Το παστέλι µε σοκολάτα και ρόδι είναι ένας υπέροχος συνδυασµός παραδοσιακών και µοντέρνων γεύσεων, που φέρνει κάτι ξεχωριστό στο κλασικό γλυκό. Οι τραγανές στρώσεις από σουσάµι και µέλι, σε συνδυασµό µε τη βαθιά γεύση της σοκολάτας και τη φρεσκάδα των σπόρων ροδιού, δηµιουργούν µια απολαυστική λιχουδιά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία. Αυτή η γλυκιά συνταγή είναι ιδανική για σνακ ή κέρασµα και προσφέρει µια γκουρµέ πινελιά που ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από την καθηµερινή απόλαυση έως το γιορτινό τραπέζι.
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 100 γρ. σουσάµι ωµό (όχι καβουρδισµένο)
✓ 50 γρ. κολοκυθόσπορο
✓ 1/2 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
✓ 1 πρέζα αλάτι
✓ 3 κ.Σ. µέλι ή σιρόπι σφενδάµου
✓ 2 κ.Σ. ταχίνι
✓ 80 γρ. µαύρη
σοκολάτα, µε στέβια
✓ 50 γρ. ρόδι
Εκτέλεση
✓ Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C (160°C µε αέρα).
✓ Αναµειγνύουµε το σουσάµι, τους σπόρους κολοκύθας, την κανέλα και το αλάτι σε ένα µπολ.
✓ Προσθέτουµε το ταχίνι και το σιρόπι σφενδάµου και ανακατεύουµε καλά µέχρι να οµογενοποιηθούν.
✓ Απλώνουµε το µείγµα σε λεπτή στρώση σε ταψί στρωµένο µε λαδόκολλα.
✓ Ψήνουµε για 20-25΄ή µέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Αφήνουµε να κρυώσει εντελώς.
✓ Σε µπεν µαρί ή σε πολύ χαµηλή φωτιά λιώνουµε τη σοκολάτα. Απλώνουµε τη λιωµένη σοκολάτα και ‘επειτα πασπαλίζουµε µε τους σπόρους ροδιού.
✓ Βάζουµε στο ψυγείο µέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Σπάµε ή κόβουµε σε κοµµάτια και φυλάσσουµε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Play time: Τα παιδιά µπορούν να βοηθήσουν στο να αναµείξουµε τα υλικά, να απλώσουν το µείγµα στο ταψί, να λιώσουν τη σοκολάτα, να πασπαλίσουν τους σπόρους ροδιού ή αν θέλουν να δηµιουργήσουν όµορφα σχέδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η µέτρηση, η ανάµειξη και η παρουσίαση των φαγητών, ενώ απολαµβάνουν τη χαρά της δηµιουργίας.
Tip: Το ρόδι είναι ένα φρούτο µε υψηλή θρεπτική αξία, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και βιταµίνη C, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, υποστηρίζοντας την πέψη και την υγεία του εντέρου, ενώ οι πολυφαινόλες του συµβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας στη ρύθµιση της πίεσης. Με τις αντιφλεγµονώδεις ιδιότητές του και την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνη C, το ρόδι επίσης ενισχύει την υγεία του δέρµατος, διατηρώντας την ελαστικότητα και προστατεύοντάς το από φθορές.
*Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή.
Μάθε περισσότερα για τη µέθοδό της στο bodylove.gr και ακολούθησέ τη στα social στο BodyLove Health Coaching