Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λιχουδο-μαγικά: Στολίδια Χαρουπόσκονης

Συνταγές για μαγειρικά “πειράματα”, όλο υγεία και νοστιμιά!

Μια συνταγή προσαρμογή για τζίντζερ κούκις αλά κρητικά! Πάμε με ελαιόλαδο και χαρουπόμελο να φτιάξουμε μπισκότα στα πιο όμορφα σχήματα!

Συνταγή:

ΥΛΙΚΑ
• ¾ κούπας ελαιόλαδο
• 1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ
• 3 σφηνάκια χαρουπόμελο
• 1 κούπα χαρουπάλευρο
• 1 κούπα αλεύρι ολικής +1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εναλλακτικά 1κ 2/3 κούπες μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένης + ⅓ κουπας νιφάδες quinoa)
• 2 κ.γ. μπέικιν
• 1 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
• ¾ κούπας αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (προαιρετικά)
• ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
• 1 κ.γ. σόδα

✓ Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά εκτός της σόδας και σε άλλο τα υγρά εκτός του
χυμού.
✓ Βάζουμε σε μπολ τη σόδα και σταδιακά περιχύνουμε με το χυμό ώστε να αφρίσει καλά. Μεταφέρουμε τον αφρό στο μπολ με τα υγρά συστατικά. Έπειτα ανακατεύουμε αυτό με τα στερεά συστατικά και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη. Φυλάμε στο ψυγείο για 30΄.
✓ Με το χέρι απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια κομμάτια ζύμης και κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα σε σχήματα της επιλογής μας. Το πάχος πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό. Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
✓ Ψήνουμε στους 180οC, στη μεσαία σχάρα για ~15΄ ανάλογα με το φούρνο μας.

Play time: Καλέστε τα παιδιά στην κουζίνα και σηκώστε τα μανίκια! Ρωτήστε αν θέλετε να ξεκινήσετε το ανακάτεμα των υγρών ή των στερεών υλικών πρώτα. Εξηγήστε τους τι σημαίνει υγρό και τι στερεό. Κάντε μαζί το ανακάτεμα της σόδας με το πορτοκάλι και όταν αφρίσει πείτε τους ότι κάνετε μαγικά! Τέλος, αν έχετε και ένα δυο χαρούπια μπορείτε να τους πείτε πως από αυτό το σκληρό φασόλι παίρνουμε το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο!

Tip: Το χαρούπι αποτελεί φυσικό καρπό της Κρητικής Γης ακριβώς όπως και το ελαιόλαδο. Το αλεύρι του έχει ήπια γλυκιά γεύση και είναι χωρίς γλουτένη. Διαθέτει ποικιλία μικροθρεπτικών στοιχείων όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο και το σελήνιο.

* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος – Health Coach, Eating Disorders survivor και Δημιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή. Στην εργασία της εστιάζεται στην καταπολέμηση των διατροφικών διαταραχών και στον ελεύθερο χρόνο της, πειραματίζεται με συνταγές και συγγραφή παραμυθιών. Μάθετε περισσότερα στο bodylove.gr
Στο BodyLove πιστεύουμε πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει μπόλικη νοστιμιά, ενδιαφέρον, ικανοποίηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα