Τα έργα ορεινής υδρονομίας, μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις στον νομό Χανίων. Με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τον νομό Χανίων ο δημ. σύμβουλος Κισσάμου και πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης εξηγεί πώς η ορμή των ρεμάτων θα μπορούσε να μειωθεί με μικρά αλλά στοχευμένα έργα που γίνονται παντού στον κόσμο και είχαν γίνει σε μεγάλο βαθμό και στην περιοχή του Ιναχωρίου πριν από μια 15ετία.
«Το πιστεύω πραγματικά και είμαι κατηγορηματικός. Τα έργα ορεινής υδρονομίας είναι ο ορισμός της λύσης. Μειώνουν μέχρι και 80-90% τις απαιτήσεις για αποκαταστάσεις. Αποκαταστάσεις που τις πληρώνουμε εμείς οι πολίτες με τη φορολογία μας. Ακούω αυτές τις ημέρες αιτήματα για μεγάλα έργα, τεράστιες παρεμβάσεις και για 100 εκατομμύρια που έχει ανάγκη ο Νομός Χανίων. Αν έχει υλοποιηθεί το 20% έργων ορεινής υδρονομίας δεν θα είχε γίνει ούτε ένα ευρώ ζημιά και για αυτό “κόβω το λαιμό” μου πραγματικά» σημειώνει ο κ. Κουκουράκης.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Τα έργα ορεινής υδρονομίας βασίζονται σε μια απλή λογική σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος, τη μείωση της ταχύτητας του νερού και χρηματοδοτούνται τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από κοινοτικούς.. «Πως θα μειώσουμε τις στερεοπαροχές στα ανάντι εκεί που έχουμε μεγάλες κλήσεις; Πως θα μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία κινείται το νερό στα επικλινή εδάφη; Όπου έχουμε ορεινά με μεγάλες κλήσεις έχουμε μεγάλες ταχύτητες και το νερό δουλεύει όπως η μπολντόζα. Αυτό το νερό με την ορμή του είναι που παρασέρνει περιουσίες στα πεδινά, ρίχνει γεφύρια, καταστρέφει υποδομές. Αφού εντοπίσουμε τα χαλαρά, τα σαθρά εδάφη αμέσως προσδιορίζουμε τις περιοχές που κατά προτεραιότητα θα πρέπει να φτιάξουμε τα έργα ορεινής υδρονομίας γιατί εκεί θα έχουμε τις μεγαλύτερες εκπλύσεις, τα πιο ασταθή υλικά άρα την πιθανότητα για μεγαλύτερες καταστροφές. Καταστροφές που θα μεγεθυνθούν αφού μεγάλες ποσότητες στερεών θα μεταφερθούν με βίαιο τρόπο από το νερό στις πεδινές περιοχές» είναι το σχόλιο του κ. Κουκουράκη.
Τα έργα ορεινής υδρονομίας αφορούν δύο κυρίως κατασκευές, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος:
• ΚΛΑΔΟΠΛΕΓΜΑΤΑ: Τι κάνει το κλαδόπλεγμα, δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο στην πλαγιά που “κλίνει”, πιάνει τις στερεοπαροχές και δημιουργεί πεζούλες. Σε μια πενταετία τα εδάφη με κλίσεις θα έχουν ομαλοποιηθεί. Είναι ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο οι γεωργοί στα χωριά σε συνεργασία με τη φύση αντιμετώπιζαν αυτά τα θέματα. Για αυτό και όπου έχουμε πυρκαγιά κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έχεις τα φυσικά υλικά επί τόπου. Παίρνεις τους κορμούς από τα καμμένα και φτιάχνεις τα κλαδοπλέγματα. Όσον αφορά το κόστος είναι ελάχιστο. Γιατί δεν γίνονται αυτά τα έργα; Γιατί αυτά τα έργα δεν βγάζουν ψήφους! Σώζουν όμως ζωές και περιουσίες και σώζουν και τους φορολογούμενους από το να φορολογηθούν γα να βρεθούν τα 100 εκατομμύρια που χρειάζονται για να φτιαχτεί ο Νομός Χανίων.
• ΜΙΚΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ: Στη ροή των ορεινών ρεμάτων, που δεν έχουν συνήθως διατομές πάνω από 6,7,10 μέτρα. Φτιάχνεις ένα φράγμα με ύψος 1-1,5 μέτρο μέσα στο ρέμα. Οι επιστήμονες θα πουν για τις κλήσεις, το ύψος του κάθε φράγματος και τον αριθμό τους. Τι κάνει αυτό το μικρό φράγμα; Σταματάει, “φρενάρει” την ορμή του νερού και το νερό ξεκινάει πάλι την πορεία του με “μηδέν” ταχύτητα. Αν έχουμε μεγάλη απόσταση και μεγάλες κλήσεις βάζουμε δεύτερο φράγμα στο 1 χλμ., στα 2 χλμ και μετά και τρίτο και τέταρτο αν χρειαστεί. Στο ρέμα του Αγίου Δίκαιου κάναμε δύο τέτοια φράγματα. Για αυτό στην πρόσφατη κακοκαιρία με 260 χιλιοστά βροχή δεν είχαμε ούτε ένα πετραδάκι να κινηθεί,δεν απειλήθηκαν τα σπίτια στο Ελος από τα οποία το ρέμα περνάει δίπλα. Τα συγκεκριμένα μικρά φράγματα που μαζεύοντας νερό μπορεί να αποτελέσουν μικρούς βιότοπους θέλουν ένα ξεμπάζωμα μια φορά το χρόνο για να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά ώστε να είναι πάντα λειτουργικά. Το κόστος των δύο μικρών φραγμάτων 10.000 ευρώ. Για τέτοια γελοία ποσά μιλάμε!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Για την κατασκευή των έργων αυτών σε όλο το Νομό απαιτείται Συντονισμός σε επίπεδο Περιφέρειας, και κωδικοποιημένα κονδύλια που να αφορούν αποκλειστικά την ορεινή υδρονομία από την κεντρική κυβέρνηση.
«Με τη συνδρομή του Δασαρχείου που έχει εξειδικευμένο προσωπικό στην ορεινή υδρονομία, του Πολυτεχνείου Κρήτης και με κεντρικό συντονιστή την Περιφέρεια τέτοια έργα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Αν βάλουμε σχέδιο ο Νομός Χανίων σε μια 5ετια να έχει θωρακιστεί με ποσοστό 70% με έργα ορεινής υδρονομίας πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ξανά τέτοιες ζημιές. Το είπε και πρόσφατα ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γιώργος Τσακίρης στην επίσκεψη του στα Χανιά. Ότι απαιτείται να γίνουν έργα μικρού κόστους στην ορεινή ζώνη που θα συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού ή θα καθυστερούν την ορμή τους. Αλλά αυτά τα έργα δεν θέλουν χιλιάδες κυβικά τσιμέντου, τεράστιες εργολαβίες, είναι μικρά έργα αντίστοιχου κόστους. Αλλά πέρα από τους φορείς ευθύνες έχουμε και εμείς οι πολίτες γιατί συμπεριφερόμαστε και στα ρέματα όπως στις παραλίες. Με αυθαίρετες παρεμβάσεις, ενδιαφερόμενοι μόνο για το δικό μας συμφέρον και αγνοώντας πλήρως τους συνανθρώπους μας και το φυσικό περιβάλλον» καταλήγει ο κ. Κουκουράκης.