Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Λιμενικά έργα στον “αέρα” στα Χανιά

Νέα εμπλοκή στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων

Νέα εμπλοκή στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού των λιμανιών από δασικά, καθώς η νέα νομοθεσία που ψηφίσθηκε προεκλογικά και υπήρχε η εκτίμηση πως θα έλυνε το ζήτημα δεν “αγγίζει” το σύνολο των χαρακτηρισμένων λιμενικών ζωνών στα Χανιά!

Για τον λόγο αυτό το “Λιμενικό Ταμείο Χανίων” προσφεύγει στις Τριμελείς Επιτροπές που έχουν συσταθεί για να εξετάσουν ενστάσεις και πρόδηλα σφάλματα στον χαρακτηρισμό των δασικών χαρτών, μια διαδικασία πάντως χρονοβόρα.
Όπως εξήγησε στα “Χ.ν.” η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Αρτεμισία ο νέος νόμος «καλύπτει χερσαίες λιμενικές ζώνες που έχουν χάσει τον δασικό χαρακτήρα τους πριν τις 11/06/1975. Όπου έχουν γίνει δηλαδή λιμενικά έργα πριν την ημερομηνία αυτή και παράλληλα έχει γίνει και η αντίστοιχη διοικητική πράξη. Στα Χανιά πολλά λιμάνια δεν είχαν χαρακτηρισμένη, με διοικητική πράξη, λιμενική ζώνη σε όλο της το εύρος πριν το 1975 ούτε είχαν γίνει κάποια έργα».

Το πρόβλημα αφορά το σύνολο σχεδόν των λιμανιών, ωστόσο τα μεγαλύτερα ζητήματα εντοπίζονται σε τέσσερα λιμάνια και ειδικότερα:
• ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Στο λιμάνι του Καβονησίου στο Καστέλι Κισάμου η χερσαία ζώνη έχει χαρακτηριστεί το 1968, αλλά υπάρχουν και τμήματα του λιμανιού που τότε ήταν εκτός χερσαίας λιμενικής ζώνης και ήταν χαρακτηρισμένα χορτολιβαδικά.
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ: Στο λιμάνι της “Μαύρης Λιμνώνας” στα Σφακιά, που είναι σχετικά νέο καθώς η χερσαία ζώνη κατασκευάστηκε και χαρακτηρίστηκε σχετικά πρόσφατα και, φυσικά, δεν είχε γίνει κανένα έργο πριν το 1975, ο αποχαρακτηρισμός του είναι δύσκολος.
•ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ: Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, το μεγαλύτερο μέρος επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα γιατί δεν ήταν χαρακτηρισμένο πριν το 1975 ως χερσαία λιμενική ζώνη.
•ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ: Ανάλογο το πρόβλημα και στην Αγία Ρουμέλη στο τμήμα που προβλέπεται να κατασκευαστεί κάποια στιγμή λιμάνι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, η εξέλιξη αυτή δεν εμποδίζει στο να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο η υπηρεσία θα πρέπει να προσφύγει στις Επιτροπές που εξετάζουν τις ενστάσεις και τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες. Η εκτίμηση είναι πως θα δικαιωθεί και θα υπάρξει αποχαρακτηρισμός, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις σε λιμενικές ζώνες και λιμάνια, κυρίως σε ζητήματα αδειοδοτήσεων, μελετών κ.α.

Η νομοθεσία

Στο άρθρο 214 του νέου Νόμου ορίζεται ότι εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν τις 11/06/1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση σχετική διοικητική πράξη, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις ή ως εκτάσεις των παρ. 5α ή 5β του άρθρου 2 κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 ή κατά της διαδικασία κατάρτισης δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες εφόσον διατηρούν τη χρήση που τους αποδόθηκε. Ως διατηρούμενη σήμερα αγροτική χρήση νοείται οποιαδήποτε από τις αποδοθείσες στο παρελθόν χρήσεις. Γεωργική Κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική).
Διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου είναι ιδίως:
α) Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας όπως αποφάσεις επιτροπών απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων επελήφθησαν (κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίας, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί κα.
β) Πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας, εντός των οποίων έχει καθορισθεί χερσαία ζώνη λιμένα κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα