Αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα φορολογικών εξελίξεων βρίσκονται τα τελευταία χρόνια φοροτεχνικοί, λογιστές και οικονομολόγοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 5ετία κάθε μήνα θεσπίζονται 3 με 4 νόμοι που επηρεάζουν το τοπίο της οικονομίας, ενώ την ίδια περίοδο έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα εκδίδονται περίπου 8,5 εγκύκλιοι!
Λόγω των πολιτικών εξελίξεων οι αλλαγές είναι ραγδαίες με συνέπεια οι φοροτεχνικοί να τρέχουν ασθμαίνοντας για να ενημερωθούν προκειμένου στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
«Αυτό που γίνεται είναι δείγμα των εξελίξεων που συντελούνται στη χώρα μας», σημείωσε ο φοροτεχνικός και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Χριστόπουλος ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε φορολογικό σεμινάριο που διοργάνωσε χθες στα Χανιά το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραγραφής αδικημάτων που έχουν να κάνουν με τραπεζικούς λογαριασμούς και σχετίζονται με υποθέσεις λιστών.
«Το ΣτΕ είπε ότι μέχρι το 2010 υποθέσεις που στηρίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς δεν είναι συμπληρωματικά στοιχεία και επομένως παραγράφονται. Επίσης, το θέμα της φοροδιαφυγής αρχίζει από το 2012 και δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω, ενώ πέραν της 5ετίας όταν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία υπάρχουν περιπτώσεις που ο έφορος μπορεί να ζητήσει επενέλεγχο. Μιλάμε όμως για στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται μέσα στη δήλωση ή που θα μπορούσε να βρεθούν στις τράπεζες αλλά στοιχεία πλαστά, εικονικά κ.λπ.», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ευνοεί κάποιους με αδικήματα φοροδιαφυγής που βρίσκονται σε λίστες που ερευνώνται, ωστόσο, συγχρόνως βάζει μια τάξη στην καθημερινότητα των πολιτών που μέχρι σήμερα ήταν όμηροι διαφόρων παρατάσεων κ.λπ.
«Είναι αλήθεια ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα καθώς από το 2000 μέχρι το 2017 η φορολογική διοίκηση προσπαθούσε μέσα από λίστες κ.λπ. να ανοίξει θέματα φοροδιαφυγής αλλά έρχεται το ΣτΕ που λέει ότι πρέπει να μπει μια σειρά κι από εδώ και πέρα αυτό να γίνεται τακτικά. Είναι ευθύνη, λοιπόν, της φορολογικής διοίκησης να ελέγχουν και να μην περνάει ο χρόνος», σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των κατασχέσεων λογαριασμών τονίζοντας ότι μόνο τον Οκτώβριο έγιναν 1000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και πρόσθεσε πως οι φοροτεχνικοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το πως μπορούν να κατοχυρώσουν το ακατάσχετο του λογαριασμού.