Σε µια από τις οµολογουµένως σπάνιες περιπτώσεις, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, θεσµικοί κι άλλοι φορείς, καταλήγουν στα Χανιά σε µια κοινή στάση. ∆ιατυπώνουν σήµερα µέσα από την εφηµερίδα της πόλης, ένα ξεκάθαρο «όχι» απέναντι στα σχέδια ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτηρίων στον λόφο Καστέλι.
Άλλοι µε περισσότερο κι άλλοι µε λιγότερο εµφατικό τρόπο, καθένας µε το δικό του πρίσµα, αλλά άπαντες µε κοινή πεποίθηση για το καλό της πόλης και τον σεβασµό της ιστορικής και πολιτισµικής κληρονοµιάς του τόπου µας.
∆εν είναι όµως αυτό αρκετό. Γιατί παρ’ όλο που καταγράφεται πλέον η θέση καθενός, µε το ειδικό βάρος του εκάστοτε αξιώµατος, χρειάζεται κάτι ακόµα πιο ουσιαστικό. Τα λόγια να γίνουν πράξεις.
Καθένας από το “µετερίζι” του, να αξιοποιήσει τη θέση, τις επιρροές, τη φωνή που έχει, να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει ό,τι µπορεί για να προστατευτεί η “ακρόπολη των Χανίων”.
Είναι ζήτηµα ευθύνης απέναντι στον τόπο και στους πολίτες του, είναι ζήτηµα αξιοπρέπειας.
Αναρωτιεμαι ποιος θα πληρωσει για την ανακαινηση και συντηρηση των κτιριων – οι φοροι των πολιτων σιγουρα αλλα το θεμα ειναι πως δεν θα ρημαξουν αρα να μπορουν να εχουν εισοδημα και να μην κοστιζουν στον πολιτη (πληρωνει ο δημος απο τους φορους μας). Ποια ειναι η χρηση των αλλων δημοτικων κτηριων και ποιο το κοστος που πληρωνουμε καθε χρονο για να ειναι κενα – αναφερομαι στα κτιρια στο λιμανι, κολυμβητηριο κλπ. Προφανως και ο δημος η ο οποιος μελοντικος ιδιοκτητης θα πρεπει να ειναι ετοιμος να διατηρησει με καθε τροπο τον χωρο προσβασιμο χωρις αναρχικους να εχουν κανει καταληψη πραγμα απαραδεκτο.
Συμφωνω οτι πρεπει να μεινει και κατι που δεν θα ειναι ξενοδοχειο στην πολη αλλα θα πρεπει να μπορει να χρηματοδοτειται απο τις δραστηριοτητες του για να μην ρημαξει και να μην ειναι βαρος στους φορους των πολιτων. Αφηνω την υλοποίηση σε ανθρωπους μιο εξυπνους απο εμενα