Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Λιβυκά σκαμπανεβάσματα

Στα πολιτικοστρατιωτικά παιχνίδια της Βόρειας Αφρικής καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο αναγνωρισμένος προσωρινός πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αλ Σάρατζ. Ο επί μία πενταετία ηγέτης της “απείθαρχης κυβέρνησης” κατά το Associated Press, «που ποτέ δεν κατάφερε, να ελέγξει τα ανομοιογενή τμήματα της χώρας του Καντάφι», είχε επισκευθεί προ ημερών τον “φίλο” του Ερντογάν. Μετά την επιστροφή του στην Τρίπολη δήλωσε με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα τη διάθεσή του, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία, προκειμένου να επιτευχθεί μια “πολυσυλλεκτική κυβέρνηση εθνικής ενότητος”. Αγνωστο τι διημήφθη μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ, όταν ο τελευταίος του ανακοίνωσε τις προθέσεις του.
Η προαναγγελθείσα παραίτηση είναι αποκλιμάκωση της έντασης, εν όψει του διαλόγου, που θα γίνει στη Γενεύη με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. για ένα νέο γύρο ελιγμού, που είναι το πάγωμα των συγκρούσεων. Ο υπ. Εσωτερικών Φάτχι Μπασάγα, ένας εκ των επικριτών του Σάρατζ, που υποστηρίζεται και από την Αγκυρα, φέρεται να είναι ο αντικαταστάτης του. Προ εβδομάδος είχε υποβληθεί και η παραίτηση του αλ Θάνι της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης των εδαφών, που ελέγχει ο Χαφτάρ.
Οι διαπραγματεύσεις, που προηγήθηκαν στο Μαρόκο μεταξύ των αντιμαχομένων Σάρατζ και Χαφτάρ κατέληξαν στη συμφωνία δημιουργίας μιας βιώσιμης ανακωχής, στην αποστρατικοποίηση των ζωνών στην περιοχή του πετρελαϊκού κόμβου της Σύρτης που κατέχει ο Χαφτάρ, στην ενοποίηση των διχαστικών λιβυκών θεσμών και τη δρομολόγηση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Για την αποκλιμάκωση της κρίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι υποστηρικές για τον μεν Χαφτάρ η Ρωσία, για τον δε Σάρατζ η Τουρκία που θα ασκήσουν πιέσεις, για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους. Η Ρωσία να γίνει ρυθμιστής της ροής των πετρελαίων της Σύρτης, και η Τουρκία να διατηρήσει ισχυρό το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η θέση της Τουρκίας, ούτως ή άλλως, είναι επισφαλής στη Λιβύη, καθ’ όσον έχει στα χέρια της “ένα χαρτί” με υπογραφή μόνο του Σάρατζ, μη εγκεκριμένο απ’ τη βουλή, ούτε πρωτοκολλημένο στον Ο.Η.Ε. Είναι άγνωστο πώς θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική φόρμουλα ειρήνευσης στη Λιβύη, όταν Μόσχα και Αγκυρα έχουν διαμορφώσει δυο αντιτιθέμενες παρατάξεις. Επιδιώκοντας τον αποκλεισμό εμπλοκής των Δυτικών, που ανέτρεψαν τον Καντάφι και τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους σε μια διαρκή εμφύλια διαμάχη, για να ισχύσει το “διαίρει και βασίλευε”, ώστε η Λιβύη να μην μπορεί, ν’ απαλλαγεί απ’ την παρουσία τους.
Η γραμμή πλεύσης της Μόσχας στη Λιβύη, παρά του ότι “συνεργάζεται συκγρουσιακά”(!) με την Αγκυρα, όπως έγινε και στη Συρία, είναι να δημιουργήσει ζώνες επιρροής στην περιοχή, ώστε η μια πλευρά να νομιμοποιεί την άλλη και να μην δίδουν την ευκαιρία σε άλλες δυνάμεις π.χ. Ιταλία, Γαλλία, να διεκδικήσουν ρόλο στη Λιβύη.
Πάντως τα μηνύματα προειδοποιούν τον Ερντογάν, ότι αν συνεχίσει την τακτική του στη Λιβύη, τούτο θα είναι αναποφευκτο, να ναυαγήσουν οι περιφερειακές του φιλοδοξίες. Οσο δε για τη Μόσχα κι αυτής η παρουσία θα έχει ημερομηνία λήξεως, εάν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την υποστήριξη του Ο.Η.Ε. ευδοκιμήσουν, επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία και δρομολογηθούν εκλογές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα