Πρωτ. Νεκτάριου Χριστοδουλάκη,
γενικού Αρχ/κού Επιτρόπου Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου
“Ο Αγιος Συμεών, ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (1416/17-1429) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τον 15ο αιώνα, ειδικότερα την εποχή της Βενετοκρατίας, που διαμορφώθηκε από το 1423 μέχρι την άλωση της πόλης το 1430 από τους Τούρκους” σημειώνει στον πρόλογό του ο πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Χριστοδουλάκης και με σεβασμό, επίγνωση, οξυδέρκεια και βαθύ αίσθημα θεολογικής σκέψης και ευαισθησίας, καταθέτει την εκδοχή του σ’ ένα εγχειρίδιο άρτιο, καλαίσθητο, ευγενικό!
Εξι κεφάλαια, κύρια που φιλοξενούν μικρότερες αναφορές, αναπτύσσονται από τον συγγραφέα με πολλή φροντίδα και σαφήνεια, ώστε να διαβαστεί τούτο το εύχρηστο “χριστιανικό αστέρι” από τον καθένα μας…
Ωραίοι οι τίτλοι των γενικών κεφαλαίων, αλλά και οι αναλυτικότεροι, που γεννούν το ενδιαφέρον για περαιτέρω γνώση στις 125 σελίδες του.
Τα Λειτουργικά Συγγράμματα, το τυπικό του Αγίου Συμεών, σύνταξη ευχών, υμνολόγια, η Θεολογική σημασία του Εργου του Συμεών, ο Χαρακτήρας της Λειτουργικής Ανανέωσης, Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμεών Θεσσαλονίκης.
Τα κεφάλαιά του, τους υπότιτλους, τον λόγο, έναν λόγο φωτεινό και ιδιαίτερα εξειδικευμένο δυναμώνει ο συγγραφέας με άφθονες παραπομπές σε μια “στέρεη” βιβλιογραφία.
Μια βιβλιογραφία, στην οποία εκτός της “επαλήθευσης” των επί μέρους “δώρων” του αείμνηστου ιεράρχη στην Ορθοδοξία, τονίζεται και το ότι ενασχολήθηκε με όλα τα θεολογικά προβλήματα της εποχής του και πέτυχε να καθοδηγήσει και να ποιμάνει ολόκληρο το ορθόδοξο ποίμνιο, ειδικά κατά την τουρκική κατοχή.
…Στην εκλεκτή φίλη, αξιοθαύμαστη γυναίκα, αξιέπαινη μητέρα και υποδειγματική σύζυγο Τούλα Γωνιωτάκη – Παπαδάκη.
Και για τη γράφουσα, πρόσωπο συγγενικό κι αγαπημένο. Σ’ εκείνη, λοιπόν, αφιερώνει ο συγγραφέας με όλη του την αγάπη την έκδοση του θαυμάσιου πονήματος.
Η πρώτη – πρώτη σελίδα του μικρού βιβλίου εμφανίζει ένα κορυφαίο έμβλημα της Ορθοδοξίας.
Το Αγιο Δισκοπότηρο!!
Με τον “σημειολογικό αγλαϊσμό” στο κοίλον του…
Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού!
Τη Μετάληψη!
“Εμπλεο” το Ιερό Σκεύος σ’ ένα φόντο καφέ – βυσσινί, απολύει μιαν αισθητικη ευλαβείας και διαρκείας…
Ευχαριστούμε πιότερο για την προσφορά σας, εγώ, ιδιαίτερα, και σας εύχομαι καλό χρόνο, δημιουργικό και γαλήνιο…
Δεν λησμονώ πατέρα Νεκτάριε, ποτέ, την πρώτη μας γνωριμία στον Αγιο Νεκτάριο Σούδας -που μιλήσαμε- στο αφιέρωμα που πραγματοποίησε ο “Γεώργιος ο Κρης” τη Μ. Εβδομάδα και που, η καλλικέλαδη και στεντόρεια απόδοσή σας, μάγεψε τον κόσμο… Ευχαριστώ και πάλι, Χρόνια Πολλά.
“Η σπουδαιότητα και η σημασία του έργου του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Συμεών διαφαίνεται από το πολύπλευρο λειτουργικό και δογματικό του έργο, αλλά και την ευχέρεια να συγκεντρώσει μέσα στο έργο του την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους Πατέρες και μελωδούς της Βυζαντινής Θεολογίας”
(ο συγγραφέας)