Αυτή η σούπα µπορς είναι µια εκπληκτική επιλογή για να ζεστάνουµε τις κρύες µέρες του χειµώνα, ενώ αποτελεί και µια εντυπωσιακή πρόταση για το γιορτινό τραπέζι! Με το εντυπωσιακό της χρώµα, τη βαθιά γεύση του παντζαριού, τα αρώµατα της δάφνης και του κύµινου, και την πλούσια υφή που συµπληρώνεται από τη φέτα, αυτή η συνταγή συνδυάζει απλότητα µα και κοµψότητα. Είτε την απολαµβάνουµε καθηµερινά είτε τη σερβίρουµε στους καλεσµένους µας, είναι σίγουρο πως θα κλέψει τις εντυπώσεις! Πάµε να τη δούµε!
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 2 κ.Σ. ελαιόλαδο
• 500γρ παντζάρια, καθαρισµένα και κοµµένα σε κύβους
• 1 πατάτα ή γλυκοπατάτα, καθαρισµένη και κοµµένη σε κύβους
• 2 καρότα, καθαρισµένα και κοµµένα σε φέτες
• 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωµένες
• 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύµινου
• 1 λίτρο ζωµό λαχανικών
• 1 κ.Σ. πελτέ ντοµάτας
• 1 κ.γ. σπόρους κύµινου
• 2 φύλλα δάφνης
• Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
Για το σερβίρισµα
• Μαϊντανός ψιλοκοµµένος
• Γιαούρτι ή κρέµα γάλακτος
• Φέτα, θρυµµατισµένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
✓ Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε το σκόρδο και τους σπόρους κύµινου, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό µέχρι να βγάλουν το άρωµά τους.
✓ Προσθέτουµε τον πελτέ ντοµάτας και τον σοτάρουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να καραµελώσει ελαφρώς και να βγάλει το άρωµά του.
✓ Ρίχνουµε τα παντζάρια, τις πατάτες (ή τη γλυκοπατάτα) και το καρότο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουµε καλά ώστε να καλυφθούν από το λάδι και τα µπαχαρικά.
✓ Προσθέτουµε τον ζωµό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι. Φέρνουµε τη σούπα σε βρασµό. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 25-30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν τα λαχανικά.
✓ Αφαιρούµε τα φύλλα δάφνης και πολτοποιούµε τη σούπα µε ραβδοµπλέντερ, µέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αν θέλουµε, προσθέτουµε γιαούρτι ή κρέµα γάλακτος.
✓ Αλατοπιπερώνουµε κατά βούληση και ανακατεύουµε καλά.
✓ Σερβίρουµε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα. Προσθέτουµε από πάνω τη θρυµµατισµένη φέτα και τον ψιλοκοµµένο µαϊντανό.
Play time: Η προετοιµασία αυτής της σούπας µπορεί να γίνει µια διασκεδαστική και δηµιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά. Μπορούν να µας βοηθήσουν στο πλύσιµο των λαχανικών, στο ξεφλούδισµα των παντζαριών µε τη βοήθειά µας και στο κόψιµο πιο απλών υλικών µε ασφαλή εργαλεία. Επίσης, µπορούν να ανακατέψουν τα λαχανικά στην κατσαρόλα, να προσθέσουν τα µπαχαρικά και να διακοσµήσουν τα πιάτα µε τη φέτα και τον µαϊντανό. Η συµµετοχή τους όχι µόνο ενισχύει τη σχέση τους µε το φαγητό, αλλά τα βοηθά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες στην κουζίνα.
Tip: Τα παντζάρια είναι µια εξαιρετικά θρεπτική τροφή µε πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βηταλαΐνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αποτοξίνωση του οργανισµού. Περιέχουν φυτικές ίνες που συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος, καθώς και φυλλικό οξύ, σηµαντικό για την υγεία της καρδιάς και την παραγωγή ερυθρών αιµοσφαιρίων. Επίσης, είναι µια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης. Η φυσική τους γλυκύττα τα καθιστά ιδανική επιλογή για νόστιµες και υγιεινές συνταγές.