Τα κυδώνια είναι ένα φρούτο που πολλοί παραβλέπουν, αλλά τώρα που είναι φθινόπωρο, αξίζει να το αξιοποιήσουµε σε µια γλυκιά και αρωµατική συνταγή στο φούρνο! Όταν ψηθούν, αποκτούν µια ζεστή, µελωµένη γεύση, ιδανική για φθινοπωρινό επιδόρπιο. Συνδυασµένα µε µπαχαρικά, όπως η αρµπαρόριζα και η βανίλια ή η κανέλα και το γαρίφαλο, τα κυδώνια µας θα γεµίσουν την κουζίνα µας µε πλούσια, γλυκά αρώµατα που θυµίζουν παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Σερβίρετέ τα συνοδεία γιαουρτιού ή σπιτικής σαντιγύς µε στέβια.
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 800 γρ κυδώνια
• 200 γραµµάρια ξυλιτόλη ή αν δεν έχουµε ζάχαρη
• 1 κ.σ. µέλι
• 2 φλ. νερό
• µπαχαρικά: Φθινοπωρινή πρόταση: 1 κλωνάρι αρµπαρόριζα, 1 φασόλι βανίλια µαγαδασκάρης / Χειµωνιάτικη ή χριστουγεννιάτικη εκδοχή: 1 ξυλάκι κανέλας, λίγα καρφάκια γαρύφαλλο, 1 πορτοκάλι κοµµένο σε φέτες µε τη φλούδα, προαιρετικά αστεροειδή γλυκάνισο
• 40 ml κονιάκ
• 1 βρεγµένη λαδόκολλα
Εκτέλεση:
✓ Πλένουµε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι.
✓ Τα κόβουµε σε χοντρές φέτες, αφαιρούµε τα σκληρά µέρη και τα κουκούτσια τα οποία όµως τα κρατάµε γιατί θα τα χρησιµοποιήσουµε και αυτά.
✓ ∆ιαλέγουµε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει ακριβώς.
✓ Βάζουµε µέσα στο ταψί την ξυλιτόλη, το µέλι, τα µπαχαρικά της επιλογής µας, το κονιάκ και το νερό, ανακατεύουµε ελαφρά και τοποθετούµε τα κυδώνια.
Συµπληρώνουµε, αν χρειαστεί, νερό για να φτάσει µέχρι τη µέση των κυδωνιών.
✓ Στα κενά βάζουµε τα κουκούτσια και τα σκληρά µέρη που κρατήσαµε. Αυτά θα βοηθήσουν στο να πήξει η σαλτσούλα γιατί περιέχουν πηκτίνη.
✓ Βρέχουµε µια λαδόκολλα καλά και σκεπάζουµε το ταψί µας. Ψήνουµε για 1½ ώρα σε προθερµασµένο φούρνο, στους 190°C.
Play time: Η προετοιµασία των κυδωνιών στο φούρνο είναι µια εξαιρετική ευκαιρία για δηµιουργική συµµετοχή των παιδιών στην κουζίνα. Μπορούν να βοηθήσουν στο πλύσιµο και το προσεκτικό κόψιµο του φρούτου υπό επίβλεψη, να µυρίσουν και να προσθέσουν ένα ένα τα µπαχαρικά και την αρµπαρόριζα, να πασπαλίσουν τα κοµµάτια κυδωνιού µε το µέλι. Η δραστηριότητα αυτή τα βοηθά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες µαγειρικής και να γνωρίσουν καλύτερα τα υλικά και τα αρώµατα του φθινοπώρου.
Tip: Το κυδώνι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και µε υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελεί καλή πηγή βιταµίνης C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστηµα, και περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Επίσης, το κυδώνι έχει αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες και περιέχει κάλιο, που είναι απαραίτητο για τη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.