Mε βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εκλογών εθνικών περιφερειακών-ευρωεκλογών-τοπικής αυτοδιοίκησης απομακρύνεται.
Ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι πολλοί επιθυμούν να γίνουν εκλογές εθνικές κατά την γνώμη μου αυτό δεν είναι σωστό.
Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να εξαντλεί τον προκαθορισμένο χρόνο των εκλογών. Ας γίνουμε Ευρωπαίοι έστω και σε αυτό το σημείο. Μόνο για θέματα πραγματικής εθνικής ανάγκης ή καταστροφής ίσως να επιβαλλόταν αλλαγή κυβέρνησης.
Το σημαντικό στην υπόθεση είναι, ότι οι Ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεκδικήσουν το ουσιαστικό μήνυμα των εκλογών. Και ουδείς δύναται να το αγνοήσει.
Κατά την γνώμη μου οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ σπουδαίες για την παρούσα συγκυρία.
Οι τοπικές κοινωνίες εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες, τους ανθρώπους, που κατά κύριο λόγο θα πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητα των πολιτών – Δημοτών, την τοπική ανάπτυξη, την πολιτιστική παρέμβαση, τη δημιουργία και επέκταση των υποδομών, την νέων τεχνολογιών που αναδύονται και τις στοχευμένες δράσεις σε κάθε περιοχή, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε μία από αυτές.
Αυτό, που ελλείπει από τον άναρχο κρατικό μηχανισμό μπορεί να το διαχειριστεί η τοπική κοινωνία διά των θεσμικών οργάνων της. Με μόνο μία προϋπόθεση. Άμεση εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Πολλούς συμπολίτες τους απασχολεί το ερώτημα: μα γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την αυτοδιοίκηση;
Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται να «εισρεύσουν» στο δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο δραστήριοι άνθρωποι, αποτελεσματικοί, με πρακτικό πνεύμα και απαλλαγμένοι από κομματικές αγκυλώσεις, στρατευμένοι στην ιδέα της τοπικής δημιουργίας.
Έχω παρακολουθήσει αρκετά Δημοτικά Συμβούλια. Στα Χανιά , στον Πλατανιά, στον Κίσσαμο, στον Αποκόρωνα, υπό την ιδιότητα μου ως Δικηγόρος.
Τα αισθήματα μου είναι ανάμεικτα.
Πέρα από την διάθεση ζητούμενο για τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους είναι η δυνατότητα και η αποτελεσματικότητα. Άρα με βάση τα ανωτέρω ζητούμενα θα προσπαθήσω να απαριθμήσω μόνο ορισμένους λόγους, που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν.
Α) Λέγει ο Μεγάλος Καζαντζάκης: Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ θα σώσω τον κόσμο. Να λοιπόν το κίνητρο. Η προσφορά και η ελπίδα, ότι εσύ θα καταφέρεις αυτό που οι άλλοι απέτυχαν. Να υπάρξει το όνειρο. Να σχεδιάζεις και να υλοποιείς. Να δημιουργείς. Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στον άνθρωπο από την δημιουργία;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μόνη που δίνει αυτήν την δυνατότητα. Από ένα παγκάκι, που θα φτιάξεις μέχρι έναν δρόμο, μία διοργάνωση ενός πολιτισμικού δρώμενου, ένα πέτρινο θέατρο, μια καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα, που θα απλοποιήσει την καθημερινότητα του δημότη-πολίτη.
Όλα αυτά είναι δημιουργία.
Τα ονειρεύτηκες, τα σχεδίασες ομαδικά, τα βλέπεις και τα χαίρεσαι μαζί με τους δημότες και τους πολίτες. Και όλα αυτά με μία στόχευση. Να λύνεις προβλήματα.
Β) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για ενέργειες συνεργασίας κοινής πρωτοβουλίας σε όλα τα επίπεδα.
Με έναν στόχο και σκοπό: πρώτα απ’ όλα οι πολίτες – δημότες.
Οραματίζομαι ομάδες εθελοντικής εργασίας, που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς τον χρόνο τους για να δημιουργήσουν, να προσφέρουν στον τόπο τους, να κινητοποιήσουν και να κινητοποιηθούν, να σηκωθούν πάνω από την καθημερινότητα και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια θέλουμε έναν ΔΗΜΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ.
Γ) Να διαχειριστούμε το μέλλον. Ανήκει στα παιδιά μας. Με ό,τι μέσα διαθέτει ο κάθε δήμος. Με όραμα, με σχέδιο, με μικρά μετρήσιμα καθημερινά βήματα.
Πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται με τις τοπικές εκλογές ρευστοποιώντας την αναγνωρισιμότητα τους. Γι’ αυτό και όλοι οι συνδυασμοί επιδιώκουν να εντάσσουν περσόνες TV, αθλητές κ.λπ. στους συνδυασμούς τους. Ως κράχτες ψήφων. Διαφωνώ.
Αντί να ψάχνουν οι δήμαρχοι καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες, αυτούς που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητά της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι ενίοτε ψάχνουν αστέρια που θα μαζέψουν ψήφους. Δυστυχώς ποντάρουν στην τάση του κόσμου την οποία αδοκίμως και καλλιεργούν και προσχωρούν χωρίς δισταγμούς σε τέτοιες λογικές.
Το πολιτικό αποτύπωμα όλων αυτών των επιλογών το βρίσκουμε στα σκουπίδια ή στα αποκαΐδια της ιστορίας π.χ. Μάτι.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει αφοσιωμένους, οραματιστές, σχεδιαστές, μα ταυτόχρονα εραστές του εφικτού και της καθημερινότητας.
Η κεντρική πολιτική σκηνή αν θέλει να προσφέρει κάτι σπουδαίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να χαλαρώσει τα σχοινιά του ελέγχου και της γραφειοκρατίας.
Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις δημιουργικές, παραγωγικές, αναπτυξιακές.
Τα υπόλοιπα είναι για την τηλεόραση και για άλλα αθλήματα.
Θλιβερό παράδειγμα ο κλειστός δρόμος του BOAK στο ύψος του Σταλού, στα Χανιά, για έναν ολόκληρο μήνα.
Δ) Το νέο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί μία πρόκληση για όλους αυτούς που πιστεύουν στην συνεργασία και στις αρχές της συνέργειας.
Η αποδέσμευση της εκλογής των εκπροσώπων στις τοπικές κοινωνίες από τον εκάστοτε Δήμαρχο , θεωρητικά βοηθάει στην εκλογή των καλυτέρων – αποτελεσματικότερων ανθρώπων.
Αν μείνουμε όμως μόνο στον αγώνα εκλογής των «δικών» μας ανθρώπων το παιχνίδι χάθηκε πριν αρχίσει.
Ο εκάστοτε πρόεδρος, μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.
Πρέπει να έχει δίπλα του, τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις του χωριού του, που θα τον εμπνεύσουν, θα δημιουργούν, θα υλοποιούν και βεβαίως θα απαιτούν, όχι με φωνές αλλά με σχέδιο, βήματα και συγκεκριμένη στόχευση.
Αυτή η τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα στην αγροτική περιφέρεια, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που αποσαθρώθηκε πάνω από το 50% της αγροτικής υποδομής στην ενδοχώρα θα έχει ρόλο και λόγο. Θα είναι χρήσιμη και αποτελεσματική. Διεκδικητική αλλά προπάντων με σχέδιο για ανασυγκρότηση. Η διαχείριση της επόμενης μέρας ανήκει σε αποφασισμένους για λύσεις δημότες και σε συσπείρωση γύρω από προγράμματα και αποφασισμένους Υποψηφίους Δημάρχους.
Είναι φανερό, ότι ένα άρθρο παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλήσει το θέμα. Όμως οι προτάσεις πρέπει να υπάρξουν. Σκέψεις υπάρχουν πολλές. Ας στοιχηθούμε λοιπόν στις απαιτήσεις των καιρών και ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι καιροί ου μενετοί .