Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Λόφος Καστέλι: Πάνδηµο «όχι» σε ξενοδοχείο

Ένα ηχηρό, πάνδηµο, «ΟΧΙ» στην ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτηρίων του λόφου Καστέλι, ακούγεται σήµερα µέσα από τις σελίδες των “Χανιώτικων νέων”.

Η συντακτική οµάδα της εφηµερίδας ζήτησε από βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους της Εκκλησίας, των κοµµάτων και φορέων να τοποθετηθούν για το ζήτηµα που επανέρχεται στην επικαιρότητα, απαντώντας στο αν τάσσονται υπέρ ή κατά της ξενοδοχοποίησης των κτηρίων του Λόφου Καστέλι.

Η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή µε τη βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ Αντώνη Ροκάκη και τον µητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου ∆αµασκηνό.

Εν αναµονή συλλογικής απόφασης µετά από συζήτηση της Νοµαρχιακής Επιτροπής Χανίων τελεί το ΠΑΣΟΚ όπως δήλωσε στα “Χ.ν.” ο γραµµατέας Γιάννης ∆ήµος, ενώ θέση για το ζήτηµα δεν παίρνει η Ελληνική Λύση σύµφωνα µε όσα δήλωσε στα “Χ.ν.” ο Παναγιώτης Μπατσαριτσάκης.

«Είµαι υπέρ του να αδειάσει ο λόφος Καστέλι από όποιον τον έχει καταλάβει και από την όποια συλλογικότητα θεωρεί ότι της ανήκει. Από εκεί και πέρα η όποια αξιοποίηση θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονοµιά η οποία συνοδεύει τον τόπο αυτό».
Σέβη Βολουδάκη,
βουλευτής Χανίων της Ν.∆.

«Για δεκαετίες τώρα αυτό το εµβληµατικό σηµείο της Παλιάς Πόλης έχει µείνει αναξιοποίητο και χωρίς ουσιαστική φροντίδα. Αυτό το συνεχές «µπρος – πίσω» µεταξύ κατάληψης και αξιοποίησης δεν µπορεί να συνεχιστεί και δεν έχει τίποτα να µας προσφέρει. Μπορεί πολλοί να έχουµε επιφυλάξεις για το είδος της επένδυσης που θα ήταν κατάλληλη, κανείς όµως δεν έχει την παραµικρή αµφιβολία για το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στην πόλη και στο µνηµείο».
Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης,
βουλευτής Χανίων της Ν.∆.

«Είµαι κατά του ξενοδοχείου οριζοντίως και καθέτως. Και το έχω δείξει και στην πρόσφατη περίοδο που ξεκίνησε το ζήτηµα. Ο κ. ∆ιγαλάκης ως πρύτανης του real estate δροµολόγησε κάποια πράγµατα τα οποία πρέπει να ακυρώσει η δηµοκρατική χανιώτικη κοινωνία. Ο Λόφος Καστέλι πρέπει να µείνει δηµόσιος χώρος µε πρόσβαση από όλους τους πολίτες των Χανίων, µε ανάπλαση χρηµατοδοτούµενη από το ∆ηµόσιο για την ανακατασκευή των κτηρίων και τη λειτουργικότητά τους και όχι να εκχωρηθεί σε οποιαδήποτε ξένη εταιρεία για να αναπτύξει άλλο ένα ξενοδοχείο. ∆εν µας λείπει ξενοδοχείο στο Λόφο Καστέλι. Μας λείπει δηµόσιος χώρος σε αυτή την πόλη».
Παύλος Πολάκης,
βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

«Τάσσοµαι κατά της ξενοδοχοποίησης και υπέρ µιας χρήσης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας γενικότερα» .
Μιχάλης Σχοινάς
αντιπρόεδρος ∆ηµοτικού Συµβουλίου

«Προσωπικά είµαι υπέρ της κοινωφελούς χρήσης των κτηρίων και βέβαια συµφωνώ µε την οµόφωνη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων».
Λίλιαν Στεφανάκη,
δήµαρχος Γαύδου

«Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να λαµβάνει σοβαρά υπ’ όψη τις αποφάσεις των ∆ηµοτικών Συµβουλίων που είναι και οµόφωνες, δείγµα ωριµότητας των τοπικών κοινωνιών. Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Χανίων εξέφρασε την άποψη του συνόλου του Χανιώτικού λαού! Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει τα κτήρια αυτά να γίνονται βορά διαφόρων κοινωνικών οµάδων. Εµείς συµφωνούµε απόλυτα µε την απόφαση του ∆.Σ. Χανίων που θέλει τα κτήρια να έχουν δηµόσιο χαρακτήρα».
Χαράλαµπος Κουκιανάκης,
δήµαρχος Αποκορώνου

«Όταν υπάρχουν αποφάσεις δηµοτικών συµβουλίων, όπως αυτή του ∆ήµου Χανίων, που µάλιστα είναι και οµόφωνες, πρέπει να γίνονται σεβαστές αν όχι a priori -για να µην χαρακτηριστώ υπερβολικός- τουλάχιστον να λαµβάνονται σοβαρά ως αντικείµενο σοβαρής εξέτασης και συζήτησης, είτε από το κράτος, είτε φορείς δηµοσίου συµφέροντος».
Γιάννης Μαλανδράκης,
δήµαρχος Πλατανιά

«Όπως και στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί πάλι το θέµα, εµείς δεν µπορούµε παρά να συνταχθούµε µε το ∆ήµο Χανίων και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο που έχουν πάρει οµόφωνες- ξεκάθαρες αποφάσεις».
Γιώργος Μυλωνάκης,
δήµαρχος Κισσάµου

«Συντάσσοµαι και στηρίζω την οµόφωνη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων να µην γίνει ξενοδοχειακή µονάδα αλλά να αποδοθούν τα κτήρια στην τοπική κοινωνία για να καλύψουν τις ανάγκες της».
Γιάννης Ζερβός,
δήµαρχος Σφακίων

«Όταν το µεγαλύτερο µέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και το δηµοτικό συµβούλιο Χανίων θεωρεί ότι τα κτήρια στο λόφο Καστέλι πρέπει να έχουν δηµόσια χρήση, η άποψη αυτή πρέπει να είναι σεβαστή! Οι ελεύθεροι χώροι των Χανίων, επειδή είναι µητροπολιτικός ο ∆ήµος, αφορούν όλους µας. Το θέµα µάλιστα θα έρθει και στο ∆ηµοτικό µας Συµβούλιο για να συνταχθεί σχετικό ψήφισµα».
Αντώνης Περράκης,
δήµαρχος Καντάνου – Σελίνου

«Η θέση µας εκφράζεται από τις οµόφωνες αποφάσεις του ∆.Σ. για κοινωφελείς χρήσεις στο λόφο Καστέλι ενάντια στην όποια ξενοδοχοποίηση».
Παναγιώτης Σηµανδηράκης,
δήµαρχος Χανίων

«Σαφώς και τασσόµεθα υπέρ της αξιοποίησης του Λόφου Καστέλι για την τοπική κοινωνία. ∆ηλαδή, στο πώς θα µπορέσουν να το αξιοποιήσουν οι θεσµικοί φορείς του τόπου, Πολυτεχνείο, ∆ήµος, πιθανόν η Αρχαιολογία και άλλοι φορείς, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χωρίς να θέλει κανείς να πει εναντίον καµιάς επένδυσης που έχει σκοπό την ανάπτυξη του τόπου, στη συγκεκριµένη περίπτωση τασσόµεθα υπέρ του να αξιοποιηθεί ο Λοφος Καστέλλι για όλη την κοινωνία του νοµού και, γιατί όχι της Κρήτης στο σύνολό της»
Αµφιλόχιος,
Μητροπολίτης Κισσάµου και Σελίνου,

«Τα τοπόσηµα της πόλης µας δεν τα ακουµπάµε. Το “µπαλκόνι” των Χανίων ανήκει στους πολίτες αυτού του τόπου».
Κατερίνα Μανιµανάκη,
επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στον ∆ήµο Χανίων

∆ηλώνουµε την απερίφραστη διαφωνία µας στην προωθούµενη επένδυση και καλούµε τον Χανιώτικο λαό να αντισταθεί σε αυτή, γιατί έρχεται σε ευθεία σύγκρουση µε τη θέληση του συνόλου της χανιώτικης κοινωνίας καθώς και των φοιτητών της πόλη µας. Θέληση που απαιτεί κοινωφελείς χρήσεις στον λόφο Καστέλι, δηµόσια κτήρια, προσβάσιµα σε όλο τον λαό».
Μπάµπης Λουτσέτης,
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης ∆ήµου Χανίων

