Σημάδια ανησυχίας εμφανίζονται για τον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που αφορά το α’ τρίμηνο του 2019, το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του.
Aναμενόμενη χαρακτήρισε την κάμψη της αγοράς ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, τονίζοντας πως μια τέτοια τάση ήδη είχε διαφανεί από τις προκρατήσεις, ενώ -σε μεγάλο βαθμό- απέδωσε τη μείωση στο περυσινό θερμό καλοκαίρι στην Βόρεια Ευρώπη, που έκανε πολλούς να σκεφτούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε κάποιο τουριστικό θέρετρο στη χώρα τους.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε χθες, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας διαπιστώθηκε – μεταξύ άλλων – πως το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.
Αντίστοιχα, για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα διαπιστώνει ότι στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας η έρευνα καταγράφει ότι:
• Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.
• Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.
Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.
Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Γαννούλη η μείωση στην τουριστική κίνηση ήταν αναμενόμενη καθώς ήδη είχε διαφανεί η τάση αυτή σε επίπεδο προκρατήσεων από τον Νοέμβριο του 2018. «Σε επίπεδο προκρατήσεων φαίνονταν ότι υπάρχει μια δυσκολία», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τις αιτίες τόνισε ότι σχετίζονται τόσο με τις εξελίξεις σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού όσο και -κυρίως- με το γεγονός ότι το περυσινό ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη βόρεια Ευρώπη έκανε πολλούς βορειοευρωπαίους να περιμένουν μέχρι τελευταίας στιγμής για να κλείσουν τις διακοπές τους. Κι αυτό γιατί αν η ζέστη είναι και φέτος αυξημένη εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς θα επιλέξουν κάποιο τουριστικό θέρετρο στη χώρα τους και δεν θα μετακινηθούν προς τα νότια.
Συνεχίζονται οι αρνητικές επιδόσεις στο “Δασκαλογιάννης”
Εν τω μεταξύ, η μείωση στις αφίξεις επισκεπτών αποτυπώνεται -παρά τις υποσχέσεις για ανοδική πορεία που κατά καιρούς έδινε και δίνει η Fraport Greece- και στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας το πρώτο πεντάμηνο του 2019 μετακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Χανίων λιγότεροι κατά 23.005 επιβάτες συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο συνεχίστηκε για τρίτο συνεχή μήνα να βαίνει μειούμενος ο αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν αεροπορικώς στα Χανιά σε σχέση πάντα με πέρυσι. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού η μείωση άγγιξε το 21%, ενώ στις διεθνείς πτήσεις από 451.088 το 2018 ο αριθμός των επιβατών έπεσε σε 417.217 το 2019. Η συνολική μείωση στην κίνηση επιβατών για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού άγγιξε τον Μάιο το 8,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το πεντάμηνο η συνολική μείωση στον αριθμό των επιβατών έφτασε το 7,9%.
Το οξύμωρο είναι ότι την ίδια περίοδο ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού είναι σταθερά αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο οι πτήσεις από 469 το 2018 αυξήθηκαν σε 539 το 2019, ενώ συνολικά το πρώτο πεντάμηνο η αύξηση του αριθμού πτήσεων εσωτερικού έφτασε το 25% (από 1.859 το 2018 σε 2.323 το 2019). Αντίθετα πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται τους τελευταίους 3 μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) στις διεθνείς πτήσεις.
Η συνολική μείωση των διεθνών πτήσεων που καταγράφηκε τους πρώτους 5 μήνες του χρόνου έφτασε το 7,5% (2.762 πτήσεις το 2019 έναντι 2.987 το 2018). Πάντως, το πρόσημο του συνολικού αριθμού των πτήσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος είναι θετικό καθώς από 4.846 πτήσεις που σημειώθηκαν το 2018 ανέβηκαν στις 5.085 το 2019.