Το ζελέ είναι µια δροσερή και γευστική επιλογή για πολλούς µέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο, το έτοιµο ζελέ σε σκόνη είναι γεµάτο ζάχαρη, συνθετικά χρώµατα, αρώµατα και χηµικά πρόσθετα. Στο ζελέ λέµε ναι! Αλλά είναι καλύτερο να το ετοιµάσουµε µε δικά µας φρέσκα υλικά. Πάµε να δούµε µαζί µια εύκολη συνταγή, πολύ εύκολα προσαρµόσιµη στο ότι βρίσκεται στο σπίτι σε χυµό ή φρέσκα φρούτα.
Συνταγή:
Υλικά για 4 µερίδες
• ¼ φλ. κρύο νερό
• 1 κ.Σ. σκόνη ζελατίνης
• ¼ φλ. νερό (πολύ ζεστό)
• 1 ½ φλ. χυµός φρούτων
• 1-2 φλ. φρέσκα φρούτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
✓ Τοποθετούµε το κρύο νερό σε ένα µεσαίου µεγέθους µπολ, πασπαλίζουµε οµοιόµορφα τη σκόνη ζελατίνης και αφήνουµε να µαλακώσει για 2-3΄.
✓ Έπειτα ανακατεύουµε ζωηρά µέχρι να αναµειχθούν. Το µείγµα θα είναι αρκετά παχύ.
✓ Αραιώνουµε µε 1/4 φλ. πολύ ζεστό νερό και πάλι αναµιγνύουµε καλά.
✓ Προσθέτουµε το χυµό και ανακατεύουµε καλά.
✓ Τοποθετούµε σε φόρµα ή µπολάκια της επιλογής µας φρέσκα φρούτα, αν χρησιµοποιούµε και ύστερα ρίχνουµε το µείγµα ζελατίνης.
✓ Βάζουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή όλο το βράδυ.
Play time: Αυτή η συνταγή µπορεί να γίνει αφορµή για µαγειρικά πειράµατα! Εξήστε στο παιδί τις έννοιες υγρό και στερεό. Αφήστε το να ανακατέψει τα υλικά και να τοποθετήσει τα κοµµένα φρούτα όπως του αρέσουν στα µπολάκια. Κάντε διαφορετικές “αλχηµείες” αλλάζοντας το χυµό που χρησιµοποιείτε την κάθε φορά αφήνοντας τη φαντασία να παίξει! Μερικές ιδέες για µαγικά ανακατέµατα ζελέ: χυµός πορτοκάλι-κράνµπερι, χυµός µήλο, χυµός καρπούζι-λεµόνι, πορτοκάλι-ρόδι κτλ
Tip: Η ζελατίνη περιέχει κολλαγόνο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στην ενίσχυση και τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων, παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγρασίας της επιδερµίδας µας.