Αυτή η τάρτα µε µανιτάρια και τυρί είναι ο απόλυτος συνδυασµός γεύσης και απλότητας! Με τραγανή βάση και πλούσια, αρωµατική γέµιση, αποτελεί µια γευστική πρόταση που θα λατρέψουν όλοι. Είναι ιδανική για µεσηµεριανό, βραδινό ή ακόµα και για ένα γιορτινό τραπέζι, ενώ ετοιµάζεται πανεύκολα µε λίγα υλικά. Ένα πιάτο που θα γίνει αγαπηµένο σε κάθε εποχή! Πάµε να το δούµε!
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο κουρού
500 γρ. µανιτάρια (λευκά, portobello ή mix) κοµµένα σε φέτες
1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 κ.Σ. βούτυρο
200 γρ. τυρί κρέµα
100 γρ. κίτρινο τυρί τριµµένο
2 αυγά
1/2 κ.γ. µοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. θυµάρι
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο βούτυρο για άλειµµα
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
✓ Βουτυρώνουµε ελαφρά µια ταρτιέρα και στρώνουµε το φύλλο, πιέζοντας στις
άκρες. Τρυπάµε ελαφρά τη βάση µε ένα πιρούνι και την ψήνουµε για 10 λεπτά µέχρι να πάρει λίγο χρώµα.
✓ Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε λίγο αλάτι µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τα µανιτάρια και µαγειρεύουµε µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να µελώσουν. Αλατοπιπερώνουµε και πασπαλίζουµε µε θυµάρι.
✓ Σε ένα µπολ, χτυπάµε τα αυγά, το τυρί κρέµα, το τριµµένο τυρί, το µοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουµε το µείγµα των µανιταριών και ανακατεύουµε καλά.
✓ Ρίχνουµε τη γέµιση στην προψηµένη βάση και ψήνουµε για 25-30 λεπτά, µέχρι να ροδίσει όµορφα η επιφάνεια.
✓ Αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουµε και τη σερβίρουµε ζεστή ή σε θερµοκρασία δωµατίου
Play time: Η προετοιµασία αυτής της τάρτας είναι µια υπέροχη ευκαιρία να δηµιουργήσετε αναµνήσεις µε τα παιδιά σας! Μπορούν να βοηθήσουν πλένοντας τα µανιτάρια, ανακατεύοντας τη γέµιση ή ακόµα και απλώνοντας τη ζύµη στη φόρµα. Αν είναι µεγαλύτερα, µπορούν να κόψουν τα µανιτάρια υπό επίβλεψη ή να διακοσµήσουν την επιφάνεια της τάρτας πριν τη βάλουµε στο φούρνο. Η συµµετοχή τους όχι µόνο τα διασκεδάζει αλλά τους µαθαίνει τη χαρά του µαγειρέµατος και την αξία του φαγητού που φτιάχνουµε µε τα χέρια µας.
Tip: Τα µανιτάρια είναι µια εξαιρετική πηγή βιταµινών και µετάλλων, όπως η βιταµίνη D, το κάλιο και το σελήνιο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συνεπώς µας χορταίνουν και συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά, ενώ η βιταµίνη Β που διαθέτουν ενισχύει την παραγωγή ενέργειας. Ένας θησαυρός της φύσης που αξίζει να µπει πιο συχνά στο τραπέζι µας!
* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή. Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching.