Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην δημιουργία ξενοδοχείου στα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση του το μεσημέρι της Τετάρτης.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι “καταδικάζει οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους για εμπορευματική χρήση των κτηρίων” και ζητάει τη χρήση των κτηρίων με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις.
Νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο δήμαρχος κ. Π. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με την εκκλησιαστική περιουσία στα Χανιά. Ειδικότερα έκανε λόγο για «πολιτική της τοπικής εκκλησίας που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» σχολιάζοντας τη δημοπράτηση των κτηριακών εγκαταστάσεων στον Αγ. Ματθαίο και την μετατροπή σε τουριστικό κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ενός κτηρίου ιδιοκτησίας της τοπικής μητρόπολης στην παλιά πόλη που ανακατασκευάστηκε πριν από 5 χρόνια με ευρωπαϊκούς πόρους για να γίνει μουσείο.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση με την εκκλησία προ ετών για το ακίνητο στον Αγ. Ονούφριο, αλλά και για ένα ακίνητο πάλι ιδιοκτησίας της εκκλησίας που είχε ανακατασκευάσει ο Δήμος στην παλιά πόλη ως κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και ο «εφημέριος του ναού ζήτησε με επιθετικό τρόπο» την έξωση ή την αύξηση του ενοικίου.
O κ. Σημανδηράκης δήλωσε την απογοήτευση του για τον διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση και του χώρου στον Αγ. Ματθαίο (πρώην εκκλησιαστική σχολή) και πρόσθεσε πως δεν θέλει να οξύνει την συζήτηση αλλά αναρωτιέται ποιά είναι η επιτροπή και ποιοι οι υπεύθυνοι που δίνουν για 40 χρόνια τον Αγ. Ματθαίο.
Τέλος, κάλεσε την εκκλησία να έλθει σε συνεννόηση με το Δήμο Χανίων ώστε να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με άλλη χρήση,όχι τουριστική και απεύθυνε έκκληση στον πρωτοσύγκελο “πατέρα Εικοσιδέκα γιατί δεν επέλεξε το δρόμο του διαλόγου με το Δήμο ή άλλο φορέα που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει με κοινωνικό πρόσημο αλλά επέλεξε ανοικτό διαγωνισμό”. Επίσης κάλεσε τον μητροπολίτη Δαμασκηνό να δώσει απάντηση για τα ακίνητα του Αγ. Ονουφρίου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
Μιλώντας για τον λόφο Καστέλι ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις διαδοχικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που «στέκεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Καστέλι» και μίλησε για το Γενικό Πολεοδομικό Χανίων που προβλέπει ότι οι χρήσεις στο λόφο Καστέλι μπορεί να είναι μόνο “κοινωφελής” και ξεκαθάρισε πως ο Δήμος διαφωνεί με τη χρήση που θέλει να επιβάλλει ο επενδυτής στο λόφο Καστέλι και στα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για την κατάληψη “Ρόζα Νέρα” είπε πως «κανείς από την παράταξη μου δεν θα υπερασπιστεί μια παράνομη κατάληψη αλλά η πόλη δεν χρειάζεται άλλο ένα ξενοδοχείο σε μια κορεσμένη περιοχή». Υποστήριξε πως ο Δήμος δεν έχει τα νομικά όπλα ώστε να αποτρέψει τον έντονη τουριστικοποίηση συμπληρώνοντας πως «δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο πχ. της Ισπανίας που βάζει ποσόστωση στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Επίσης διατύπωσε ερωτήματα κατά πόσο μπορεί να προσβληθεί η σύμβαση που έχει υπογράψει το Πολυτεχνείο με την ανάδοχο εταιρεία.
Παίρνοντας το λόγο η επικεφαλής του συνδυασμού “Όνειρο είναι τα Χανιά” κ. Κατερίνα Μανιμανάκη παρατήρησε αρχικά πως η δημοτική αρχή δεν είχε στηρίξει το ψήφισμα του συνδυασμού της πριν από ένα μήνα για τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει ένα κοινό ψήφισμα του Δ.Σ. για την προάσπιση του δημόσιου χώρου.
«Τα ζητήματα που θέσατε με την εκκλησία και το Λόφο Καστέλι συνδέονται» υπογράμμισε ο Χ. Λουτσέτης, επισημαίνοντας πως «όταν είδα τις εργασίες που πάει να κάνει η Belvedere εξοργίστηκα. Αυτές οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν γίνει σε όλα τα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού».
Για τα ακίνητα της εκκλησίας υπογράμμισε πως ο Δήμος ήταν κατώτερος των περιστάσεων όταν η εκκλησία έκανε έξωση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων και ο Δήμος δεν έμεινε στο χώρο «εκθέτοντας την τοπική εκκλησία».
Στο θέμα του Λόφου Καστελίου υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια παρέμβασης του κεντρικού κράτους στο Δήμο είναι άνευ προηγούμενου» και παρέθεσε μια σειρά από συλλόγους , σωματεία, που έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή ξενοδοχείου και «έρχεται το Υπουργείου Πολιτισμού και τους γράφει όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων του».