Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος αναπτύσσει τις θέσεις του
«Θα πρέπει να δούµε πώς ισορροπηµένα, θα αναπτύσσεται η Κρήτη ως ενότητα», λέει σε συνέντευξή του στο Podcast “Terra Politica” των “Χ.ν.” ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε µε τον συνδυασµό του Σταύρου Αρναουτάκη, Λευτέρης Κουλιεράκης.
Παράλληλα αναπτύσσει τις θέσεις του για θέµατα του νησιού ενώ απευθυνόµενος στους Χανιώτες τονίζει ότι το “ναι” και το “όχι” του στο περιφερειακό συµβούλιο, θα «είναι φανερό, διαυγές και απολύτως αιτιολογηµένο».
Παραθέτουµε αποσπάσµατα από τη συνέντευξη την οποία αναλυτικά µπορείτε να ακούσετε στο podcast των “Χ.ν.”.
• Γιατί διεκδικείται την ψήφο των Χανιωτών; Γιατί κατεβαίνετε στις εκλογές;
«Κατεβαίνω στις εκλογές για λόγους, για εµένα αυτονόητους. Αισθάνοµαι το χρέος να συµπορευτώ µε τον Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος έχει καταθέσει ένα συγκεκριµένο σχέδιο. Εχω την αίσθηση ότι και εγώ µπορώ να προσφέρω σε αυτή τη διαδικασία µιας και παρακολουθώ τα πράγµατα και έχω δοκιµαστεί σε διάφορα µεγάλα project. Σας θυµίζω ότι χρόνια πριν ήµουν σύµβουλος του τότε υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου, όπου το υπουργείο Πολιτισµού είχε την ευθύνη των µεγάλων έργων, της Ολυµπιάδας µε τις πέντε ολυµπιακές πόλεις αλλά και το “Ελλάδα 2004” µε έργα για την υπόλοιπη χώρα έτσι ώστε να υπάρχει µία ισορροπία. Σε αυτό το πρόγραµµα υπήρξαν και έργα στα Χανιά. Επειδή βλέπω ότι θα µπορούσα να γίνουν πράγµατα στα Χανιά θα ήθελα να µε τιµήσει ο Χανιώτης και η Χανιώτισσα µε τη ψήφο τους. Είµαι από αυτούς που χρόνια τώρα καταθέτω την άποψή µου, λέω τα πράγµατα µε τη γλώσσα της αλήθειας.
Ηδη, ξεκίνησα πολλά χρόνια πίσω ως µέλος του νοµαρχιακού συµβουλίου Χανίων. Ηµουν ο νεότερος του ψηφοδελτίου. Είχα την τύχη να ψηφιστώ. Να µε τιµήσουν οι Χανιώτες. Και τώρα, µετά από ένα ολόκληρο κύκλο δικό µου, επιστρέφω στην αυτοδιοίκηση β΄βαθµού και ελπίζω, εάν εκλεγώ, να µετέχω σε αυτή τη διαδικασία µε βάση την αίσθηση του καθήκοντος και του χρέους».
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος αναπτύσσει τις θέσεις του
• Ποιες θα είναι εφόσον εκλεγείς, οι δικές σου προτεραιότητες για θέµατα του νοµού;
«Το να καθίσω να ιεραρχήσω τα πράγµατα και να πω ποιοι είναι οι στόχοι, θα ήταν ένας κατάλογος ο οποίος δεν θα µας έφτανε για µία ολόκληρη ώρα. Θα µιλήσω για τη φιλοσοφία του σκεπτικού µου. Αντιµετωπίζω την Κρήτη ως κάτι ενιαίο. Και επί τούτου θα πρέπει να πω ότι δεν έχουµε αυξηµένη αίσθηση της περιφερειακής µας συνείδησης.
Σιγά – σιγά θα πρέπει να αυξήσουνε τη συνείδησή µας σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης µε ενοχλεί αυτό που ακούγεται και νοµίζω είναι µια υπερβολή ότι τα πάντα τα παίρνει το Ηράκλειο. Αυτό το ονοµάζω σύνδροµο της δευτερότοκης κόρης. Γίνονται πράγµατα και στα Χανιά. Βεβαίως θα πρέπει να γίνουν ακόµη περισσότερα. Οι δικές µου σκέψεις είναι κατ΄αρχήν όσον αφορά τις υποδοµές. Η εκκίνηση του Βόρειου Αξονα και της κατασκευής του, θα είναι µία έναρξη και των ιδιωτικών επενδύσεων. Η Κρήτη τα επόµενα χρόνια θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Θα πρέπει να δούµε πως ισορροπηµένα, θα αναπτύσσεται η Κρήτη ως ενότητα».
• Η πολιτεία αντιµετωπίζει την Κρήτη ως ενιαία; Υπάρχει συγκρητισµός;
«…Βεβαίως υπάρχουν ενδοπεριφερειακοί ανταγωνισµοί. Το Ρέθυµνο θεωρεί ότι τα πολλά λεφτά τα παίρνουν το Ηράκλειο και τα Χανιά, τα Χανιά ότι τα παίρνει το Ηράκλειο και πάει λέγοντας. Αυτό όµως δεν είναι αλήθεια. Ενδεχοµένως να υπάρχει ένα µικρό ή µεγάλο επικοινωνιακό κενό όπου ενδεχοµένως τα έργα τα οποία παράγονται στα Χανιά να µην επικοινωνούνται. Αυτό πρέπει να το δούµε».
«Η Κρήτη είναι ενιαία. Θα πρέπει µέσα στο περιφερειακό συµβούλιο να δηµιουργηθούν έτσι οι συνθήκες, ώστε αν υπάρχουν ανισορροπίες σε ό,τι αφορά τις δυνάµεις, να µπούµε µέσα στο παιγνίδι, έτσι ώστε αυτό που αναλογεί στα Χανιά να το παίρνουν µε µία υποσηµείωση: Τα Χανιά θα πρέπει να είναι έτοιµα, να υπάρχει ένα σχέδιο. Οι ∆ήµοι, τα Επιµελητήρια, να καταθέτουν προτάσεις. Ηµουν παρών σε µία ευρεία σύσκεψη πριν 4 χρόνια όπου ο Αρναουτάκης ρώτησε αν υπάρχει ένας δήµαρχος που του έφερε µελέτη που δεν ενσωµάτωσε στον γενικότερο σχεδιασµό. Θα πρέπει να έχουµε σχέδιο, να έχουµε πρόταση, να παράγουµε µελέτες οι οποίες να κουµπώνουν σε µια συγκεκριµένη αναγκαιότητα».
• Άρα, πετάς το µπαλάκι στους δηµάρχους…
«Εκτιµώ σε σχέση µε τους δηµάρχους ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δουλειά. Θεωρώ ότι οι δήµαρχοι είναι απαιτητικοί και καλώς, είναι διεκδικητικοί και καλώς και η διεκδικήσή τους είναι µε µια µελέτη που κουµπώνει στον γενικότερο σχεδιασµό. Συνεπώς τα πράγµατα έχουν πάρει τον δρόµο τους».
• Στα Χανιά ένα από τα θέµατα που απασχολούν την κοινή γνώµη είναι η επένδυση στα Φαλάσαρνα για την οποία γνωµοδότησε θετικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος παρά τις αντιδράσεις.
Ο κ. Κουλιεράκης απάντησε ότι γενικότερα το θέµα είναι «οικιστικά τι αντέχει στο νησί. Σε επιπεδο υποδοµών, πόσους µπορεί η Κρήτη να φιλοξενήσει;» και «θα χρειαζόµασταν µια µελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού για το αντέχει το νησί σε υποδοµές, σε οικιστική ανάπτυξη και πόσους επισκέπτες» και αναφερόµενο στα Φαλάσαρνα, τόνισε µεταξύ άλλων:
«Τα Φαλάσαρνα δεν είναι κάτι µεµονωµένο. Τα Φαλάσαρνα, ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, έχουν απασχολήσει την κοινωνία. Επειδή αυτό το κοµµάτι το βλέπω ως παράδεισο, να δούµε πως µπορεί ενώ µπορεί να αξιοποιηθεί στο µέτρο που του αναλογεί και αντέχει η περιοχή. Εχω την αίσθηση ότι για αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο το οποίο να δίνει τα όρια. Αν δεν έχουµε συνείδηση του δηµόσιου χώρου έχουµε χάσει το παιγνίδι. Να δούµε τι πρέπει να µείνει ανέγγικτο.
Επί της αρχής δεν λέω όχι στις ιδιωτικές επενδύσεις αυτού του τύπου. Λέω ναι υπο τους όρους της προστασίας του δηµοσίου χώρου».
• Τι µήνυµα θέλετε να στείλετε στους Χανιώτες;
«Εάν έχω την τιµή και εκλεγώ, εάν µε τιµήσουν οι Χανιώτισες και οι Χανιώτες, επί της αρχής δεν είναι αυτονόητη και δεδοµένη η ψήφος µου στο περιφερειακό συµβούλιο. Το ναι και το όχι µου θα είναι φανερό, διαυγές και απολύτως αιτιολογηµένο. Αυτή είναι η προσωπική δηµόσια δέσµευση µου».
«Επειδή θεωρώ ότι η Κρήτη την επόµενη πενταετία θα έχει µεγάλες προκλήσεις, θα πρέπει να έχει ένα περιφερειακό συµβούλιο όπου τα µέλη του θα έχουν τη γνώση και τη δύναµη να δώσουν τη µάχη. Και εγώ δεσµεύοµαι να δώσω τη µάχη µου ως Χανιώτης µέσα στο περιφερειακό συµβούλιο µε συνείδηση χρέους».