Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Λογοτεχνική αναδρομή στον 20ό αιώνα

Τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την προσωπικότητα μίας γυναίκας του 20ού αιώνα, η οποία ξεκινά από ένα φτωχό ορεινό χωριό του Σελίνου και καταλήγει στην Αθήνα, περιλαμβάνονται στο βιβλίο – μυθιστόρημα με τίτλο “Η Φαμέγια”, της δικηγόρου – συγγραφέως Αντωνίας Ζεβόλη – Νταουντάκη.
Ττο βιβλίο παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Στο περιθώριο της παρουσίασης η κα Νταουντάκη μίλησε  στα “Χ.Ν.” και τόνισε ότι «τα γεγονότα και τα πρόσωπα που αναφέρονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου είναι πραγματικά, αφού τα γνώρισα από “πρώτο χέρι”. Επειδή όμως ήθελα να ήμουν όσο το δυνατόν πιο ακριβής σ’  αυτά που γράφω, χρειάστηκα χρόνο, ώστε να διασταυρώσω τις διηγήσεις και τις ιστορίες, να ανατρέξω σε ιστορικά βιβλία, σε παλιές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής εκείνης καθώς και σε άλλες πηγές».
1Η κα Νταουντάκη υπογράμμισε ότι «η Φαμέγια ήταν η γιαγιά μου, γεννήθηκε το 1905 και απεβίωσε το 1992, που σημαίνει ότι έζησε όλα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που διαδραματίστηκαν τον 20ό αιώνα. Στις σελίδες, λοιπόν, του βιβλίου εκτός από τα οικογενειακά γεγονότα συμπεριλαμβάνονται και όλα τα ιστορικά, κοινωνικά και  πολιτικά δρώμενα καθώς επίσης οι πόλεμοι, η Κατοχή, ο εμφύλιος, η δικτατορία, όλα όσα συνέβησαν τον 20ό αιώνα».
Το βιβλίο παρουσίασε η πρόεδρος της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, η οποία στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέσα απ’ το συγκεκριμένο ανάγνωσμα διαπιστώνουμε πόσα μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με την πειθαρχία της θέλησης, την ακρίβεια της κίνησης, την υπομονή και την επιμονή και με συνισταμένη όλων το εμείς. Εκείνο που ανιχνεύει ο αναγνώστης είναι μία αστείρευτη πηγή αγάπης και θαυμασμού, στη γιαγιά Ευτυχία απ’ την εγγονή της. Κάτι σαν αντίδωρο ψυχής στη γυναίκα, σύζυγο, μάνα και αδελφή».
Ομιλητής της εκδήλωσης και ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, ο οποίος, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, υπογράμμισε ότι «το βιβλίο πέρα από τα όσα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνει, περιέχει και μία απέραντη “αποθήκη” λαογραφικού υλικού, η οποία κατά κύριο λόγο αναφέρεται στην περιοχή του Ανατολικού Σελίνου, περιοχή που έχει να μας δώσει λόγο σε πολλούς τομείς της παράδοσής μας. Είναι σημαντικό, γιατί με αυτού του είδους τη γραφή η συγγραφέας ανανεώνει την αγάπη της νεολαίας για την παράδοση, τους μαθαίνει πώς ζούσε ο κόσμος στα χρόνια της Φαμέγιας κ.ά.».
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη, ενώ πριν την παρουσίαση χαιρετισμούς  απηύθυναν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Ιωάννης Δασκαλάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου Λουκάς Μπασιάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα