Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Λιχουδο-μαγικά: Σούπα Αποτοξίνωσης με Σέλερι και Πράσο

Αυτή η σούπα µε σέλερι, πράσο και λεµόνι είναι η ιδανική επιλογή για να βοηθήσουµε το σώµα µας να επανέλθει µετά από τις γιορτές. Ελαφριά, θρεπτική και γεµάτη φρεσκάδα, συνδυάζει λαχανικά πλούσια σε βιταµίνες και µέταλλα, ενώ το λεµόνι της προσθέτει µια απολαυστική οξύτητα που ξυπνά τις αισθήσεις. Αποτελεί εξαιρετική λύση για µια αποτοξινωτική και ζεστή επιλογή, ιδανική για να συνοδεύσει την επιστροφή µας σε πιο ισορροπηµένες διατροφικές συνήθειες.

Συνταγή:

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
• 2 κ.Σ. ελαιόλαδο
• 1 µέτριο πράσο, κοµµένο σε ροδέλες
• 4-5 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκοµµένα
• 1 καρότο, κοµµένο σε µικρούς κύβους
• 1 µέτρια πατάτα, κοµµένη σε κύβους (προαιρετικά)
• 1 µικρό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωµένες
• 1 κ.γ. κουρκουµάς (προαιρετικά)
• 1,5 λίτρο ζωµός λαχανικών ή νερό
• Χυµός από 1 µεγάλο λεµόνι
• Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
• Ψιλοκοµµένος µαϊντανός ή σχοινόπρασο για το σερβίρισµα

Εκτέλεση
✓ Σε µια µεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά.
✓ Σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το πράσο για 5-6΄, µέχρι να µαλακώσουν και να βγάλουν το άρωµά τους.
✓ Προσθέτουµε το σέλερι, το καρότο και την πατάτα (αν τη χρησιµοποιούµε), και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 5΄.
✓ Ρίχνουµε τον κουρκουµά, αν τον χρησιµοποιούµε, και ανακατεύουµε καλά για να απελευθερώσει το άρωµά του.
✓ Προσθέτουµε τον ζωµό λαχανικών ή το νερό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25΄, µέχρι να µαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
✓ Όταν τα λαχανικά είναι έτοιµα, αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε τη σούπα να κρυώσει λίγο. Αν θέλουµε πολτοποιούµε τη σούπα µε ραβδοµπλέντερ µέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
✓ Επιστρέφουµε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε σύµφωνα µε το γούστο µας.
✓ Σερβίρουµε τη σούπα ζεστή, µε ψιλοκοµµένο µαϊντανό ή σχοινόπρασο από πάνω και συνοδεύουµε µε φρυγανισµένο ψωµί.

Play time: Αυτή η σούπα είναι µια υπέροχη ευκαιρία να φέρουµε τα παιδιά κοντά στη µαγειρική. Μπορούν να βοηθήσουν πλένοντας τα λαχανικά και ρίχνοντάς τα στην κατσαρόλα. Αφήστε τα να ανακατέψουν αυτά τα υλικά καθώς καιν να µετρήσουν τα υλικά, εξασκώντας τις δεξιότητές τους στα µαθηµατικά! Με αυτό τον τρόπο τα απασχολείτε δηµιουργικά µα και πρακτικά και τους επιτρέπετε να νιώσουν ότι έβαλαν τη δική τους πινελιά στη δηµιουργία του γεύµατος.

Tip: Το πράσο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ το σέλερι συµβάλλει στην ενυδάτωση και την αποβολή τοξινών. Το λεµόνι, µε την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα και προσφέρει φρεσκάδα. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα συστατικά, η σούπα παρέχει πολύτιµες βιταµίνες και µέταλλα µε χαµηλές θερµίδες, κάνοντάς την εξαιρετική επιλογή για ένα ισορροπηµένο και υγιεινό γεύµα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα