Σύµφωνα µε την έρευνα και τα ευρήµατα της ανθρωπολογίας εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι ο λόγος υπήρχε ακόµη και µε την µορφή ενός ξεχωριστού κώδικα επικοινωνίας µεταξύ των ανθρώπων, ο οποίος εξελίχτηκε σταδιακά σε κανονική µορφή λόγου και οµιλίας.
Λογοθεραπεία ονοµάζεται η επιστήµη που αντικείµενό της έχει την έρευνα, διάγνωση, πρόγνωση, πρόληψη και την αντιµετώπιση των διαταραχών του λόγου, οµιλίας, φωνής και ακοής.
Οι πιο συχνές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες είναι η διαταραχή άρθρωσης, η φωνολογική διαταραχή, η καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου, ο τραυλισµός, οι αναπτυξιακές διαταραχές – αυτιστικό φάσµα, η απραξία, η ρινολαλία, η βαρηκοΐα, η αφασία, η άνοια, η δυσαρθρία, οι διαταραχές φωνής, οι σχιστίες, οι διαταραχές κατάποσης-δυσφαγία, µαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία. Τα πανελλήνια ποσοστά διαταραχών ανέρχονται στο 8%-10%.
Οι πιο σοβαρές συνέπειες των διαταραχών είναι η αδυναµία προσαρµογής και ένταξης στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ο περιορισµός και η ανυπαρξία της απόδοσης, η σχολική άρνηση και η αποµόνωση, τα ψυχολογικά προβλήµατα καθώς και οι σηµαντικές µελλοντικές συνέπειες.
Η χρησιµότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας είναι ότι η ύπαρξη των διαταραχών διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται µόνο από τους ειδικούς. Η κατάλληλη ηλικία για µια έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αντιµετώπιση και την αποτελεσµατική αποκατάσταση των διαταραχών µε αποτέλεσµα την αποφυγή και δευτερογενών προβληµάτων.
*Ο ∆ρ. Βασίλης Βενέτης είναι επισκέπτης επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήµιο South-West University, διδάκτωρ Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής