Μια αχνιστή, αρωµατική σούπα γλυκοκολοκύθας είναι το απόλυτο χουχουλιάρικο γεύµα για τις κρύες µέρες του φθινοπώρου και του χειµώνα. Με βελούδινη υφή και ζεστά µπαχαρικά, αυτή η συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και γεµάτη θρεπτικά συστατικά. Είτε χρησιµοποιήσετε κρέµα γάλακτος είτε κρέµα καρύδας, το αποτέλεσµα θα είναι εξίσου λαχταριστό! Συνοδεύει καταπληκτικά ψητό κοτόπουλο και τρώγεται υπέροχα µε φρυγανισµένο ψωµί. Πάµε να τη δούµε!
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 µεγάλο κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
• 1 κ.γ. κάρυ (προαιρετικά)
• 1 µέτρια γλυκοκολοκύθα (~ 1 κιλό), καθαρισµένη και κοµµένη σε κύβους
• 1 καρότο, κοµµένο σε φέτες
• 1 λίτρο ζωµός λαχανικών
• 1 κλωνάρι θυµάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό
• 1 κοµµάτι τζίντζερ τρυµµένο ή 1.γ. ξερό
• 200 ml κρέµα γάλακτος ή κρέµα καρύδας
• Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
• προαιρετικά για γαρνίρισµα: σπόροι κολοκύθας, πάπρικα, ρόδι ή φρέσκος κόλιανδρος
✓ Σε µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να γίνει διάφανο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο και προσθέτουµε το σκόρδο και το κάρυ αν χρησιµοποιουµε, και σοτάρουµε για επιπλέον 1-2’, µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους.
✓ Ρίχνουµε την κολοκύθα και το καρότο και ανακατεύουµε καλά για να καλυφθούν µε τα µπαχαρικά.
✓ Προσθέτουµε τον ζωµό λαχανικών, το τζίντζερ και το θυµάρι και αφήνουµε να βράσει. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε για 25-30΄, µέχρι να µαλακώσει καλά η κολοκύθα.
✓ Σβήνουµε τη φωτιά και πολτοποιούµε τη σούπα µε ένα ραβδοµπλέντερ µέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
✓ Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος ή την κρέµα καρύδας. ∆οκιµάζουµε και προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
✓ Σερβίρουµε τη σούπα σε µπολ και τη γαρνίρουµε αν θέλουµε µε τα διάφορα µας.
Play time: Τα παιδιά λατρεύουν να συµµετέχουν στην κουζίνα! Αφήστε τα να σας αδειάσουν µόνα τους τα σπόρια της κολοκύθας, να ανακατέψουν τα λαχανικά στην κατσαρόλα, να προσθέσουν τα µπαχαρικά. Αν έχετε ραβδοµπλέντερ, δείξτε τους πώς να το χρησιµοποιούν (µε προσοχή). Το καλύτερο µέρος; Αφήστε τα να γαρνίρουν τη σούπα µε σπόρους, ρόδι και φυλλαράκια κόλιανδρου, φτιάχνοντας τον δικό τους “καµβά.”
Tip: Η γλυκοκολοκύθα είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, το οποίο µετατρέπεται σε βιταµίνη Α στο σώµα µας και είναι απαραίτητο για την υγεία των µατιών και του ανοσοποιητικού συστήµατος. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας την πέψη και προσφέροντας κορεσµό. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που συµβάλλουν στη µείωση φλεγµονών και στην προστασία των κυττάρων µας.
*Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή.
Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching