Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Λίγες ακόμη σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας

Κύριε διευθυντά,

διαβάζω ανελλιπώς στην εφημερίδα σας, τα ενδιαφέροντα άρθρα του συνεργάτη σας ιατρού κ. Αγησίλαου Αλιγιζάκη με τον πετυχεμένο τίτλο “Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας”. Στο άρθρο του της 21ης Οκτωβρίου 2023, αναφέρεται στην Κλινική των Χανίων “Γαληνός” τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβε το 1935 ο Κισσαμίτης ιατρός χειρουργός Γεωργακάκης.
Η τεσσαρακονταετής στενή σχέση μου με τον Γιατρό, (τον γνώρισα το 1952 και συνεχίστηκε η σχέση μας μέχρι τον θάνατο του το 1993) μου δίνει το δικαίωμα να προσθέσω λίγες ακόμη σταγόνες στα όσα πολύ σωστά – περιληπτικά αναφέρει ο κ. Αλιγιζάκης.
Ο Κισσαμίτης Ιατρός ήταν ο Κυριάκος Ι. Γεωργακάκης που γεννήθηκε το 1905 στο Ροδωπού Χανίων και πέθανε στην Αθήνα το 1993.
Αφού τελείωσε τις λαμπρές σπουδές του στην Ιατρική και την ειδίκευση του στη Χειρουργική, αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη γενέτειρα του τα Χανιά, παρά τις ευκαιρίες που του έδινε η εκτίμηση που είχε γι’ αυτόν ο μεγάλος Έλληνας χειρουργός καθηγητής Εμμανουήλ Κοντολέοντας, του οποίου ο Κυριάκος υπήρξε βοηθός και επιμελητής.
Την απόφαση του αυτή αποδέχτηκε και επικρότησε η σύζυγος του Ελισάβετ, η οποία αν και ήταν βέρα Αθηναία και από γνωστή οικογένεια, δεν δυσφόρησε για την εγκατάσταση της στην επαρχία, αλλά τον ενεθάρρυνε και με τον εξαιρετικό της χαρακτήρα και τη μέγιστη καλοσύνη της τον βοήθησε και ενεθάρρυνε ψυχολογικά τους ασθενείς του συζύγου της.
Στην πενταετία περίπου που λειτούργησε η κλινική “ΓΑΛΗΝΟΣ” ο ιατρός Γεωργακάκης Κυριάκος με τις εξαιρετικές σπουδές και την εμπειρία του, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον γενέθλιο τόπο του τα Χανιά, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Αναφέρεται σε αυτές ο κ. Αλιγιζάκης στο άρθρο του.
Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Κυριάκος επιστρατεύτηκε και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στους τραυματίες του πολέμου. Για τις υπηρεσίες του αυτές παρασημοφορήθηκε.
Κατά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Χανίων από τα Γερμανικά στούκας η Κλινική “ΓΑΛΗΝΟΣ” καταστράφηκε ολοσχερώς.
Μετά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και την συνθηκολόγηση ο ιατρός Γεωργακάκης αποστρατεύτηκε, και επειδή η κλινική του στα Χανιά είχε ολοσχερώς καταστραφεί από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς παρέμεινε στην Αθήνα.
Το 1942 ύστερα από διαγωνισμό διορίστηκε διευθυντής της χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Γ.Κ.Ν. Πειραιά η οποία διήρκεσε μια 15ετία, προσέφερε πολλές εξυπηρετήσεις στους συμπατριώτες του που έρχονταν από τα Χανιά στην Αθήνα για θεραπεία.
Ακόμη και στην Ιδιωτική Χειρουργική κλινική που το 1948 ίδρυσε στην Αθήνα με τον επίσης χειρουργό ιατρό Σιγαλό, συνέχισε να εξυπηρετεί τους συμπατριώτες του και για τους αναξιοπαθούντες δεν δεχόταν να λάβει αμοιβή, και στην Αθήνα η σύζυγος του αείμνηστη Ελισάβετ, με υπομονή και καλοσύνη άκουε τα αιτήματα των συμπατριωτών του άνδρα της και προσπαθούσε να ικανοποιηθούν όσο ήταν δυνατό.
Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία εξέλεξε το 1968 τον Κυριάκο Γεωργακάκη πρόεδρό της, τιμώντας τον έτσι για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Ιατρική.
Σ’ ευχαριστώ αγαπητέ κύριε Αλιγιζάκη γιατί με το άρθρο σου μου έδωσες την ευκαιρία για ένα μνημόσυνο δύο εξαιρετικών ανθρώπων, του αείμνηστου Κυριάκου Ι.Γεωργακάκη και της συζύγου του Ελισάβετ, αλησμόνητης Βέτας.

Γιάννης Εμμ. Μαναράκης
οικονομολόγος – νομικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα