» Συνταγές για μαγειρικά “πειράματα”, όλο υγεία και νοστιμιά!
Αγαπητοί αναγνώστες, εύχοµαι η συνταγή µου να σας βρίσκει καλά! Εγώ είµαι λίαν ταλαιπωρηµένη από ένα κρυολόγηµα που για µέρες µου είχε κλείσει εντελώς τη φωνή. Σήµερα λοιπόν, και µιας και κυκλοφορούν πολλά κρυολογήµατα και γρίπες, αποφάσισα να µοιραστώ µαζί σας µια µοναδική συνταγή για κοτόσουπα. Πρόκειται για φαγητό-βάλσαµο! Το ξέρω ότι γνωρίζετε και εµπιστεύεστε την εκδοχή µε το αυγολέµονο, ωστόσο σας προσκαλώ να δοκιµάσετε κάτι διαφορετικό! Εγώ που ήµουν άρρωστη πολλές µέρες και έκανα κοτόσουπα διαδοχικά και µε τις δύο εκδοχές µε κέρδισε γευστικά η νέα, υποθέρω και τα παιδιά σας γιατί θα την κάνουµε να είναι κάπως γλυκιά, αρωµατική και µεταξένια!
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό κοτόπουλο απ’όλα τα µέρη του ζώου (και τα πατούσια)
✓ 2-3 καρότα
✓ 1 κοµµάτι τζίντζερ
✓ αλάτι, πιπέρι
✓ µπούκοβο, πάπρικα, κουρκουµά (προαιρετικά)
✓ 400γρ κρέµα καρύδας
✓ 1 κ.Σ. µέλι καλής ποιότητας
✓ φύλλα από κόλιανδρο, βασιλικό ή νερατζόφυλλα (προαιρετικά)
✓ Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τοποθετούµε το κοτόπουλο, γεµίζουµε καλά µε νερό, τοποθετούµε στη φωτιά και αφήνουµε να πάρει βράση.
✓ Ξαφρίζουµε στα πρώτα λεπτά του βρασµού όποτε σχηµατίζεται αφρός στην επιφάνεια, αφαιρώντας τον µε µία κουτάλα.
✓ Προσθέτουµε τα καρότα και τα µπαχαρικά µας.
✓ Χαµηλώνουµε τη φωτιά σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε µέχρι για περίπου 1 ώρα και 15-30΄. Με αυτή τη διαδικασία θέλουµε όχι µόνο να µαλακώσει το κρέας αλλά και να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό από την πέτσα, τα κόκαλα και τους συνδετικούς ιστούς στο νερό της σούπας. Αυτό θα την κάνει πιο δυναµωτική και θρεπτική!
✓ Μετά το πέρας αυτού του χρόνου κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούµε τα κοµµάτια κοτόπουλου για να τα ξεκοκαλίσουµε πριν τα επιστρέψουµε πίσω στην κατσαρόλα,
✓ Προσθέτουµε το γάλα καρύδας, το µέλι και προαιρετικά τα αρωµατικά µας φύλλα και ανακατεύουµε. ∆οκιµάζουµε κι αν χρειαστεί προσαρµόζουµε αλάτι και πιπέρι.
Play time: Όπως έχετε καταλάβει στη στήλη αυτή σας ενθαρρύνω, όσο µπορώ, να προσκαλείτε τα παιδιά στην κουζίνα. Αυτό έχει διττό στόχο! Από τη µία θέλουµε να δηµιουργήσουµε αναµνήσεις στο πλαίσιο της εστίας (όχι µόνο στις διακοπές), από την άλλη, γιατί θέλουµε να εφοδιάσουµε τα παιδιά µε την µαγική δεξιότητα της µαγειρικής τέχνης! Στην πρακτική µου στο BodyLove, όταν δουλεύω µε ενήλικα νεαρά άτοµα βλέπω, ξανά και ξανά, πως δεν κατέχουν να µαγειρεύουν στο ελάχιστο! Για να τραφούν βασίζονται στις εφαρµογές delivery. Αυτό µια στο τόσο δεν πειράζει, αλλά όταν είναι καθηµερινότητα είναι πραγµατικά στενάχωρο και αξίζει να µας προβληµατίσει. Γονείς, αφήστε τις απανωτές δραστηριότητες που κουράζουν και εσάς τους ίδιους µε περίσια δροµολόγια, µείνετε σπίτι και απασχολήστε τα παιδιά µε την απλή καθηµερινή µαγειρική του σπιτικού σας! Το συστήνει η Λιχουδο-νεράιδα!
Tip: Η συνταγή αυτή είναι εµπνευσµένη από τη Ταϊλανδέζικη κουζίνα, που είναι καταπληκτική γιατί διακρίνεται για την αρµονία, την λεπτότητα των αρωµάτων και τη συνύπαρξη του αλµυρού µε το γλυκό. Τα νερατζόφυλλα που αναφέρω παραπάνω τα χρησιµοποιούν ως αρωµατικό πάρα πολύ στη µαγειρική τους, τόσο όσο και το τζίντζερ!