«Φυσικά συντάσσοµαι µε την πρόσφατη απόφαση του ∆.Σ. ενώ και παλαιότερες αποφάσεις των ∆ηµοτικών Συµβουλίων ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Βέβαια θέση του δηµάρχου και της παράταξης µας είναι “όχι στην ξενοδοχοποιήση, όχι στην κατάληψη”. ∆εν µπορούµε να είµαστε υπέρ µιας παράνοµης κατάληψης αλλά το ιδανικό θα ήταν ο λόφος Καστέλι να µείνει ανοικτός για όλους τους Χανιώτες, µε δηµόσια χρήση».
Μανώλης Καραγιαννάκης,
Πρόεδρος ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων

«∆εν νοµίζω ότι λείπει σήµερα ένα ξενοδοχείο στο σηµείο αυτό»
Νίκος Καλογερής
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

«Είµαι κατά του σχεδίου της ξενοδοχοποίησης γιατί θεωρώ ότι πρέπει να σεβόµαστε την ιστορία αυτού του τόπου και να µην θυσιάζουµε τα πάντα στον βωµό του κέρδους».
Μιλτιάδης Κλωνιζάκης,
γραµµατέας ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων

«Είµαι κατά ενός ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι»
Μανώλης Φραγκάκης,
πρόεδρος ∆ΕΕΠ Χανίων
της Νέας ∆ηµοκρατίας

«Τασσόµαστε υπέρ των λειτουργιών προς όφελος της κοινωνίας. Πρόκειται για ένα ιστορικό χώρο, που πρέπει να συνδεθεί µε την κοινωνία και τις ανάγκες της».
Μαρία Χίνου
Γραµµατέας ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Έχουµε εκφράσει ως κόµµα την αντίθεσή µας µε την ξενοδοχοποίηση των κτηρίων στον λόφο Καστέλι. Οι εξελίξεις παραβλέπουν την οµόφωνη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων και δείχνουν µία εµµονή της της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εµπορευµατική αξιοποίηση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι. Απόφαση η οποία είναι αντίθετη από τη θέληση του χανιώτικου λαού, τα κτήρια να παραδοθούν για κάλυψη των αναγκών του Πολιτισµού και των φοιτητών.
Σπύρος Αγριµάκης,
Γραµµατέας Τ.Ε. ΚΚΕ Χανίων

«H Νέα Αριστερά τάσσεται µε κατηγορηµατικό τρόπο ενάντια στην ξενοδοχοποίηση ενός από τα εµβληµατικότερα µνηµεία της πόλης µας, των κτηρίων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον λόφο Καστέλι. Συντασσόµενοι µε τις δεκάδες επιστηµονικών και κοινωνικών φορέων και τις χιλιάδες πολιτών που έχουν εκφράσει µε ανακοινώσεις και δράσεις τη βούλησή τους. Αλλά και υπερασπιζόµενοι όσα προβλέπει το ισχύον ΓΠΣ για τις χρήσεις του ιστορικού αυτού χώρου και όσα έχει οµόφωνα αποφασίσει για το αναθεωρηµένο ΓΠΣ το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Χανίων: κοινωφελείς χρήσεις µε δηµόσιο χαρακτήρα».
Ζωή Γεωργούλα,
συντονίστρια της οργάνωσης Χανίων
της Νέας Αριστεράς

«∆εν συµφωνούµε, έχουµε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Στηρίζουµε τον δηµόσιο χαρακτήρα όλων των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου στον λόφο. Το «µπαλκόνι» της πόλης πρέπει να είναι πρσοβάσιµο σε κάθε κάτοικο κι επισκέπτη και συµπαραστεκόµαστε σε κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί κάτι τέτοιο»
Αθηνά Γιαννουλάκη,
µέλος Πολιτικής Γραµµατείας ΜέΡΑ25

«Είναι σαφής η άποψή µας ως Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, στο ιστορικό µνηµείο, στο τοπόσηµο του Λόφου Καστέλι δεν πρέπει και δεν µπορεί να ανεγερθεί χώρος ξενοδοχειακής εκµετάλλευσης για τους λόγους που αναφέρονται µέσα σε απόφασή µας».
Φώτης Καζάσης,
πρόεδρος της Αντιπροσωπείας
του ΤΕΕ ∆υτικής Κρήτης

«Σύµφωνα µε απόφαση του προηγούµενου Συµβουλίου το Οικονοµικό Επιµελητήριο τάχθηκε υπέρ της κοινωφελούς χρήσης των κτηρίων».
Παντελής Πετσετάκης,
πρόεδρος του Οικονοµικού Επιµελητηρίου ∆υτικής Κρήτης

«Μου είναι ακατανόητη η βούληση του Πολυτεχνείου Κρήτης και αδιανόητη η διαφαινόµενη σύµφωνη γνώµη του υπουργείου Πολιτισµού για ξενοδοχοποίηση των τριών ιστορικών κτηρίων – µνηµείων στον λόφο Καστέλι στον αρχαιολογικό χώρο που εξελίσσεται το παλίµψηστο των Χανίων από ύπαρξής του. ∆εν συνιστά µονάχα προσβολή σε κάθε έννοια νοµιµότητας αλλά και χυδαία διολίσθηση στη θυσία κάθε ηθικής αξίας ή έννοιας του δηµοσίου συµφέροντος για οικονοµική σκοπιµότητα. Το ΥΠΠΟ και το πνευµατικό – εκπαιδευτικό ίδρυµα που θεραπεύει πλην των άλλων και την τέχνη της Αρχιτεκτονικής όπως και την επιστήµη της Πολεοδοµίας άραγε συναισθάνονται τι µηνύµατα στέλνουν στους πολίτες;».
Σπύρος ∆ανέλλης,
επικεφαλής µείζονος µειοψηφίας
στο Περιφερειακό Συµβούλιο Κρήτης

«Είµαστε κάθετα αντίθετοι στο σχέδιο ξενοδοχοποίησης του εµβληµατικού αυτού κτηρίου, µε τεράστιο ιστορικό φορτίο. Στο λόφο Καστέλι χρειάζονται µονάχα κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Στηρίζουµε την Πρωτοβουλία ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση και θα φέρουµε το θέµα και στο Περιφεριεακό Συµβούλιο. Είναι απαράδεκτο να µπουν εργολάβοι στον λόφο και ξεκινήσουν εργασίες. Ο λαός των Χανίων θα αποτρέψει την εξέλιξη αυτή που είναι πέρα από τη θέλησή του»
Αλέκος Μαρινάκης,
επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

«Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ιστορικής Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) κι εγώ προσωπικά ως ανασκαφέας του λόφου του Καστελιού είµαστε αντίθετοι µε την αλλαγή χρήσης και µετατροπή σε πολυτελή, ιδιωτική τουριστική µονάδα του εξέχοντος αυτού δηµόσιου αρχιτεκτονήµατος και φορέα συλλογικής µνήµης. Οποιαδήποτε αξιοποίηση των κτηρίων και του µοναδικού ελεύθερου χώρου που τα περιβάλλει, πρέπει να διασφαλίζει τον δηµόσιο χαρακτήρα τους και να είναι συµβατή µε την κοµβική τους θέση στην πόλη. Τα τρία κτήρια πρέπει να αποδοθούν ως δηµόσιοι χώροι και να επιτελούν δηµόσιους σκοπούς, συµβατούς µε την φυσιογνωµία και το ιστορικό βάρος τους ως σπουδαίες υλικές µαρτυρίες αλλά και άυλες αξίες».

Μαρία Βλαζάκη πρόεδρος ΙΛΑΕΚ
– ανασκαφέας του λόφου του Καστελιού

«Βεβαίως και είµαστε κατά της ξενοδοχοποίησης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι. Εµείς αυτό που θα θέλαµε να δούµε για τα κτήρια αυτά είναι να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Θα µπορούσε ακόµα να χρησιµοποιηθεί ως αίθουσα τελετών για το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως συµβαίνει σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα του εξωτερικού και ανάλογα εµβληµατικά κτήρια».

Κωστής Φουρναράκης
προϊστάµενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

«Πιστεύουµε ότι τα κτήρια αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, για παράδειγµα να φιλοξενηθεί εκεί µια µεγάλη βιβλιοθήκη. Να είναι ένας χώρος που θα είναι ανοιχτός για όλη την κοινωνία. Υπάρχουν άλλωστε πολλά µέρη στα Χανιά για να επενδύσουν ιδιώτες και δεν χρειάζεται να επενδύσουν σε αυτό το σηµείο που έχει µια ιδιαίτερη ιστορική αξία».
Αντώνης Τσαλαπάκης,
πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

«Με πρόσφατη ανακοίνωσή µας έχουµε ταχθεί κατά της ξενοδοχοποίησης των κτηρίων στον λόφο Καστέλι θεωρώντας την πράξη αυτή ανήκουστη για Πολυτεχνείο και ενδεικτική των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων-επιχειρήσεων. Η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνηµα χρόνια τώρα, έχουν πάγια και καθαρή θέση, για τους δηµόσιους χώρους, τα δηµόσια αγαθά αλλά και τους χώρους έκφρασης, διακίνησης ιδεών, δηµοκρατικών δικαιωµάτων και ελευθεριών. Η εκπαίδευση, οι δηµόσιοι χώροι, είναι δικαίωµα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν µπαίνουν στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς όφελος των διαφόρων επιχειρηµατιών µε τις ευλογίες της κυβέρνησης».

Χρήστος Μπέλµπας,
πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

6 Comments

  1. Η σταση των βουλευτων της ΝΔ, ειναι ενα ξεκαθαρο ναι μεν αλλα, ισως, θα…
    Διαφωνω με την παρουσα κατασταση, διαφωνω με τα μπρος πισω… κτλ κλτ
    Ουτε ενα ξεκαθαρο διαφωνω με την επενδυση, ουτε τασσομαι με τη αποφαση το ΔΣ Χανιων που ειναι κατα της επενδυσης κτλ.
    Ας μη γελιομαστε!

  2. Με λίγα λόγια, οι κλειδοκράτορες των Χανίων λένε ότι τα Κτήρια κακώς ανήκουν στο Πολυτεχνείο διότι το Πολυτεχνείο δεν ξέρει να τα διαχειριστεί με ορθολογισμό (Δεν έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο της Ζωής). Η BELVEDERE ΕΠΕ ως επενδυτής περιμένει την Βοήθεια του Κοινού για να επενδύσει σε κάτι που νόμιμα έχει τη διαχείριση και πληρώνει ενοίκιο.
    Με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τις επενδύσεις των Τσατσαρωνάκιδων τι γίνεται;

  3. Αποφεύγουν να σχολιάσουν την άθλια τωρινή εικόνα του μνημείου. Λένε όχι στο ξενοδοχείο. Δεν μας λένε τι να το κάνουμε και με τι πόρους θα φτιαχτεί και θα συντηρηθεί. Τρανό παράδειγμα προς αποφυγή το πρώην πολεμικό μουσείο που αναμένει, ερειπωμένο σαν φάντασμα, πόρους και αξιοποίηση και ουδείς αναφέρει απολύτως τίποτα.

  4. Όλες οι περιπτώσεις τάχα δημόσιας χρήσης και τάχα υπέρ του λαού, στην πραγματικότητα προωθούν την επιστροφή της κατάληψης με την πρώτη ευκαιρία, γιατί προφανώς τέτοιες είναι οι δηλωμένες προθέσεις των καταληψιών και γιατί όταν πρόκειται για δημόσιο χώρο δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο ή έλεγχος της αυθαιρεσίας και της αντικοινωνικής νοοτροπίας τους. Αυτό αποδεικνύεται από τα τελευταία είκοσι χρόνια.
    Αυτή είναι η αποκλειστική, νομοτελειακή και αναπόφευκτη κατάληξη όλων των σχεδίων τάχα δημόσιας χρήσης. Οι διάφοροι δήμαρχοι και φορείς δεν δύνανται να έχουν πιθανή απάντηση και σχέδιο ελέγχου της κατάστασης. Η μόνη τους δυνατότητα είναι να ξεστομίζουν λόγια του αέρα και να περιμένουν να παρέλθει ο χρόνος για να ξεκουμπιστούν και να έρθουν οι επόμενοι.
    Αστεία πράγματα βέβαια περί ανακατάληψης, λόγω εικοσαετίας, αλλά μια μερίδα του πληθυσμού έχει συνηθίσει, είτε να ακολουθεί την ανοησία και τις θολές εντυπώσεις, είτε ματαίως να πιστεύει σε φρούδες ελπίδες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα