Η συνταγή αυτή έρχεται σε συνέχεια µιας διαπίστωσης πως δεν έχουµε δώσει πολλές συνταγές µε κρέας. Η αλήθεια είναι πως αγαπώ περισσότερο τους γλυκούς πειραµατισµούς, δηλώνω ένοχη σε σχέση µε αυτό! Ωστόσο πέρα από τα αστεία, στο BodyLove υποστηρίζουµε τη συµπεριληπτική διατροφή , δηλαδή µια διατροφή που περιέχει όλες τις διατροφικές οµάδες µε έξυπνο τρόπο και σύστηµα και δεν αποκλείει καµία οµάδα όπως πχ συµβαίνει µε το βιγκανισµό, τη χορτοφαγία, τις ωµοφαγίες κτλ.
Τέτοιες διατροφικές στάσεις έχουν ως αποτέλεσµα να ωθείται η διατροφή µας στα άκρα, να µην είναι πλήρης και τελικά να καταλήγουµε µε ανισορροπίες και εξαρτηµένοι από συµπληρώµατα διατροφής. Ας δούµε λοιπόν µια απλή πεντανόστιµη συνταγή συµπεριληπτικής διατροφής µε ένα ντόπιο αλλαντικό όπως το απάκι που θα το παντρέψουµε λιχουδο-µαγικά µε το κολοκυθάκι όσο είναι ακόµη στην εποχή του.
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ για 4-5 µερίδες
• 1 πακέτο πένες (κανονικές, ολικής ή από όσπριο)
• 400γρ µυζήθρα
• ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο
• 8 κοµµάτια απάκι (χωρίς συντηρητικά/νιτρώδη) κοµµένο σε κυβάκια
• 3 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
• 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 2 µέτρια κολοκύθια τριµµένα στον τρίφτη
• ξύσµα από ένα λεµόνι
• τα φύλλα από 2 κλωναράκια βασιλικό
• αλάτι και πιπέρι
✓ Βράζουµε τα µακαρόνια σε αλατισµένο νερό σύµφωνα µε τις οδηγίες.
✓ Όταν είναι έτοιµα τα σουρώνουµε πρόχειρα ώστε να µείνει λιγάκι υγρό στον πάτο και προσθέτουµε τη µυζήθρα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε ώστε να δηµιουργηθεί µια κρέµα.
✓ Σε αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουµε σε λίγο βούτυρο και σε µέτρια φωτιά το απάκι. Όταν ροδίσει προσθέτουµε τα κρεµµυδάκια και το σκόρδο και συνεχίζουµε το τσιγάρισµα. Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο ακόµη βούτυρο.
Όταν όλα έχουν πάρει χρώµα ρίχνουµε το κολοκύθι και τσιγαρίζουµε 5-6’ ακόµη µέχρι να µαλακώσει.
✓ Στο τέλος προσθέτουµε τα µυρωδικά µας, το ξύσµα λεµονιού, το βασιλικό και το πιπέρι.
✓ Για το σερβίρισµα µπορούµε να ανακατέψουµε το µείγµα κολοκυθιού µέσα στα µακαρόνια µε τη λιωµένη µυζήθρα ή να το σερβίρουµε από πάνω όπως κάνουµε µε τον κιµά. Η επιλογή δική σας!
Play time: Μια συνταγή γεµάτη αρώµατα, βούτυρο, κρεµµυδάκι, λεµόνι, βασιλικός, απάκι! Μια τέλεια ευκαιρία για ταξίδι µε την αίσθηση της όσφρησης! Επίσης, τα παιδιά µπορούν να βοηθήσουν µε επίβλεψη στο τσιγάρισµα και στο τρίψιµο του κολοκυθιού ή το λεµονιού. Αφήστε τα να ρίξουν αυτά το αλάτι και το πιπέρι, να ανακατέψουν και να δοκιµάσουν σαν µικροί σεφ! Ακόµη η όλη προετοιµασία µπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για να µάθουν τα διάφορα στάδια του µαγειρέµατος: πλύσιµο, κόψιµο, τσιγάρισµα, βράσιµο, σούρωµα, άρτισµα και τελικό στήσιµο. Πάρτε το χρόνο σας, δηµιουργήστε θετική διάθεση, χαρίστε στα παιδιά την πολύτιµη γνώση της µαγειρικής τέχνης!
Tip: Στη συνταγή αυτή µιας και προτείνουµε συµπεριληπτική διατροφή χρησιµοποιούµε και ελαιόλαδο και βούτυρο. Αυτό γιατί το κάθε τρόφιµο έχει τη νοστιµιά του, τη θέση του και τη δική του διατροφική αξία. Σαν γενικό κανόνα προτείνουµε το ελαιόλαδο να µην τσιγαρίζεται αλλά να χρησιµοποιείται ως άρτισµα σε φρέσκες δηλαδή σαλάτες και σε ζεστά πιάτα µετά το τέλος του µαγειρέµατος. Το βούτυρο από την άλλη µπορούµε να το ζεστάνουµε και σε ψηλότερες θερµοκρασίες χωρίς να αλλοιώνεται. Προτιµήστε βούτυρο κανονικό και όχι αποµιµητικά προϊόντα της βιοµηχανίας τροφίµων, χωρίς φόβο αλλά µε µέτρο.
* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή. Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching