Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Λιχουδο-μαγικά: Μοναδική Μαρμελάδα Λωτού

Αυτή η συνταγή για µαρµελάδα λωτού χωρίς ζάχαρη είναι µια υπέροχη και γίνεται µέσα σε µόλις 20 λεπτά! Οι λωτοί, µε την πλούσια, βελούδινη υφή τους και τη φυσική γλυκύτητα, δηµιουργούν µια µαρµελάδα γεµάτη γεύση χωρίς την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης. Σε αυτή τη συνταγή, αξιοποιούµε πλήρως τη φυσική ζάχαρη του φρούτου και χρησιµοποιούµε λίγα επιπλέον υλικά για να αναδείξουµε την πλούσια γεύση του.

Ιδανική για να την προσθέσετε στο γιαούρτι µε τους αγαπηµένους σας ξηρούς καρπούς, να την παντρέψετε µε τυρί και λίγο κρασί ή να τη χρησιµοποιήσετε σε άλλες ΒodyLove συνταγές!

Συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

• 4 λωτοί καλά ωριµασµένοι (~600γρ)

• 2 κ.Σ. χυµός λεµονιού

• 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριµµένο (προαιρετικά)

• 1/4 κ.γ. σκόνη κουρκουµά (για το χρώµα)

• 2 κ.Σ. νερό

• 1 κ.Σ. σπόρια chia

• 1 κ.γ. εκχύλισµα βανίλιας

Εκτέλεση:

✓ Ξεφλουδίζουµε και κόβουµε τους λωτούς σε µικρούς κύβους.

✓ Σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο τοποθετούµε τους κοµµένους λωτούς, τον χυµό λεµονιού, το νερό, τον κουρκουµά και το τζίντζερ αν χρησιµοποιούµε και ανακατεύουµε καλά.

✓ Φέρνουµε το µείγµα σε βρασµό σε µέτρια προς υψηλή φωτιά, έπειτα χαµηλώνουµε τη φωτιά και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 15 σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά.

✓ Ανακατεύουµε συνεχώς τα φρούτα και τα λιώνουµε καθώς µαγειρεύονται µε µια ξύλινη κουτάλα.

✓ Όταν τα φρούτα µαλακώσουν, προσθέτουµε τους σπόρους chia και µαγειρεύουµε για ακόµα 5΄.

✓ Αποσύρουµε τη µαρµελάδα από τη φωτιά και την αφήνουµε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Μεταφέρουµε το µείγµα σε µπλέντερ και το χτυπάµε µέχρι να γίνει λείο.

✓ Μεταφέρουµε τη µαρµελάδα σε αποστειρωµένο βάζο, το κλείνουµε και αφήνουµε τη µαρµελάδα να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου. Τη διατηρούµε στο ψυγείο για περίπου 2 εβδοµάδες.

Play time:  Τα παιδιά µπορούν να βοηθήσουν στο πλύσιµο και το κόψιµο των λωτών (µε ασφάλεια και επίβλεψη), ενώ θα απολαύσουν να λιώνουν τα φρούτα µε την ξύλινη κουτάλα καθώς µαγειρεύονται, παρατηρώντας την αλλαγή της υφής και του χρώµατος. Επίσης, µπορούν να προσθέσουν τους σπόρους chia και να µετρήσουν τα υλικά, µαθαίνοντας για την ισορροπία στη µαγειρική. Στο τέλος, µπορούν να δοκιµάσουν τη µαρµελάδα και να τη µεταφέρουν στα βαζάκια, παρακολουθώντας τη µεταµόρφωση των φρέσκων φρούτων σε µαρµελάδα.

Tip:   Ο λωτός είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταµίνες και αντιοξειδωτικά, που συµβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήµατος και της υγείας του δέρµατος. Περιέχει βιταµίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία από λοιµώξεις, καθώς και βιταµίνη Α και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος. Τα αντιοξειδωτικά του, όπως η βήτα-καροτίνη, προωθούν την κυτταρική υγεία, ενώ το κάλιο και το µαγνήσιο βοηθούν στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ένα γλυκό και θρεπτικό φρούτο, ιδανικό για µια ισορροπηµένη διατροφή.

 

*Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή.
Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα