9.4 C
Chania
Σάββατο, 1 Μαρτίου, 2025

Λιχουδο- μαγικά: Σούπα Βελουτέ με Πράσο και Πατάτες

Ζεστασιά και θρέψη σε κάθε κουταλιά

Αυ Μερικές φορές, η απλότητα κρύβει τη µεγαλύτερη νοστιµιά. Μια ζεστή σούπα µε πράσο γίνεται ο απόλυτος σύµµαχος τις κρύες µέρες του χειµώνα. Θρεπτική, γεµάτη γεύση και εύκολη στην προετοιµασία, αυτή η συνταγή αποδεικνύει πως τα ταπεινά υλικά µπορούν να δηµιουργήσουν κάτι πραγµατικά απολαυστικό! Πάµε να τη δούµε!
Συνταγή:

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
3 πράσα (το λευκό µέρος) κοµµένα σε ροδέλες
3 µέτριες πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε κύβους
1 µέτριο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
4 φλιτζάνια ζωµό λαχανικών ή νερό
1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέµα γάλακτος (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Φρέσκο θυµάρι, πάπρικα ή σχοινόπρασο για το σερβίρισµα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
✓ Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το πράσο και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε µε λίγο αλάτι µέχρι να µαλακώσουν και να µοσχοµυρίσουν.
✓ Ρίχνουµε τις πατάτες στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε καλά, ώστε να καλυφθούν από τα αρώµατα του πράσου και του σκόρδου.
✓ Προσθέτουµε τον ζωµό λαχανικών (ή το νερό) και αφήνουµε τη σούπα να πάρει βράση. Μειώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.
✓ Χρησιµοποιούµε ραβδοµπλέντερ και πολτοποιούµε τη σούπα απευθείας στην κατσαρόλα, µέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Εναλλακτικά, µεταφέρουµε τη σούπα σε µπλέντερ και την πολτοποιούµε τµηµατικά.
✓ Έπειτα προσθέτουµε το γάλα ή την κρέµα γάλακτος, ανακατεύουµε καλά και αφήνουµε τη σούπα να ζεσταθεί για λίγα λεπτά ακόµη.
✓ Αλατοπιπερώνουµε σύµφωνα µε τις προτιµήσεις µας και σερβίρουµε µε λίγο φρέσκο θυµάρι, πάπρικα ή ψιλοκοµµένο σχοινόπρασο.
✓ Απολαµβάνουµε µε κρητικό απάκι και φρυγανισµένο ψωµί.

Μικροί Σεφ εν Δράσει : Η κουζίνα είναι ένας υπέροχος χώρος δηµιουργίας για τα παιδιά! Στη συνταγή της σούπας µε πράσο και πατάτες, µπορούν να αναλάβουν τον καθαρισµό και το πλύσιµο των λαχανικών ή να βοηθήσουν στο κόψιµο (µε ασφαλή µαχαίρια ειδικά για παιδιά και µε επίβλεψη). Μπορούν επίσης να ανακατέψουν τα υλικά στην κατσαρόλα πριν προσθέσουµε τον ζωµό και να επιλέξουν το µυρωδικό που θα γαρνίρει τη σούπα στο σερβίρισµα. Έτσι, όχι µόνο συµµετέχουν στην προετοιµασία του φαγητού, αλλά µαθαίνουν να αγαπούν τις θρεπτικές τροφές µέσα από την ενασχόλησή τους µε αυτές.

Θρεπτική αξία : Το πράσο είναι ένας διατροφικός θησαυρός! Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταµίνη C και βιταµίνη K, ενώ περιέχει σηµαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Επίσης, οι φυσικές ενώσεις του πράσου, όπως η αλισίνη, βοηθούν στη µείωση της φλεγµονής και συµβάλλουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Το πράσο τέλος, είναι µια εξαιρετική “πρεβιοτική” τροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες που θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, συµβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της πέψης και της συνολικής εντερικής υγείας.

* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή. Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα