Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Λογική ή συναίσθημα

Η ευσυνειδησία της νόησής μας, μάς επιβάλλει με τη βία την τρομακτική ασυνειδησία της καρδιάς μας.
(Robert Musil)

O καθένας που θέλει να ισορροπεί στην εύθραυστη καθημερινότητα, οφείλει να προτάσσει την λογική πάνω απ’ όλα. Αυτό μας μαθαίνουν στα σχολεία οι θετικές επιστήμες. Αυτό αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στις συναναστροφές μας. Ερεύνα τι σε συμφέρει, τι λέει το μυαλό και όχι η καρδιά. Επιθυμούμε τη συνεχή αναρρίχηση στην επαγγελματική αλλά και προσωπική κούρσα της ζωής. Το συναίσθημα είναι περιττό και επιζήμιο σε τέτοιες περιπτώσεις, στηριζόμαστε στα ποδάρια της λογικής, και ξέροντας ότι το πόδι που πατά σταθερά στο ανέβασμα είναι αυτό που είναι πιο κάτω, αρνούμαστε ό,τι το προοδευτικό και δυσπιστούμε στο νέο. Ακολουθούμε την πεπατημένη από σιγουριά ότι τη γνωρίζουμε. Αυτό βέβαια σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας, τόσο στην πολιτική όσο και στην επιστήμη μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εξέλιξη και την πρόοδο.
Όταν ο Γαλιλαίος υποστήριζε ότι η γη περιστρέφεται, η τότε κραταιά στάση της Εκκλησίας τον καταδίκασε σε θάνατο, εκτός αν αναιρούσε τις απόψεις του. Και ευτυχώς για την ανθρωπότητα δεν εφάρμοσε αμέσως την καταδίκη. Αλλά και στην πολιτική η ανανέωση στις ιδέες, στους ανθρώπους που ζητούν την ψήφο, παρουσιάζει ενίοτε μια οπισθοδρόμηση και πάμπολλες φορές το τρένο που θα μας πάει μπροστά χάνεται.
Μα κι όταν υπάρχει συναίσθημα, ο λαός ενθουσιάζεται, ανεβαίνει η διάθεση στους αιθέρες, όταν υπάρχει η πιθανότητα ευόδωσης της προσπάθειας και του αγώνα. Αν όμως απατηθεί οικτρά και κοροϊδευτεί, η εμπιστοσύνη, η διάθεση κατακρημνίζεται στα τάρταρα και το παλαιό, το παραδοσιακό παίρνει εκδίκηση.
Το καλύτερο είναι να υπάρχει μια ισορροπία στη ζυγαριά νόησης και καρδιάς, αλλά ποιος θα το εγγυηθεί και θα το διδάξει αυτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Οφείλουμε να συγχαρούμε τον αρθρογράφο για το παραπάνω πόνημά του που -ακροθιγώς- θίγει το δυσκολότατο εγχείρημα – κοινωνικό πρόβλημα της θεμιτής ή καλής κοινωνίας – οικονομίας. Βασισμένος, προφανώς, ο αρθρογράφος στις εμπειρικές του γνώσεις [βιώματα κοινωνικής ζωής και ανθρώπινης συμπεριφοράς], ενθαρρύνει ή προτρέπει: ” Ερεύνα τι σε συμφέρει, τι λέει το μυαλό και όχι η καρδιά..]: ΩΣΤΟΣΟ, ο εκλεκτός συνεργάτης των “Χ.Ν.” , ακριβώς στην τελευταία σειρά του άρθρου του συμπληρώνει τις απόψεις του για το δίλημμα “Λογική ή συναίσθημα” προτείνει -πολύ σωστά- τη συμμετρία ή το κλείσμο της ψαλίδας ανάμεσα στη νόηση και την καρδιά. Με όλο το σεβασμό στο ελεύθερο, το μοναδικό και διαφορετικό πρόσωπο του αξιόλογου αρθρογράφου, ας μού επιτραπεί να εκφράσω μερικές απόψεις μου πάνω στο σπουδαίο ζήτημα του άρθρου. Είναι, πράγματι αυτή η αλήθεια και η κοινωνική πραγματικότητ;, Χρόνια και χρόνια έρευνες, αναλύσεις, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα και φιλοσοφικές θεωρίες, που στόχευαν κι επιδίωκαν μίαν καλή και θεμιτή κοινωνία – οικονομία, αποδείχτηκαν Ο Υ Τ Ο Π Ι Ε Σ ή απόμακρες θολούρες Ιδεολογημάτων. Και, βέβαια, ο χώρος και ο χρόνος δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση και τους κοινωνικούς – επιστημονικούς λόγους του παραπάνω δυσκολότατου εγχειρήματος.
    -Ως γνωστό, δύο είναι τα βασικά δομικά στοιχεία του ανθρώπου: Ο νους, δηλαδή η γνώση και η λογική και η ψυχή που πάει να πει το σ υ ν α ί σ θ η μ α αι την η θ ι κ ή του ανθρώπου: Και το παράδοξο είναι, ότι ο νους του ανθρώπου ενηλικιώθηκε -γιγαντώθηκε θα έλεγα- με τις επιστήμες και την υψηλή Τεχνολογία, ενώ η ψυχική – πνευματική του ωρίμαση κ ι ν ε ί τ α ι με σχετική βραδύτητα: Αυτό το αποτέλεσμα οι ειδικοί επιστήμονες το ονομάζουν ” Έλλειμμα ψυχικής ωριμότητας” κι έχει τρομακτικές για τις ανθρώπινες κοινωνίες συνέπειες. Συνέπεια [sequence] αυτής της α σ υ μ μ ε τ ρ ί α ς ή αναντιστοιχίας ανάμεσα στον νου και την ψυχή, είναι ότι ο άνθρωπος ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΤΑΙ και ΚΑΘΗΛΩΝΕΤΑΙ από τις ανασφάλειές του, τα άγχη και τους φόβους του και παντελώς αδύναμος δεν μπορεί να προβεί στις δέουσες κοινωνικές συνθέσεις και δραστηριότητες. ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ, το ζητούμενο είναι η συμμετρία [όπως προτείνει και ο αγαπητός αρθρογράφος] ή το κλείσμο της ψαλίδας ανάμεσα στον νου και την ψυχή. Ασφαλώς και είναι εφικτό αυτό, αν ο άνθρωπος αποκτήσει το ψυχολογικό προφίλ του συναισθηματικά ή πνευματικά ώριμου ανθρώπου, πραγματώνοντας ή εφοδιαζόμενος τα εξής βασικά στοιχεία: 1.- Την Προσαρμοστικότητα, 2.- την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, 3.- την Οριοθέτηση προς τα μέσα και προς τα έξω, 4.- την Υπευθυνότητα, 5.- την Αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι και 6.- την Αποδοχή της πραγματικότητας. Να μην ξεχνάμε, ότι όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη μας έχουμε τις ίδιες βασικές ψυχολογικές και φυσικές ανάγκες. Με εκτίμηση και φιλική αγάπη Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα