Συνταγές για μαγειρικά “πειράματα”, όλο υγεία και νοστιμιά!
Αχ αυτό το παντζάρι το αγαπώ! Πιστεύω πως έχει το πιο ιδιαίτερο χρώµα, είναι πολύ νόστιµο και θρεπτικό! Εδώ σας δίνω µια απλή συνταγή που το αξιοποιεί για να φτιάξουµε χορτοφαγικά µπιφτέκια! Το έντονο χρώµα τους είναι άπαιχτο, αλλά αυτό που πραγµατικά συνταράζει τους γευστικούς κάλυκες είναι τα αρώµατα και η βαθιά γήινη γεύση τους.
Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 400γρ παντζάρια, ξεφλουδισµένα και τριµµένα
• 1 µατσάκι κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιηµένες
• 1 µατσάκι φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο
• 1 λεµόνι, το ξύσµα και το 1/2 χυµό
• 2 κ.Σ. αλεύρι
• 1 αυγό
• 200 γραµµάρια φέτα, θρυµµατισµένη
• 2 κ.Σ. ελαιόλαδο
✓ Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το τριµµένο παντζάρι µε το αλάτι και περιµένουµε 30΄ να βγάλει τα ζουµιά του. Έπειτα στραγγίζουµε και ανακατεύουµε µε τα ψιλοκοµµένα κρεµµυδάκια, το σκόρδο, τη δυόσµο, το ξύσµα λεµονιού και το χυµό από µισό λεµόνι, το λάδι, το αυγό και τέλος το αλεύρι.
✓ Ανακατεύουµε καλά και µετά προσθέτουµε και αναµιγνύουµε τη φέτα.
✓ Πλάθουµε σε µπιφτέκια στο µέγεθος που µας αρέσει.
✓ Ψήνουµε στους 180οC για 15-20΄ ή τηγανίζουµε, αφού πρώτα αλευρώσουµε ελαφρά τα µπιφτέκια µας, σε µέτρια φωτιά.
Play time: Ακόµα µια συνταγή τέλεια για κρυφτό θρέψης και υγείας. Φτιάξτε τη χωρίς τα παιδιά, µυστικά και στα κρυφά! Ύστερα, προσφέρετέ τους το τελικό αποτέλεσµα, αφήστε τα να απολαύσουν και στο τέλος µόνο να µαντέψουν τι υλικό δυναµίτη θρέψης, υπερήρωα υγείας είχε µέσα!
Tip: Τα παντζάρια τρώγονται βραστά αλλά και ωµά, τριµµένα στον τρίφτη όπως τα καρότα. Είναι µια εξαιρετική προσθήκη σε µια ισορροπηµένη διατροφή µιας και µπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του πεπτικού σας συστήµατος, ενισχύουν την αθλητική απόδοση, βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγµονής και πιθανώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα δε κοτσάνια και φύλλα είναι εξαιρετικά πλούσια σε κάλιο. Βράστε τα και καταναλώστε τα όπως τα χόρτα, µε ξύδι και λάδι.
* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος – Health Coach, Eating Disorders survivor και ∆ηµιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή.
Στην εργασία της εστιάζει στην καταπολέµηση των διατροφικών διαταραχών και στον ελεύθερο χρόνο της πειραµατίζεται µε συνταγές.
Μάθετε περισσότερα για την προσέγγισή της στο bodylove.gr και στα social.