Με τις “Ιστορίες του Χιονιού”
Με δύο δικά της λογοτεχνικά κείμενα που μας μεταφέρουν σε περασμένες δεκαετίες, με διαφορετικά προβλήματα αλλά με κοινούς προβληματισμούς, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή η Χανιώτισσα ηθοποιός και συγγραφέας Μαρινέλλα Βλαχάκη.
Oι πρώτες παραστάσεις του έργου “Ιστορίες του χιονού” θα δοθούν σήμερα και αύριο στις 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις για σχολεία.
Με αφορμή την επιστροφή της στα θεατρικά δρώμενα, ζητήσαμε από την κ. Βλαχάκη να μας μιλήσει για τις “Ιστορίες του χιονιού”, για τη λογοτεχνία στο θέατρο αλλά και τη σημασία που έχει για τους νέους η σύνδεση με το πρόσφατο παρελθόν του τόπου τους.
«Η θεατρική παράσταση «Ιστορίες του χιονιού» βασίζεται σε δύο διηγήματά μου με χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Και οι δύο ιστορίες, των οποίων τα πρόσωπα, είναι φανταστικά, τοποθετούνται τοπικά στην πόλη των Χανίων και χρονικά στο 1969. Είναι η χρονιά που ο άνθρωπος πάτησε μεν στο φεγγάρι, αλλά στο δικό μας τόπο η δικτατορία των συνταγματαρχών και η φτώχεια δημιουργούν ποικίλα προβλήματα. Αντιφρονούντες αγωνιστές βασανίζονται και ποιητές γράφουν στίχους αντίστασης στα ξερονήσια. Οι άντρες ξεφεύγουν από τη σκληρή καθημερινότητα με το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες ονειρεύονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να επισκεφτούν το Μινιόν και τα κορίτσια προσπαθούν να μιμηθούν τη Βουγιουκλάκη».
Ο Νικόλας ο Φλουρής» είναι η πρώτη ιστορία.
«Παρακολουθούμε τη βασανισμένη ζωή ενός Μικρασιάτη πρόσφυγα, που το 1922 ήρθε από τ’ Αϊβαλί στα μέρη μας με την οικογένειά του. Παραμονή Πρωτοχρονιάς τού 1969 δραπετεύει από τη δύσκολη ζωή που ζούσε…
Το διήγημα, ανεβαίνει για δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά ήταν το 2006, με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Βαγγέλη Λιοδάκη και Άρτεμη Ορφανίδου. Κάποιο οπτικό υλικό από εκείνη την παράσταση, βρήκε τη θέση του και σε τούτη, του 2019. Το κίνητρο να παρουσιαστεί ξανά, είναι η επικαιρότητα του θέματος, η προσφυγιά. Πώς να σταθεί κανείς αδιάφορος στο δράμα των προσφύγων που κάποτε ήμασταν εμείς και τώρα, ένα αιώνα μετά, είναι κάποιοι άλλοι;
Βέβαια η νέα παράσταση, μετά από δεκατρία χρόνια να δίνεται με διαφορετική σκηνοθετική αντίληψη».
Όπως τα φαράγγια» είναι η δεύτερη ιστορία.
«Ένα ισχυρό βίωμα, μου έδωσε την έμπνευση να γράψω τούτο το διήγημα. Το Δεκέμβρη του 1969 περπάτησα για πρώτη φορά με τους γονείς μου στα στενά δρομάκια της Σπλάντζιας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ο ήλιος δεν έμπαινε ποτέ στα σπίτια. Τον έβλεπαν, μόνο για μια στιγμή το μεσημέρι, έξω στο δρόμο. Και σκέφτηκα τότε ότι ήταν μία ακόμα στέρηση για τους ανθρώπους στις πάμπτωχες τότε γειτονιές της παλιάς πόλης των Χανίων. Και ξαφνικά φωνές και αναστάτωση τάραξαν τη γειτονιά και τις σκέψεις μου. Είχε αρχίσει να διαδίδεται η φοβερή είδηση: Αεροπορικό δυστύχημα…
Πολύ αργότερα, κουβαλώντας ακόμα εκείνο το βίωμα, έγραψα το διήγημα «Όπως τα φαράγγια», που θα παρουσιαστεί μαζί με το προηγούμενο».
Λογοτεχνία στο θέατρο
«Τα κείμενα που επιλέγω να μεταφέρω επί σκηνής, δικά μου ή άλλων συγγραφέων, είναι από τη λογοτεχνία και ο τρόπος μου είναι ο αφηγηματικός. Μ’ ενδιαφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα ο λόγος. Με ελάχιστα σκηνικά στοιχεία κι άλλοτε καθόλου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής και προβολές εικόνων μεταφερόμαστε στην εποχή του λογοτεχνικού κειμένου. Στην παράσταση τούτη ζωντανεύει η ατμόσφαιρα του 1969, η καθημερινότητα, τα όνειρα και οι αγωνίες των ανθρώπων μιας εποχής που φαντάζει απίστευτα μακρινή. Αν και ιστορικά τα 50 χρόνια που μάς χωρίζουν δεν είναι πολλά, η ζωή έχει αλλάξει τόσο πολύ που ιδιαίτερα οι νέοι, ακούν αυτές τις ιστορίες σχεδόν σαν παραμύθια Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε μέσω της τέχνης να τους να τους συνδέσουμε με το πρόσφατο παρελθόν μας».
Οι παραστάσεις δίνονται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και με ελεύθερη είσοδο θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων:
Δευτέρα 11 και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 8.30 μ.μ.
2 Δεκεμβρίου 2019: για ΣΤ’ τάξη Δημοτικού
3 και 4 Δεκεμβρίου 2019: για Γυμνάσιο και Λύκειο
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων / Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων/ Πνευματικό Κέντρο Χανίων/Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενα, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη Μουσική επιμέλεια, τραγούδι: Λεωνίδας Μαριδάκης. Βιολί: Έντμοντ Αλέξι Επιμέλεια βίντεο: Διονύσης Μανουσάκης Ζωγραφιές: Νίκος Μπλαζάκης. Βίντεο έναρξης: Θοδωρής Παπαδουλάκης Αφίσα: Νίκος Κοσμαδάκης
Ελια Κουμή