Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των “27” αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου από την Φον Ντέρ Λάιεν, ότι Πορτογαλία και Ισπανία, αν και έχουν προοδεύσει κατά πολύ στα ηλιακά και αιολικά πάρκα, έτυχαν ειδικής μεταχείρισης, όσον αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, λαμβάνοντας έκτακτα εθνικά μέτρα, παρά τη βελγική πρόταση περί εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε όλα τα μέλη της Ε.Ε. Το μέτρο τούτο απερρίφθη από Γερμανία και Ολλανδία.
Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν προσπάθησε να ενταχθεί στη ρύθμιση Πορτογαλίας και Ισπανίας “ρίχνοντας το μπαλάκι” στο “ιερατείο” των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται, να μειώνει τη φορολογία στα καύσιμα απ’ τα “ουρανοκατέβατα” οφέλη των εμπόρων και παρόχων, θεσπίζοντας μονομερώς “ανώτατο κέρδος στην κατανάλωση. Δεν θέλει, να λάβει μέτρα εις βάρος αυτών των “καρτέλ” στην αγορά ρεύματος. Δεν έχει άλλη λύση από την επιδότηση στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, που είναι σταγόνα στον ωκεανό!
Στόχος τώρα της πολιτείας είναι να ξανανοίξει τους λιγνίτες, που οι 4 μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έφερναν στον Π/Υ περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Κατηγορείται δε η κυβέρνηση απ’ την αντιπολίτευση, ότι δεν ελέγχει τη λειτουργία των καρτέλ στην ενέργεια και δεν θέλει να λάβει μέτρα εις βάρος των, που είναι βέβαιο ότι αυτά ρυθμίζουν τις τιμές στην αγορά ρεύματος. Επίσης ελέγχεται, γιατί ήταν ευκαιρία και δεν την εκμεταλλεύθηκε, να απαιτήσει να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, όπως σε Πορτογαλία και Ισπανία, αφού πριν τη Σύνοδο είχε συμπεριληφθεί πρόταση στο Ελληνικό ενημερωτικό έγγραφο περί αποτροπής της κερδοσκοπίας στα καύσιμα.
Στη Γερμανία, ένεκα του συνεχιζόμενου Ρωσοουκρανικού πολέμου, ανεστάλη το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του 2022 και παρατάθηκε μέχρι το 2030. Η ενεργειακή φτώχεια έχει φοβίσει τους Ευρωπαίους τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Οι “27” δεν βλέπουν, ότι στην Ε.Ε. διατυπώνονται διαφορετικά συμφέροντα στην αγορά ενέργειας με χαμένους πάντα τους καταναλωτές.
Αφού και το Δικαστήριο, στο οποίον προσέφυγαν οι εταιρείες, εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης, που θέλησε να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους, έβγαλε απόφαση δικαιώνοντάς τους. Μήπως και ο κ. Μητσοτάκης φοβάται αυτό το προηγούμενο και αποφεύγει, να φορολογήσει τα υπερκέρδη;
Από τη μια μεριά βλέπουμε, ότι το κράτος δεν φορολογεί νομοθετικά και από την άλλη, ότι θα καλύψει όποιες απώλειες έχουν οι παραγωγοί από την αύξηση των καυσίμων μέσω του Π/Υ. Γι’ αυτό ανακοινώθηκε ότι θα τον τροποποιήσει κατά 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή έτσι κι αλλιώς ο λαός θα “πληρώσει το μάρμαρο” της ακρίβειας, είτε ως φορολογούμενος, είτε ως καταναλωτής!
Δεν είναι η πρώτη φορά που μας συμβαίνει αυτή η ελεεινή κατάσταση των αυξήσεων. Το ερώτημα είναι αν τραβήξει μακριά, γενικευθεί και κατοχυρωθεί αυτό το κακό και ο καθένας θα κοιτάξει να περιφρουρήσει τον εαυτό του κατά το “ο σωζών εαυτόν σωθήτω”!!