Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Λιγότερο από 60 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στην Κρήτη

  • Αναλυτικός οδηγός με τη διαδικασία βήμα – βήμα

Λίγος χρόνος μένει πλέον για τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στην Κρήτη, καθώς η προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου έρχεται ολοένα και πιο κοντά, υπενθυμίζοντας στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν άμεσα στις δηλώσεις τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολόγιο έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι οριστική. Με την 30η Νοεμβρίου να πλησιάζει οι ιδιοκτήτες καλούνται να μην αφήσουν την περιουσία τους στη τύχη του χρόνου και της αδιαφορίας, σπεύδοντας να δηλώσουν άμεσα τους κόπους τους.

Η δήλωση των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι ιδιοκτήτες προστατεύονται από πιθανές δαπανηρές και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες στο μέλλον. Τα οφέλη, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Διασφαλίζουν την περιουσία τους έναντι τρίτων και του Ελληνικού Δημοσίου. Αν και το χρονικό περιθώριο έως την προθεσμία είναι περιορισμένο, η διαδικασία δήλωσης είναι απλή και απαιτεί μόλις λίγα λεπτά. Η περίπλοκη γραφειοκρατία και τα εμπόδια ανήκουν στο παρελθόν, καθώς έχουν αντικατασταθεί από δύο εύκολες εναλλακτικές επιλογές.

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην δια ζώσης αλλά και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της δήλωσης τους. Αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες μπορούν είτε να επισκεφτούν ένα Γραφείο Κτηματογράφησης είτε να προχωρήσουν στην δήλωση τους ψηφιακά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής δήλωσης ή μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης https://maps.ktimatologio.gr/.

Παράλληλα, στην Κρήτη “τρέχει¨και η πρωτοποριακή δράση της Κινητής Μονάδας Κτηματογράφησης, η οποία φέρνει την κτηματογράφηση κυριολεκτικά στο κατώφλι των πολιτών. Μέσα από μια εκστρατεία 65 ημερών, που ξεκίνησε από τις 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 13 Νοεμβρίου, η μονάδα θα επισκεφθεί 16 περιοχές του νησιού, προσφέροντας πληροφορίες και διευκολύνοντας τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων.

Ακολουθούν 6 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία για “καλά διαβασμένους” ιδιοκτήτες:

  1. Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης;

 Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν την ακίνητη περιουσία τους, όπως αυτή έχει απογραφεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης, στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής “Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης”  maps.ktimatologio.gr.  

  1. Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;

Μέσω της επίσκεψης στην εφαρμογή maps.ktimatologio.gr, ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί να βρει το ακίνητο του μέσω της περιήγησης του στους χάρτες και κάνοντας ζουμ, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον παρόμοιο του Google Maps. Έχοντας εντοπίσει το γεωτεμάχιο του, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ πάνω του και αυτομάτως θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν η περίμετρος, οι συντεταγμένες και η έκταση σε τετραγωνικά μέτρα.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμφωνεί με τις αναγραφόμενες πληροφορίες ή εμφανίζονται μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν είναι αναγκαίο να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό ώστε να ολοκληρώσει τη δήλωση του, μένοντας μακριά έτσι από επιπλέον έξοδα.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, ο χρήστης δύναται να συνεχίσει την ηλεκτρονική διαδικασία, καταθέτοντας ψηφιακά το συμβόλαιο και καταβάλλοντας το ποσό των 35 ευρώ με κάρτα ανά δικαίωμα. Ωστόσο, για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου προκαποδιστριακού Δήμου, δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.

  1. Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;

 Αν τα όρια ενός γεωτεμαχίου δεν είναι ορθά όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr, ο χρήστης έχει στη διάθεση του τη λειτουργία σχεδιασμού πολυγώνου, με την οποία δημιουργεί το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

  1. Πως δηλώνω το ακίνητο μου σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;

Προφανώς ο ενδιαφερόμενος έχει και την δυνατότητα να προβεί στην δήλωση του μέσω της επίσκεψης σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Για την βέλτιστη εξυπηρέτηση του, εκεί θα υπάρχει έμπειρο προσωπικό που θα κατευθύνει τον ιδιοκτήτη, δίνοντας του αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την διαδικασία και τον εντοπισμό του ακινήτου του. Επιπρόσθετα, το προσωπικό μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες κατευθύνοντας τους για περιπτώσεις όπου ισχύουν δικαιώματα κτήσης, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.

  1. Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης; (συμβόλαιο)

 Αποτελεί συχνό φαινόμενο σε αγροτικές περιοχές να μην διαθέτουν πολλοί ιδιοκτήτες συμβόλαια που πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.

Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία

Στην περίπτωση που ισχύει η ιδιοκτησία με χρησικτησία, ο πολίτης πρέπει να καταθέσει δύο έγγραφα με την δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους, στο οποίο πρέπει να δηλώνει την ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο που να αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή. Τέτοια έγγραφα είναι η ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή ακόμα και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως το προσύμφωνο και η υποθήκη.

Περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς ή ύπαρξης κληρονομητηρίου:

 Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  • Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  • Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
  1. Τι κυρώσεις έχω αν δεν δηλώσω το ακίνητό μου;

 Είναι απαραίτητο να προχωρήσετε άμεσα στη δήλωσή σας, διότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, προβλέπονται δαπανηρές νομικές διαδικασίες προκειμένου να καταχωρηθεί ένα ακίνητο στο όνομα του ιδιοκτήτη του. Μια αδήλωτη περιουσία στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς δεν θα είναι δυνατές οι διαδικασίες όπως η πώληση, η γονική παροχή, η δωρεά, κλπ., χωρίς την διεκπεραίωση αυτών των νομικών διαδικασιών.

  1. Πώς μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;

 Ο Ψηφιακός Χάρτης προσφέρει τη δυνατότητα προβολής των επικυρωμένων και αναρτημένων Δασικών Χαρτών και συνεπώς, ο χρήστης μπορεί να δει αν και πόσο επηρεάζεται η ακίνητη περιουσία του. Η διαδικασία είναι απλή: πρέπει να ενεργοποιήσετε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και να επιλέξετε να δείτε τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα