Μπορεί ο Αντόν Τσέχωφ να είχε οραματιστεί «Το βασίλειο των γυναικών» στη παγωμένη Ρωσία και για βασίλισσά του την πλούσια, αλλά δυστυχισμένη Άννα Ακίμοβνα, όμως το βασίλειο κρυβόταν στα βάθη της Κίνας.
H φυλή Mosuo ή Moso ή Na κατοικεί γύρω από τη λίμνη Lugu, κοντά στα σύνορα του Θιβέτ. Είναι ο τόπος που κυβερνά η τελευταία μητρογραμμική κοινωνία ή μητριαρχική, όπως ονομάζουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους, προσελκύοντας έτσι περισσότερους τουρίστες.
Τι συμβαίνει τελικά μέσα σ’αυτήν την αγροτική κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών;
Το σλόγκαν αλλάζει και η κολόνα του σπιτιού είναι η γυναίκα, αυτή που θα κληρονομήσει την περιουσία και θα μπορέσει να πάρει επιχειρηματικές αποφάσεις. Οι γυναίκες Mosuo που κυριαρχούν τα τελευταία δυο χιλιάδες χρόνια σε αυτή την περιοχή της Κίνας, είναι υπεύθυνες για όλες τις δουλειές του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου της συλλογής καυσόξυλων, της ύφανσης και της διατροφής των ζώων. Η Ah mi ή αλλιώς η μεγαλύτερη γυναίκα κρατάει στα χέρια της τα κλειδιά της οικογένειας και όταν αποφασίσει θα τα δώσει στη διάδοχό της . Οι άνδρες Mosuo δεν έχουν καμιά ευθύνη στην κοινωνία τους. Αν και δεν δικαιούνται θέσεις εργασίας, είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή των ζώων και την αλιεία.
Το γενεαλογικό δέντρο εντοπίζεται με βάση το γυναικείο φύλο. Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού, κάτι που δεν αποτελεί φυσικά στίγμα για την κοινωνία, άλλωστε η γλώσσα τους δεν περιλαμβάνει καν τη λέξη «πατέρας». Τα παιδιά ανήκουν στη μητέρα και μένουν μαζί της. Προκειμένου να συνεχιστεί η παράδοση, αν ένα ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει παιδιά, τότε «υιοθετούν» κάποιο από άλλη οικογένεια για να καλύψει αυτό το κενό, το οποίο αποκτάει ίσα δικαιώματα με το βιολογικό παιδί. Παρόλα αυτά η οργάνωση που ακολουθούν οι Mosuo μοιάζει φεουδαρχική. Δηλαδή, αν μια γυναίκα Mosuo παντρευτεί έναν άνδρα δουλοπάροικο (κατώτερης κοινωνικής τάξης), η κόρη της θα γίνει μια Mosuo, αλλά ο γιος της θα έχει το στάτους ενός δουλοπάροικου.
Η φυλή Mosuo είναι γνωστή και για τον ιδιαίτερο γάμο που συνάπτει ένα ζευγάρι, τον λεγόμενο «Walking Marriage». Είναι βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας τους, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συνάψουν γάμο εκτός κουλτούρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζευγάρι ζει κάτω από την ευρύτερη οικογενειακή στέγη, αλλά η σχέση μεταξύ τους είναι φιλική, μέχρι το βράδυ και αυτό θα το αποφασίσει πάλι η γυναίκα. Τη μέριμνα των παιδιών την αναλαμβάνει η οικογένεια της μητέρας και συγκεκριμένα οι θείοι. Τα πλεονεκτήματα του γάμου, εκτός της μεγάλης φροντίδας που λαμβάνει το παιδί, είναι πως το διαζύγιο δεν αποτελεί πρόβλημα, οι γονείς δεν μάχονται για την κηδεμονία του παιδιού και ούτε χάνει το ίδιο τη μέριμνα της οικογένειας σε περίπτωση που κάποιος γονέας πεθάνει. Μάλλον κάτι ξέρουν οι Mosuo. Αν και οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν συντρόφους όσο συχνά θέλουν, λίγες απέκτησαν πάνω από έναν. Οι «βιασμοί» και η «πορνεία» είναι λέξεις ανήκουστες στην κοινωνία των Mosuo.
Όλα αυτά έχουν επηρεάσει τουρίστες, φωτογράφους, καλλιτέχνες και συγγραφείς, οι οποίοι επισκέπτονται τη φυλή στις επαρχίες Σιτσουάν και Γιουνάν, για να διαπιστώσουν και ίδιοι πως υπάρχει αυτό το βασίλειο, το λεγόμενο «Women’s Kingdom». Αν λοιπόν σας βγάλει ποτέ ο δρόμος στην μακρινή Κίνα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την λίμνη Lugu, οι όχθες της οποίας βρίσκονται μεταξύ των δυο επαρχιών και να έρθετε σε επαφή με μια γυναίκα Mosuo.
Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς η λίμνη περιβάλλεται από βουνά, έχει πέντε νησιά, τέσσερις χερσονήσους, δεκατέσσερις όρμους και δεκαεπτά παραλίες. Ένας περίπατος θα σας χαλαρώσει, ενώ μια κρουαζιέρα θα σας δώσει την δυνατότητα να δείτε ολόκληρη την λίμνη . Η πρόσβαση σ’ αυτή μπορεί να γίνει με μοτοσυκλέτα ή με οποιοδήποτε όχημα και από τις δυο επαρχίες . Αν θέλετε να μπείτε στη καθημερινή ζωή των κατοίκων, τότε πρέπει να απολαύσετε το φαγητό τους στη βραδιά φωτιάς («Campfire Party») που διοργανώνουν. Εκτός από φαγητό θα παρακολουθήσετε και τους τοπικούς χορούς των Mosuo. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον ναό Zhamei, που αποτελεί το μεγαλύτερο μοναστήρι του θιβετιανού βουδισμού στη περιοχή της φυλής . Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στη λίμνη είναι από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, καθώς θα απολαύσετε το καταπράσινο τοπίο της. Να σημειωθεί ότι η λίμνη δεν παγώνει ποτέ και έτσι μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί εύκολα και τον χειμώνα. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι πως θα μείνετε ικανοποιημένοι.
Info: Wikipedia, Top Travel China
* Φιλόλογος-Γλωσσολόγος εΑρχισυντάκτρια της στήλης ταξιδιών στο Maxmag.gr
Fashion Editor στο Vesper.gr