Στο περιθώριο της εκδήλωσης απονοµής πτυχίων σε απόφοιτους, ρωτήσαµε τον πρύτανη Μιχάλη Ζερβάκη, για τις εξελίξεις.
Απαντώντας, ο κ. Ζερβάκης υποστήριξε µεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγµή το Πολυτεχνείο δεν εµπλέκεται στη διαδικασία. Εχει γίνει η ενέργεια της προκήρυξης µε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το 2017 και από εκεί και πέρα το Πολυτεχνείο έχει υπογράψει τη συµφωνία. ∆εν θέλουµε να αθετήσουµε τη συµφωνία και για αυτό διαχρονικά από πολλές Πρυτανείες και από πολλές συγκλήτους και το Συµβούλιο ∆ιοίκησης, τελευταία (στις 3 Ιουλίου 2023), έχει πάρει απόφαση να παρατείνει αυτή την περίοδο χάριτος που έχει δοθεί στην εταιρεία, που σηµαίνει ότι µπορεί να αποχωρήσει κάποια στιγµή χωρίς κάποια ρήτρα».
Ο κ. Ζερβάκης, απαντώντας σε ερώτησή µας για τη “ρήτρα” που θα πληρώσει το Πολυτεχνείο αν αυτό αποχωρήσει, σηµείωσε:
«Αν το Πολυτεχνείο αποχωρήσει θα πληρώσει µεγάλη ρήτρα. ∆εν είναι ξεκαθαρισµένο το πόσο θα πληρώσει όµως, όπως ξέρετε, όταν κάνουµε µια συµφωνία δεσµευόµαστε κάτω από βαριές ποινικές ευθύνες. Η απόφαση του Συµβουλίου ∆ιοίκησης αφορούσε παράταση 18 µηνών στην εταιρεία για να µπορέσει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει».
Σε ό,τι αφορά τα νέα δεδοµένα, όπως το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, ο κ. Ζερβάκης είπε:
«Αυτό είναι θέµα της πολιτείας και της εταιρείας».
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι «το Πολυτεχνείο έχει µόνο στόχο να χρησιµοποιήσει αυτά τα χρήµατα από την εκµίσθωση, οποιαδήποτε κι αν ήταν αυτή, για την εκπαίδευση. Ολα αυτά τα χρήµατα θα γυρίσουν στους φοιτητές. Εχουµε Εργαστήρια τα οποία χρειάζονται ανανέωση, χρειάζεται να κτίσουµε καινούργια κτήρια, έχουµε καθηγητές που πρέπει να πληρώσουµε για να γίνουν κάποια µαθήµατα. Θα µου πείτε, γιατί το κράτος δεν πληρώνει. Γιατί οι δυνατότητες που έχει είναι περιορισµένες. Υπάρχουν 28 ιδρύµατα αυτή τη στιγµή τα οποία ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισµό. Το κράτος πληρώνει και πιστεύουµε ότι µε αυτά τα χρήµατα γίνεται πολύ καλή δουλειά στα πανεπιστήµια. Αλλά από εκεί και πέρα νοµίζω ότι είναι σωστό το να µπορέσουµε να αξιοποιήσουµε οτιδήποτε από την περιουσία η οποία µας έχει παραχωρηθεί για το σκοπό της εκπαίδευσης µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να µπορέσουµε να εκµεταλλευτούµε αυτή την περιουσία προς όφελος της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο µόνος στόχος. Η διαδικασία ήταν µε αυτό το σκεπτικό και µόνο. Ολη η διαδικασία ήταν σε γνώση όλων των φορέων και η µόνη προσφορά που υπήρχε ήταν για ξενοδοχείο».
Τέλος, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου είπε ότι «αυτό που καταφέραµε ήταν ο χώρος να είναι ανοιχτός στο κοινό για βόλτα. Ολοι οι εσωτερικοί χώρου του 1ου ορόφου θα γίνουν διαδραστικοί χώροι. Και βιβλιοθήκη και συνεδριακό κέντρο και µια παρουσίαση του ιστορικού της περιοχής. Ολοι οι πολυχώροι που κατά καιρούς έχουν ακουστεί. θα υπάρχουν στο ισόγειο και θα είναι προσβάσιµοι χωρίς πληρωµή. Ο στόχος είναι να αναστηλωθεί η περιοχή η οποία έχει πρόβληµα και από εκεί και πέρα να υπάρχει το µεγαλύτερο δυνατό προσβάσιµο µέγεθος για την πόλη των Χανίων εφόσον προχωρήσει η επένδυση. Από εκει και πέρα δεν µπορούσαµε να κάνουµε κάτι άλλο».
Πουλησατε για να τα περνετε χωρις να σας ενδιαφερει η πολη των Χανιων ???
Παραπληροφόρηση των αναγνωστών: σε ποιο σημείο δηλώνει “αναρμόδιο πλέον” το Πολυτεχνείο; Σε κανένα, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που καταγράφονται στο δημοσίευμα, δεν δηλώνεται πουθενά “αναρμοδιότητα”.
Κρίμα να παρασύρεται η κοινή γνώμη με τέτοιου είδους παραπληροφόρηση και με σκοπό την δημιουργία θολών εντυπώσεων και την παρεμπόδιση χρήσιμων και νόμιμων έργων.