ΤΟ ΝΕΟ (28ο) βιβλίο
» Του διεθνούς κύρους και αναγνώρισης και πολλών βραβεύσεων πολυσήμαντο έργο του
» Σε 7 κεφάλαια αναφοράς που είναι επτά φωτεινές λαμπάδες της κύριας σημασίας Χριστιανικής ΠΙΣΤΕΩΣ, ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ ΒΑΔΙΣΜΑΤΑ είναι το έξοχης δημιουργίας εικοστό όγδοο βιβλίο του, σπουδαίο θρησκευτικό και κοινωνικό του διεθνούς πολυβραβευμένου, πρωτοποριακού και δημιουργικού έργου του, εκφράζοντας την παράδοση της πορείας στα Λυτρωτικά ΒΑΔΙΣΜΑΤΑ.
Σ’ αυτά που ο κάθε βαδίζων και η κάθε βαδίζουσα, βρίσκουν τη δική τους Λύτρωση από τα όσα τους βαραίνουν στην προσωπική τους Ζωή, στις θρησκευτικές του παραλείψεις και στις κοινωνικές τους εγκαταλείψεις είτε στον εκκλησιαστικό χώρο είτε σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες.
Το Νέο βιβλίο (28ο) του διεθνούς γνωστού και πολυβραβευμένου Αρχιμανδρίτου Ιγνάτιου Χατζηνικολάου με τις πολλές γνώσεις του υπηρέτησε Θεολογικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά την ευρύτατη πνευματική του ευθύνη, χωρίς όμως η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης να τον επιβραβεύει για το μεγάλο έργο του, ίσως, λόγω της αυστηρότητας, του κριτικού λόγου στα κηρύγματά του, στην συνεχή αρθογραφία του και στην έκδοση των πολλών σημαντικών βιβλίων του.
Η ΕΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΡΕΙΑ…
Σε αυτή την πορεία… συμβολικά συνεκφράζονται με τον τίτλο του σημερινού βιβλίου που είναι τα «ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ Βαδίσματα», που από τον πρόλογό του ο διάσημος ορθόδοξος θρησκευτικός συγγραφέας παρουσιάζει τη σειρά των 28 βιβλίων του που εξέδωσε ως το τελευταίο, με τον πολυσήμαντο τίτλο «Λυτρωτικά Βαδίσματα», μέσα στον φοβερό ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ (σημερινό και αυριανό).
Σ’ αυτό τον κατάλογο των 28 βιβλίων του, πολλά από αυτά είναι πολυβραβευμένα Διεθνώς, (χωρίς όμως αυτές οι βραβεύσεις να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται τόσο από τους Συνοδικούς φορείς της εκκλησίας αλλά και τους τοπικούς εκκλησιαστικούς λειτουργούς μας).
Όμως, το τελευταίο του έργο καθορίζεται από αυτήν την εν κόσμω πορεία.
ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ…
Με πρωταγωνιστή τον συγγραφέα πατέρα Ιγνάτιο που συμμετέχει στα διαδραματιζόμενα μέσα από όλα του τα κείμενα.Γιατί θεωρεί ότι δεν είμαστε μόνο θεατές των διαπραττομένων, αλλά και δράστες και θύματα.
Μια διπλή υπόσταση του συγγραφέα αυτού του βιβλίου, ο οποίος περπάτησε -σταθερά- χρόνια και χρόνια στους δρόμους και στα σοκάκια των λυτρωτικών βαδισμάτων, καταγράφοντας τους στοχασμούς μας.
Όμως, ο λόγος του θεού είναι πάντοτε νέος, πάντοτε επίκαιρος, πάντοτε αναγκαίος, γιατί ως λόγος του θεού τρέφει πνευματικά, ανακαινίζει, παιδαγωγεί εν Χριστώ και οδηγεί εις οδούς ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
Για να συγκεντρώσει μια σειρά κειμένων του από όλη αυτή την μακρά πορεία των γραπτών του που τα χαρακτηρίζει η πνευματικότητα και η κοινωνικότητα.
Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ
Όμως, δεν πρόκειται για την προσθήκη ενός νέου βιβλίου του πολυτάλαντου και πολυεπίπεδου γνώστη όλων των εκκλησιαστικών, κοινωνικών, παιδαγωγικών του που με τον ζωοποιό λόγο του παρέχει την πνευματική συντροφικότητα που την έχουμε ανάγκη. Γιατί δεν έχουμε ανάγκη μόνο από υλική τροφή αλλά και από πνευματική. Άλλωστε κατά το ευαγγέλιο «ου επ’ άρτω ζήσεται μόνον άνθρωπος, αλλά και εν πνεύματι αγίω».
Στον πυκνό και βαθιά πνευματικό λόγο του προς το τέλος του προλόγου του ο βαθυστόχαστος πατέρας Ιγνάτιος, αναγνωρισμένος ευρύτατα στις ορθόδοξες χώρες αναφέρεται στα «Λυτρωτικά του βαδίσματα» στην ψυχή που είναι από τη φύση της ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ
Για να αναφερθεί και στην ψυχή και να πει: «Η ψυχή μας είναι εκ φύσεως Χριστιανή» (anima natura life christiana».
Ζητώντας κάτι το ανώτερο.
Θέλει ν’ανέβει στον αιθέρα πιο ψηλά κατά τον Γκαίτε, και είναι γνήσια ενώ είναι αυτοκτονία να την κηλιδώνουμε και να την καταστρέφουμε με τα πάθη μας και την χαμαιζηλίαν, για να συμπληρώσει και για να θυμηθεί στα λυτρωτικά του βαδίσματα ένα κάθισμα του όρθρου της Κυριακής του Δ΄ Ήχου για να παραθέσει το σημαντικό κείμενο που λέει: «Η καρδιά μου προς σε Λόγε υψωθήτω και ουδέν θέλξει με την του κόσμου ειρήνη προς χαμαιζηλίαν….».
ΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΒΑΔΙΣΜΑΤΑ
Μετά τα από βάθους ψυχής λεχθέντα στον πρόλογό του (που στην ουσία του εκφράζει το σύνολο του νέου βιβλίου ο δημιουργικός, παγκόσμιος πατέρας Ιγνάτιος), προχωρεί στα 7 λυτρωτικά βαδίσματα (κεφάλαια του πρωτότυπου βιβλίου του) που δεν είναι μια αυτοτελής μελέτη αλλά μια σειρά 7 εφτάφωτων λαμπάδων, που η κάθε μια φωτίζει το πνεύμα και την ουσία κάθε κεφαλαίου από τα επτά του νέου βιβλίου του.
Γιατί την πρωτοτυπία των 7 κεφαλαίων ο πατέρας Ιγνάτιος αναφέρεται-αναλύοντας τους θειους λατρευτικούς λόγους ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Με δημιουργικούς υπότιτλους στο καθ’ ένα από τα 7 κεφάλαια φωτεινες λαμπαδες όπως στο πρώτο με τον υπότιτλο να είναι:
α) Πως εκφράζεται η θεία λειτουργία
β) Ποία η πραγματική λατρεία
γ) Οι καρποί της θείας λατρείας
2ο κεφάλαιο «ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ».
α) υπότιτλος ο άνθρωπος της βιομηχανικής εποχής και της καταναλωτικής κοινωνίας, β) ο άνθρωπος των γνώσεων και ο άνθρωπος της απιστίας ή της δυστυχίας.
β υπότιτλος: Ποίαν λατρείαν προσφέρομεν (και πως την προσφέρομεν) και υπότιτλος ικανοποιεί η λατρεία σήμερα …..
5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΝΑΟΣ της Θείας ΛΑΤΡΕΙΑΣ και ο Άνθρωπος απλός θεατής ή ακροατής της θείας λατρείας, ακολουθεί το κεφάλαιο από την ταπείνωση στην ανύψωση και το τελευταίο «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΑΤΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ».
Με τον υπέροχο αυτό ύμνον στην ωδή των Χριστουγέννων που συγκινεί ιδιαίτερα όταν ακουσθεί: Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον, ουρανόν το σπήλαιον θρόνον χερουβικό την παρθένον….
ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ Βαδίσματα, σ’ένα αλυτρωτικό κόσμο που ζει, που προσφέρει αυτό το υπέροχο βιβλίο που προάγει ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ μέσα στον δραματικά αλυτρωτικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης που το περισσότερο και καταστροφικό βάρος της θα πέσει στις παρούσες και στις μέλλουσες γενιές.
Αλλά, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο η οικονομία και συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά είναι ένας Δούρειος Ίππος που πίσω του κρύβεται ο αφανισμός των μικρών κρατών, όπως και το δικό μας.
«Λυτρωτικά βαδίσματα» σε ένα αλυτρωτικό κόσμο του σημαντικού Ιερωμένου Χανίων-Κρήτης, Ελλάδος (αλλά ιδιαίτερα αδικημένου εκκλησιαστού) από την τοπική σύνοδο για τη μεγάλη προσφορά του. Όμως η τοπική μας εκκλησία δεν παίρνει μια πρωτοβουλία, για έκθεση των βιβλίων του.
Πάντως παρ’ όλες τις αδικίες ο λαός του Νομού μας τον ΥΠΕΡΑΓΑΠΑ…. για τις πολύτιμες θεόπνευστες και βαθειά πνευματικές προσφορές όπως τα λυτρωτικά βαδίσματα, αυτά που λυτρώνουν από κάθε κοινωνική αλλοτρίωση με δούρειους ίππους από αυτούς τους αλυτρωτικούς μηχανισμούς.
Το νέο βιβλίο ΛΥΤΡΩΤΙΚΑ ΒΑΔΙΣΜΑΤΑ, ζωντανεύει την πνευματικότητα και ιδιαίτερα τώρα στη συγκυρία της μεγάλης τεσσαρακοστής γιατί η πρωτοτυπία του πατέρα Ιγνατίου είναι ότι στα δικά του πνευματικά βαδίσματα αναφέρεται στις συγκυρίες των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού για να έχει ο κάθε πραγματικός χριστιανός τις ουσιώδεις κατευθύνσεις που ενισχύουν τη βαθιά πνευματικότητα του βιβλίου.
Τώρα η μεγάλη συγκυρία είναι η τεσσαρακοστή που τα μεγάλα της θέματα τα παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο πατέρας Ιγνάτιος για να γνωρίζουν χωρίς ακρότητες οι Χριστιανοί τις πραγματικές και ουσιώδεις καταστάσεις π.χ. στη σελίδα 71 αναφέρεται στη νηστεία που τόσες συγχύσεις έχουμε γύρω από αυτήν.
«ΑΝΤΙ ΜΑΧΑΙΡΑΣ την νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν» με το σωστό χριστιανό να σημαίνει την άσκησή του, την επαγρύπνηση καρδίας νήφουσας, για να μας καλεί σε αυτόν τον αγώνα που αποτελεί την είσοδό μας δια της στενής πύλης.
Σε αυτήν λοιπόν την προσπάθεια σημαντική θέση κατέχει η νηστεία, που ο θεός δια του προφήτου ΙΩΗΛ του παραγγέλλει επιστραφείτε προς εμέ εν νηστεία και κλαυθμώ, ορίσατε ημέρα νηστείας άλλω τε και ο ίδιος ο Χριστός μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας, καίτοι θεός «νηστεύσατε μέρας τεσσαράκοντα και νύχτας τεσσαράκοντα» με την νηστεία να είναι μέσον όχι όμως και σκοπός, γιατί είναι όπλον κατά των παθών της σαρκός και τον διαλογισμόν των ματαίων ενθυμίων των πονηρών.