Πρωτοπρεσβύτερου ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Θησαυρός πολύτιμος και πλούσια η χορεία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Μεγάλος ο πνευματικός πλούτος της Ορθοδοξίας. Ευώδες ψυχοσωστικό λειμωνάριον. Πηγή πλουσιοπάροχος ουράνιας ευωχίας. Μακάριοι όσοι τρέχουν σ’ αυτήν τη δροσοπηγή και αντλούν ύδωρ πνευματικό μετ’ ευφροσύνης.
Και είναι πολλοί που εντρύφησαν και εντρυφούν, στους Αγίους Πατέρες και ανέσυραν από την ακένωτη αυτών δεξαμενή τα ψυχαναστάσιμα νάματα του Ορθοδόξου λόγου.
Και, χαιρόμαστε, και εγκαυχώμαστε που ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και αναδεικνύεται ο εκλεκτός συντοπίτης μας, αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης, αριστούχος Master της Θεολογίας. Ενας νέος στην ηλικία, πολύ όμως ώριμος στην πνευματικότητα, στην άριστη θεολογική μόρφωση, τον άρτιο προφορικό και γραπτό λόγο. Αριστος κάτοχος του αγιογραφικού λόγου, συνδιαλεγόμενος “ευκαίρως και ακαίρως” έτοιμος πάντα να δώσει λόγο “παντί τω αιτούντι” (Α’ Πετρ. 3, 15). Με λαμπρό ενοριακό έργο και τέλειος μελωδός και βαθύς γνώστης και ερμηνευτής της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.
Λίαν δε αγαπητός από τους ενορίτες του και με φήμη που ξεπερνά τα τοπικά όρια.
Ο αξιαγάπητος λοιπόν π. Νεκτάριος, ανάμεσα στους Αγίους Πατέρες, που ως αλιεύς μαργαριταριών βυθομετρούσε είναι ειδικότερα ο Αγιος Συμεών, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (εορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου).
Απ’ αυτόν τον πολύτιμο μαργαρίτη ο π. Νεκτάριος επήρε και άριστα μας πρόσφερε, σε άμεμπτο και εύχρηστο βιβλίο με τίτλο “Το λειτουργικό έργο του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης”.
Ο Αγιος Συμεών ζει σε μια πολυτάραχη εποχή και πόλη παπικοί, Ενετοί, Τούρκοι και ένας σορός αιρετικοί. Αντιπαλότητες, κοινωνικές ανισότητες, επικίνδυνες για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό τάσεις και παρεκκλίσεις κι εκείνος όρθιος και πολλάκις πολεμούμενος “ορθοτομών τον λόγον της σης αληθείας” και μεμνημένος των πενήτων.
Κέντρο της Πίστεώς μας και της αναφοράς μας προς τον Θεό η ορθόδοξη λατρεία “εν πνεύματι και αληθεία” (Ιωάνν. 4, 24).
Ο καταξιωμένος συγγραφέας για να αποτυπώσει και αποδώσει κατά τον καταλληλότερο και ευληπτότερο τρόπο το άξιο ενδιαφέροντος θέμα του, το διαίρεσε σε έξι κατά περίπτωση κεφάλαια, των οποίων προηγούνται δύο ενημερωτικά τμήματα, ο πρόλογος και η εισαγωγή.
Τα παραπάνω κεφάλαια είναι: τα λειτουργικά συγγράμματα του Αγίου Συμεών. Το τυπικό του Αγίου Συμεών. Σύνταξη ευχών. Υμνολόγιο. Η θεολογική σημασία του έργου του Αγίου Συμέων και ο χαρακτήρας της λειτουργικής ανανέωσης σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμεών Θεσσαλονίκης. Ολο δε το απαύγασμα του βιβλίου, αποτυπώνεται στα “Συμπεράσματα” όπου φαίνεται το μεγαλείο του Αγίου όπου “Η Δράση και το έργο του τον κατατάσσουν σ’ ένα από τους σημαντικούς βυζαντινούς λειτουργιολόγους”. Και σωστά θα επισημειώσει: “Το λειτουργικό έργο του αγίου Συμεών διαμόρφωσε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθεί και να διατηρεί πιστά η λειτουργική επιστήμη μέσα στον Ορθόδοξο χώρο…”.
Την εγκυρότητα, το βάθος, την πειστικότητα του περιεχομένου και των θέσεων του π. Νεκταρίου δηλώνει και η πλούσια βιβλιογραφία (πηγές και βοηθήματα) που καλύπτουν έξι σελίδες! Αυτό τιμά τον αιδεσιμολογιώτατο συγγραφέα και ανεβάζει το κύρος και την προσωπικότητά του, κάτι που αναγνωρίζουμε και τιμάμε και προσδοκούμε σε περαιτέρω καρποφόρα θεολογική και εκκλησιαστική πορεία.
Εγκάρδια τα συγχαρητήρια και άπειρες οι ευχές μας, έτι δε και οι ευχαριστίες μας για την αποστολή, με λίαν συγκινητική αφιέρωση, του αξιόλογου αυτού βιβλίου, που πρέπει να γίνει κτήμα από τους πάντες, ξεχωριστά δε από τους κληρικούς και θεολόγους.
*θεολόγος, τ. λυκειάρχης