Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Λήψη και στα Χανιά συνομιλίας μαθητών από την Κατερίνη με κοσμοναύτη στην ελληνική γλώσσα! (βίντεο)

Για πρώτη φορά επιτεύχθηκε συνομιλία με κοσμοναύτη στο Διάστημα στην ελληνική γλώσσα, μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και την τεχνική υποστήριξη ραδιοερασιτεχνών.
Η συνομιλία που καταγράφτηκε από ραδιοερασιτέχνη στα Χανιά επιτεύχθηκε στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Απριλίου ανάμεσα σε μαθητές του 14ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης και του Ρώσου κοσμοναύτη Ελληνικής  – Ποντιακής καταγωγής, Θεόδωρου Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλου της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos που ταξιδεύει για πέμπτη φορά στο Διάστημα και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Τα παιδιά συνομίλησαν μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων των VHF, με τη βοήθεια ραδιοερασιτεχνών. Η ακρόαση του κοσμοναύτη ήταν εφικτή σε ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες σε όλη την Ελλάδα πάνω από την οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Τη φωνή του κοσμοναύτη κατέγραψε στα Χανιά το μέλος του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης και ραδιοερασιτέχνης, Δημήτρης Πατεράκης ((sv9ako), στη συχνότητα των 145,805 Mhz των VHF.
Η λήψη έγινε χωρίς τη μεσολάβηση δορυφόρου ή αναμεταδότη: από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απευθείας στον δέκτη των VHF και στη συχνότητα των 145,805 Mhz.
Η εκδήλωση έγινε με επιτυχία από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος “ΔΙΑΣΤΗΜΑ”, σε συνεργασία με το 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας και την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, με σκοπό την απευθείας επικοινωνία μαθητών με τον Κοσμοναύτη, σε τροχιά, του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Fyodor ( Θεόδωρο) Yurchikhin – Γραμματικόπουλο RN3FI. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του 2ου & 5ου Γενικού Λυκείου. Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των Διαστημικών Υπηρεσιών ROSCOSMOS, ESA, NASA και με τον συντονισμό του οργανισμού ARISS (Amateur Radio on International Space Station). Η επικοινωνία διεξήχθη με ασύρματα μέσα και τεχνική υποστήριξη από τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας και την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
Όπως είχε ανακοινωθεί, πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία τέτοιου είδους με ρώσο κοσμοναύτη της ROSCOSMOS, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανισμού ARISS, και την πρώτη φορά που ακούστηκε η ελληνική γλώσσα στο διάστημα από τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη.
Η εκδήλωση είναι μέρος μιας μεγαλύτερης δράσης για την παρακίνηση των μαθητών να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την τεχνολογία και το διάστημα.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (αγγλ. International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοεμβρίο του 2000. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια).
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ
ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, εξετάσεις υποψηφίων για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη, Α΄ περιόδου 2017, έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, (οδός Νεροκούρου 30 Χανιά), με ώρα έναρξης 09:00 π.μ. και θα διενεργηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, με τη χρήση εγκατεστημένου μηχανογραφικού συστήματος εξετάσεων.
Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις από τους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες, που έχουν μόνιμη κατοικία στo Νομό Χανίων, θα πρέπει να γίνει μέχρι Δευτέρα 22 Μαΐου 2017.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ
Να σημειώσουμε ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι με το οποίο ασχολούνται δεκάδες άνθρωποι και στην Κρήτη.
Ολοι έχουν άδεια ραδιοφωνικού σταθμού με τον οποίο κάνουν συνομιλίες στις ζώνες των VHF και των βραχέων κυμάτων. Για να αποκτήσουν την άδεια πρέπει να δώσουν εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές τους στα ερτζιανά κύματα. Κάνουν συνομιλίες και ανταλλάσουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν. Σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης π.χ. σεισμούς και πυρκαγιές, έχουν διαθέσει τα μηχανήματά τους και τις συχνότητές τους για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.
ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία διαθέτει την ιστοσελίδα: http://www.rasc.gr/portal/.
Σύμφωνα με την Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, «ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μία κοινωνική ενασχόληση, η οποία έχει σκοπό τη γνωριμία ατόμων, την κοινωνική προσφορά και την αυτοδιδασκαλία μέσα από πολλούς τρόπους. Οι ραδιοερασιτέχνες, τα άτομα που ασχολούνται με τον ραδιοερασιτεχνισμό, χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse καθώς και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent’s Band (CB)».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα