτικά ήταν στην βόρεια πλευρά και σχεδόν σε όλη την διάρκεια του χειμώνα η χιονοκάλυψη ξεκινούσε περίπου από τα 900μ.
Το οροπέδιο του Ομαλού που βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων (1100μ.) ήταν περίπου για δυόμιση μήνες καλυμμένο από χιόνι, ενώ ακόμα περισσότερο χιόνι υπήρχε στην ανατολική πλευρά και στο οροπέδιο της Ταύρης και του Νιάτου.
Στα ίδια επίπεδα ήταν και ο Ψηλορείτης, με την βορεινή του πλευρά να έχει τεράστιες ποσότητες, ενώ υπήρχε πολύ χιόνι και στη νότια πλευρά του.
Τα Λευκά όρη στη νότια πλευρά τους δεν τα πήγαν καθόλου καλά, καθώς το χιόνι ξεκινούσε και εκεί από τα 1000μ. περίπου, όμως η ποσότητα ήταν ελάχιστη σε σχέση με την βορεινή πλευρά.
Παρά τις μεγάλες ποσότητες χιονιού δεν είχαμε αξιόλογες χιονοστιβάδες φέτος, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού έπεσε μαζεμένος και όχι σε διαδοχικές στρώσεις ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις φετινές κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις, ο καιρός γενικά ήταν πολύ ήπιος χωρίς όμως νοτιάδες διαρκείας και απότομες μεταβολές τις θερμοκρασίας. Πολλές ήταν και οι νύχτες χωρίς σύννεφα και άπνοια, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στα βουνά να πέφτει πολύ χαμηλά και να δημιουργεί ισχυρό παγετό. Αυτό το φαινόμενο συντελεί κατά πολύ στην αντοχή του χιονιού στο λιώσιμο, ακόμα και αν την ημέρα η θερμοκρασία είναι υψηλή.
Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια μέτρια χρονιά από πλευράς χιονοπτώσεων, καθώς χιόνισε πολύ μεν αλλά λίγες φορές. Το περισσότερο χιόνι έπεσε τον Ιανουάριο στις πρώτες ημέρες και από εκεί και μετά απλά συντηρήθηκε χωρίς κάτι το έντονο.
Πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η τελευταία κακοκαιρία στις 7-8/4, όπου οι χιονοπτώσεις στη βόρεια πλευρά ήταν απρόσμενες, με αποτέλεσμα αρκετό χιόνι να καλύψει τα βουνά από τα 1400 μέτρα και πάνω.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα