Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Λιχουδο-μαγικά: Σπιτικά ζελεδάκια

Γεύση και Υγεία σε Κάθε Μπουκιά!

Ζελεδάκια µε άρωµα χειµώνα! Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη φυσική γλύκα των µανταρινιών και του πορτοκαλιού µε µοναδικά µπαχαρικά όπως ο αστεροειδής γλυκάνισος, το κάρδαµο και ο κουρκουµάς, δηµιουργώντας έναν συνδυασµό που είναι τόσο υγιεινός όσο και εκλεπτυσµένος. Απλά υλικά, ιδιαίτερες γεύσεις και µια µικρή δόση δηµιουργίας για να απολαύσουµε χειροποίητα ζελεδάκια που ξεχωρίζουν, αφήνοντας πίσω τις ανησυχίες για τα πρόσθετα του εµπορίου.

Συνταγή:

ΥΛΙΚΑ (για ~30 ζελεδάκια)

• 240 ml φρεσκοστυµµένο χυµό πορτοκάλι ή µανταρίνι

• 1 κ.Σ. µέλι ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής

• 1/2 κ.γ. κουρκουµάς σε σκόνη

• 120 ml νερό

• 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισοι

• 4-5 λοβοί κάρδαµο

• 3 κ.Σ. ζελατίνη σε σκόνη (ή 6 φύλλα ζελατίνης)

✓ Σε ένα µπρίκι ζεσταίνουµε το νερό σε µέτρια φωτιά µαζί µε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και τους λοβούς κάρδαµου (ελαφρώς σπασµένους). Αφήνουµε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά, ώστε να απελευθερώσουν τα αρώµατά τους.

✓ Σουρώνουµε το νερό για να αφαιρέσουµε τα µπαχαρικά και προσθέτουµε τη ζελατίνη στο ζεστό, αρωµατισµένο νερό. Ανακατεύουµε µέχρι να διαλυθεί πλήρως.

✓ Σε ένα µπολ, αναµειγνύουµε τον χυµό πορτοκαλιού ή µανταρινιού, τον κουρκουµά και το µέλι. Ανακατεύουµε καλά.

✓ Ενώνουµε το µείγµα του χυµού µε το µείγµα της ζελατίνης και ανακατεύουµε µέχρι να οµογενοποιηθούν.

✓ Ρίχνουµε το µείγµα σε φορµάκια σιλικόνης ή σε ταψάκι στρωµένο µε λαδόκολλα. Αν χρησιµοποιούµε ταψάκι, φροντίζουµε το µείγµα να είναι σε πάχος περίπου 1-2 εκ.

✓ Τοποθετούµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, µέχρι να σταθεροποιηθούν.

✓ Ξεφορµάρουµε τα ζελεδάκια ή τα κόβουµε σε µικρά κοµµάτια αν τα έχουµε φτιάξει σε ταψάκι.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ: Αν θες να µάθεις να τρέφεσαι πάντα σωστά χωρίς να στερήσε τίποτα, οι νέες διαδικτυακές οµάδες του BodyLove έχουν αρχίσει να σχηµατίζονται! ∆ήλωσε το ενδιαφέρον σου µε ένα µήνυµα στην ιστοσελίδα µας bodylove.gr

Μικροί Σεφ εν Δράσει: Τα ζελεδάκια είναι η τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά να συµµετάσχουν στη µαγειρική µε ενθουσιασµό! Μπορούν να ανακατέψουν τα υλικά, να µετρήσουν τη ζελατίνη ή τον χυµό, και να διαλέξουν τα αγαπηµένα τους καλούπια για το σχήµα τους. Επίσης, το να γεµίσουν τα φορµάκια είναι µια διασκεδαστική και ασφαλής δραστηριότητα που ενισχύει τη δηµιουργικότητά τους, ενώ τους µαθαίνει βασικές αρχές της κουζίνας. Τέλος, η χαρά της δοκιµής του τελικού αποτελέσµατος θα τους γεµίσει υπερηφάνεια!

Γιατί να αποφύγουμε τα ζελεδάκια του εμπορίου : 

Τα κοινά ζελεδάκια που βρίσκουµε στο εµπόριο µπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά κρύβουν πολλές ανησυχίες για την υγεία. Περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, τεχνητά χρώµατα και συντηρητικά, που έχουν συνδεθεί µε αλλεργίες, προβλήµατα συµπεριφοράς στα παιδιά και µακροπρόθεσµα, επιβαρύνουν τον οργανισµό. Επιπλέον, συχνά περιέχουν χαµηλής ποιότητας ζελατίνη ή υποκατάστατα που στερούνται τα θρεπτικά οφέλη της φυσικής ζελατίνης. Επιλέγοντας να φτιάξετε ζελεδάκια στο σπίτι, εξασφαλίζετε την ποιότητα των υλικών και απολαµβάνετε µια λιχουδιά που είναι φιλική προς την υγεία, τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα