Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Λίγο γάλα για πολλά παιδιά”

Γράμμα στον Αϊ Βασίλη από τους “Γιατρούς του Κόσμου” και τις συγκοινωνίες Αθηνών «Τι θέλεις να σου φέρει ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα»; ρώτησα με αφέλεια την μικρούλα με τα μεγάλα μαύρα μάτια, που περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, έξω από το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, κρατώντας μια παλιά κούκλα. «Eχει τα πάντα, σας ευχαριστούμε», απάντησε ευγενικά η μητέρα του παιδιού, χαμηλώνοντας το βλέμμα της. Η μικρή με κοίταξε βαθιά στα μάτια για λίγο και μου είπε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Ένα ποτήρι ζεστό γάλα». Για μια στιγμή παγώσαμε, σε λίγο όμως κοιταχτήκαμε και χαμογελάσαμε σκεπτόμενοι, ότι ο Αϊ Βασίλης, φίλος και σύμμαχος των παιδιών, μπορεί να εκπληρώσει και αυτή την παιδική ευχή. Στο σάκο με τα δώρα του χωρούν και κουτιά γάλακτος. Ωστόσο, δεν φέρνει γάλα μόνο ο Αϊ Βασίλης, αλλά και όλοι εμείς, που τα τελευταία πέντε  χρόνια «στολίζουμε» το πιο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλα στην Αθήνα. Τα φετινά Χριστούγεννα γινόμαστε ακόμη περισσότεροι και συγκεντρώνουμε πιο πολύ γάλα από ποτέ. Με τη συνδρομή των Συγκοινωνιών Αθηνών, το δέντρο από γάλα που τόσο αγαπήσαμε μετακομίζει στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» και απλώνει τα κλαδιά του στους σταθμούς «Ελληνικό» και «Πειραιάς». Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ορίζουμε ως φετινό σημείο συνάντησής μας τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς «Σύνταγμα», «Ελληνικό» και «Πειραιάς» και σας περιμένουμε από τις 09:00 το πρωί ως τις 9 το βράδυ σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή διαφορετική από τις άλλες. Μετακινηθείτε με τις Συγκοινωνίες Αθηνών και ελάτε με τα παιδιά σας στον πιο ξεχωριστό στολισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Αντί για στολίδια όμως, φέρτε μαζί σας τουλάχιστον ένα κουτί γάλα, για να φτιάξουμε όλοι μαζί το πιο μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης. Ένα δέντρο από γάλα για όλα εκείνα τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη και που ονειρεύονται, πως φέτος ο Αϊ Βασίλης μπορεί να τους φέρει ένα ζεστό ποτήρι γάλα. Άλλα είδη που θα μπορούσατε να φέρετε μαζί σας είναι: • Γάλα (κουτιά εβαπορέ) • Βρεφικά Γάλατα (σκόνη) • Παιδικές τροφές • Ρύζι • Όσπρια • Ζυμαρικά • Λάδι • Ζάχαρη Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. Συμπληρώνοντας 24 χρόνια συνεχούς δράσης το 2014, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α. Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος. Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια Η μια στις τρείς γυναίκες, λένε τα στοιχεία, κακοποιείται σήμερα. Μα τι κουβέντες είναι αυτές; Αυτό σημαίνει ότι στην παρέα που βρίσκομαι συνήθως αποτελούμενη από κάμποσες γυναίκες είναι και κάποιες που υφίστανται κακοποίηση; Oχι, αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς είμαστε σύγχρονες γυναίκες, μορφωμένες, χειραφετημένες, εργαζόμενες. Δεν συμβαίνουν αυτά στον δικό μας κόσμο. Αυτά αφορούν τις άλλες. Τις αμόρφωτες, αυτές που δεν έχουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν τον πασά για να τον υπηρετήσουν.

Ωστόσο οι έρευνες και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την κακοποίηση της γυναίκας με διαψεύδουν πανηγυρικά. Όχι η κακοποίηση δεν αφορά μόνο τις άλλες. Τα στοιχεία γκρεμίζουν τον μύθο. Η κακοποίηση, λένε, δεν κάνει διακρίσεις πουθενά. Ούτε στη φυλή ούτε στη θρησκεία ούτε στο μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο. Συμβαίνει παντού. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Ακόμα και στις πιο πολιτισμένες κοινωνίες. Όσο δε και για τις φτωχές και υποανάπτυκτες… ε, εκεί περισσεύει. Γιατί όπως λέει και ο λαός μας η φτώχεια φέρνει… όλα τα κακά. Οι ειδικοί παραθέτουν πλήθος θεωριών για να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει. Να εξηγήσουν το γιατί οι γυναίκες ανέχονται την κακοποίηση και να εξηγήσουν το γιατί δεν ζητούν βοήθεια. «Καμιά γυναίκα δεν ζητά βοήθεια με το πρώτο χαστούκι» λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί. «Συνήθως ζητούν βοήθεια μετά από τρία τέσσερα χρόνια κακοποίησης. Έρχονται στα κέντρα με ενοχές και αισθάνονται ακόμα οίκτο για τους δράστες. Φθάνουν στο σημείο να τους λυπούνται». Δεν μπορώ να το διανοηθώ πως μπορεί δίπλα μου να κυκλοφορούν γυναίκες κακοποιημένες και εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι. Και ύστερα θυμήθηκα…. Μια εποχή που ζούσα σε μια πολυκατοικία σε άλλη πόλη.

Τις κραυγές που ακούγαμε κάθε λίγο και λιγάκι, ειδικά το καλοκαίρι που οι ανοιχτές πόρτες ευνοούσαν την κατάσταση. Σχολιάζαμε με τον νου μας, και μερικές φορές και μεταξύ μας, τις φωνές που ακούγονταν μα ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό η ιδέα να κάνουμε κάτι χειροπιαστό για την κατάσταση αυτή. Το να ανακατευτούμε το θεωρούσαμε έλλειψη διακριτικότητας. Και παρέμβαση στα οικογενειακά του άλλου. Δεν μπορώ να το διανοηθώ πως τα πρόσωπα του σπιτιού μας οι άνθρωποι οι πιο κοντινοί μας, οι πιο δικοί μας είναι αυτοί που μας κάνουν να υποφέρουμε. Όμως τα στοιχεία είναι ατράνταχτα. Η κακοποίηση είναι κυρίως και πρωταρχικά, ενδοοικογενειακή. Δεν μου κάνει εντύπωση λοιπόν που το επόμενο πρόβλημα μετά την κακοποίηση είναι ότι οι κακοποιημένες δεν το λένε και κρύβονται. Τι να πουν. Ότι ο άνθρωπός τους, αυτός που επέλεξαν για μια καλή ζωή δεν τους προσφέρει ακριβώς αυτή τη ζωή; O,τι αυτός που αγαπούσαν και εμπιστεύονταν, που μπορεί να έχουν και παιδιά μαζί του δεν είναι ακριβώς αυτός που μέχρι χθες πίστευαν; Πώς να ορθώσουν αυτές οι γυναίκες το ανάστημά τους όταν αποδεικνύεται ότι η επιλογή τους ήταν λαθεμένη; Έτσι αντί να ψέξουν τον φταίχτη τον συμπονούν και τον καλύπτουν. Το χειρότερο για μένα είναι το ότι οι ίδιες οι κακοποιημένες ρίχνουν τις ευθύνες για το αποτρόπαιο γεγονός, στον εαυτό τους. Σκέφτομαι πολλές φορές την κουβέντα που άκουγα από μια σοφή ηλικιωμένη φίλη.

Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Θα τον απαιτείς τον σεβασμό από όλους. Και από τους άλλους αλλά κυρίως από τον ίδιο σου τον εαυτό. Όμως πως μια κακοποιημένη γυναίκα με τόσες ενοχές που της έχει εμφυσήσει ο υπαίτιος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, θα μπορέσει να σταθεί όρθια να τον αντιμετωπίσει και να απαιτήσει σεβασμό; Το να σκεφτούμε τα παιδιά μας είναι μια πρώτη σκέψη. Τι παράδειγμα θα τους δώσει η στάση ζωής των γονιών τους. Και να υψώσουμε ανάστημα για χάρη τους. Το να πιστέψουμε στον εαυτό μας είναι μια δεύτερη σκέψη. Να πιστέψουμε ότι είναι ωραίος και άξιος για αγάπη και σεβασμό. Ότι είμαστε ίσοι και κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Και ότι μας αξίζει το καλύτερο. Κι αφού πιστέψουμε ότι μας αξίζει να το απαιτήσουμε. Μπεμπ. Α Εκεί μακριά…. Αναχώρησε τη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου η ανθρωπιστική βοήθεια για το Κομπάνι Συρίας που συγκεντρώθηκε με τη βοήθεια όλων σας! Σας ευχαριστούμε 25 χρόνια Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας. Τα στατιστικά ιατρείου από 14/11/2014 εως και 20/11/2014 είναι:

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ

ΕΛΛΑΔΑ 26

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 11

ΣΥΡΙΑ 6

ΜΑΡΟΚΟ 4

ΠΑΚΙΣΤΑΝ 2

ΠΟΛΩΝΙΑ 2

ΑΛΒΑΝΙΑ 2

ΣΟΥΔΑΝ 1

ΣΕΡΒΙΑ 1

ΑΛΓΕΡΙΑ 1

ΓΕΩΡΓΙΑ 1

ΣΥΝΟΛΟ 57

Και για την εβδομάδα από 24/11/2014 εως και 28/11/2014 είναι:

ΕΛΛΑΔΑ 28

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 16

ΣΥΡΙΑ 14

ΑΛΒΑΝΙΑ 13

ΜΑΡΟΚΟ 10

ΡΟΥΜΑΝΙΑ 7

ΣΕΡΒΙΑ 4

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1

ΓΚΑΝΑ 1

ΙΤΑΛΙΑ 1

ΝΙΓΗΡΙΑ 1

ΓΕΩΡΓΙΑ 1

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 1

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 1

ΣΥΝΟΛΟ 99


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα