Ερωτήματα για το κατά πόσο η πρόταση που προωθεί ο Δήμος Χανίων για τα κτήρια του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλι διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής -κάτι για το οποίο έχει λάβει ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων- έθεσαν παρατάξεις της μειοψηφίας στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
Eιδικότερα, οι φόβοι που εκφράζονται ως προς την πρόταση για «γενική κατοικία» με πρόβλεψη για μηδέν κλίνες, αφορούν το περιθώριο που αφήνεται για ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα στον λόφο αλλά και την πιθανότητα να παρακαμφεί η εξαίρεση των 150 κλινών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα γενικά πολεοδομικά σχέδια; Γιατί η προθεσμία λήγει και φαντάζομαι ότι ούτε εσείς θέλετε να πάει κέντρικά. Έχουν δημοσιευτεί δύο απόψεις, τις θεωρώ και τις δύο καλοπροαίρετες, η άποψη του Δήμου για γενική κατοικία με την απαλοιφή των κλινών και η άποψη τις πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση για «κοινωφελείς λειτουργίες» ανέφερε ο Γιάννης Σαρρής, εκτιμώντας πως «αν πάμε σε μια χρήση με εξαιρέσεις θα είναι πολύ πιο εύκολο στον ελεγκτικό μηχανισμό να πάει στην κατηγορία και να παρακάμψει τις εξαιρέσεις. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στις κοινωφελείς λειτουργίες. Προβλέπουν αυτή τη χρήση για έρευνα όλων των ειδών και συμπεριλαμβάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τις κοινωφελείς λειτουργίες δεν επιτρέπεις στον ιδιώτη να κάνεις ερευνητική χρήση, με την γενική κατοικία την επιτρέπεις. Εμείς έχουμε αποφασίσει σαν δημοτικό συμβούλιο τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σεραφείμ Ρίζος τόνισε: «Τασσόμαστε με την άποψη που λέει «κοινωφελείς λειτουργίες» ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι περιφρουρεί τον δημόσιο χαρακτήρα. Οι άλλες τοποθετήσεις ανοίγουν παραθυράκια για να αναιρεθούν οι αποφάσεις».
Από την παράταξη Βάμβουκα, ο Ιωάννης Σπυριδάκης ανέφερε πως «είναι παγια θέσης της παράταξής μας το κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Η πρόταση του κ. Παπαδεράκη είναι πολύ κοντά στην πρότασή του κ. Βάμβουκα. Οι δύο προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να συνδυαστούν να συγκεραστούν προς όφελος της τοπικης κοινωνιας».
Ο Γιώργος Γεωργακάκης από την παράταξη Δαμιανάκη, συμφώνησε με την παραπάνω τοποθέτηση και προσέθεσε πως ο ίδιος έχει κάνει «μια πρόταση που πιστεύω πως είναι παράλληλη με τις ανάγκες του Πολυτεχνείου και αφορά ένα κέντρο φιλοξενίας επισκεπτών καθηγητών που θα προβάλει την παλιά πόλη».
Από την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Μπάμπης Λουτσέτης σημείωσε: «Δεν θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Δήμου είναι καλοπροαίρετες. Το επιχείρημα ότι η γενική κατοικία αφήνει περιθώριο για κέντρο έρευνας, δεν ισχύει και η πρόταση αυτή είναι του αντιδημάρχου και όχι της επιτροπής, η οποία δεν έχει καταλήξει σε άποψη. Ένα όπλο έχει ο Δήμος κι αυτό είναι το ΓΠΣ. Πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη χρήση που συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων είναι οι κοινωφελείς λειτουργίες».
Από τη μεριά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Χαζιράκης, ανέφερε πως η αρχική πρόταση αφορούσε τις «κοινωφελείς λειτουργίες» κάτι που άλλαξε όμως για να καλυφθεί η περίπτωση το Πολυτενχείο να θέλει να κάνει ένα κέντρο έρευνας εκεί. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην επιτροπή που μελετά το ΓΠΣ και ενδεχομένως θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Στην συνεδρίαση, συζητήθηκαν επίσης τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν ασφαλτοστρώσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης.
«Χαίρομαι πολύ που όλα αυτά τα έργα προχωράνε» ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, σχολιάζοντας ότι ο νόμος για αναθέσεις λόγω covid έχει «λύσει τα χέρια των Δήμων» που μπορούν να εκτελέσουν σε δύο μήνες, έργα που ήθελαν 4 και 5 χρόνια. Από την παράταξη Παπαδογιάννη, τέθηκε το θέμα της ασφάλειας για τους ποδηλατόδρομους με τον Δήμαρχο να απαντά πως έχουν «μελετηθεί από την τεχνική μας υπηρεσία και έχουν γίνει με το γράμμα και τον τύπο του νόμου».
Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα τα έργα θα προχωρήσουν στις οδούς Μπουνιαλή και Πειραιώς .
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου και ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού του Δήμου Χανίων».
Τέλος, ζητήθηκαν εξηγήσεις από την δημοτική Αρχή για τον σχεδιασμό που προωθεί σε σχέση με τα περιφερειακά πάρκινγκ ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στα “Χ.ν.” της Παρασκευής.