Μείωση σημείωσαν οι υπαίθριες πυρκαγιές το 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Συνολικά, σύμφωνα με την καταγραφή της Πυροσβεστικής, κάηκαν 19 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης ενώ σε προηγούμενες χρονιές είχαν γίνει στάχτη εκατοντάδες ή και χιλιάδες στρέμματα.
Αντίθετα, μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό διασώσεων στα Λευκά Ορη. Συνολικά έγιναν 81 διασώσεις.
Οπως μας λέει ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, καταγράφηκε μικρή μείωση του αριθμού των υπαίθριων πυρκαγιών αλλά η μεγάλη διαφορά αφορά τις καιόμενες εκτάσεις οι οποίες συνολικά εκτείνονται σε 19 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων ήταν η καλύτερη χρονιά από το 1998, έτος κατά το οποίο η Πυροσβεστική ανέλαβε το έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης αποδίδει τον χαμηλό αριθμό καιόμενων εκτάσεων σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης αλλά και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ
Ωστόσο, τεράστα έξαρση, όπως μας λέει, σημείωσαν οι διασώσεις στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμιγκάκη η Πυροσβεστική επενέβη σε 81 διασώσεις, αριθμός ο οποίος καθιστά την Πυροσβεστική Χανίων, πρώτη υπηρεσία στην Ελλάδα σε διασώσεις.
Επίσης, μεγάλος αριθμός περιστατικών σημειώθηκε στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς.
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης σημειώνει ότι ο ορεινός όγκος είναι όμορφος αλλά και δύσβατος και έτσι η Πυροσβεστική αρκετές φορές έχει αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις προκειμένου να παρέχει βοήθεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Δήμοι προωθούν και αυτή τη μορφή τουρισμού και τώρα η Πυροσβεστική βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους ΟΤΑ προκειμένου να παρέχεται η ανάλογη πληροφόρηση στους περιπατητές του ορεινού όγκου, σε μια προσπάθεια πρόληψης δύσκολων καταστάσεων.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Καταλήγοντας ο κ. Τσιλιμιγκάκης στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός καιόμενων δασικών εκτάσεων το 2023, ει δυνατόν και να μηδενιστεί.
Παράλληλα, επισημαίνει και καλεί τους πολίτες να έχουν υπόψη τους τη δωρεάν εφαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης για κινητά τηλέφωνα (adroid και ios) “Civil Crete Talos” η οποία είναι εξειδικευμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας με αρκετές δυνατότητες χρήσιμες για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών καθώς μεταξύ άλλων, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορούν:
•Να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σεισμών ή άλλων έκτακτων γεγονότων.
•Να κάνουν χρήση του GPS και να βρίσκουν την ακριβή θέση τους πάνω στον χάρτη (συντεταγμένες, υψόμετρο και διεύθυνση).
•Να στέλνουν την θέση τους, να την αποθηκεύουν και να κρατούν ιστορικό,
•Να βλέπουν στον χάρτη όλους τους χώρους καταφυγής και συγκέντρωσης πληθυσμού.
•Με ένα κλικ πάνω στο κόκκινο κουμπί SOS να κάνουν μία κλήση στο 112 για βοήθεια.
•Να συνδεθούν εύκολα με τους ιστότοπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το Εθνικό Κέντρο Βοήθειας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, το GOV.GR, το Κέντρο Δηλητηριάσεων, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κ.α..