Βρισκόμαστε στην αρχή του Χειμώνα και απαραίτητα θα πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στης ιώσεις αλλά παράλληλα να απολαύουμε γαστρονομικά τα μικρά εποχικά διαμάντια, τους λοτούς με πατρίδα την Κίνα, πανάρχαιο φρούτο.
Υπάρχουν περίπου 200 ποικιλίες λωτών, μερικές από αυτές είναι λίγο στυφές, κάποιες άλλες είναι υπόγλυκες, και μερικές πολύ γλυκές! Ενας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του και τη γλυκύτητα είναι ο βαθμός ωριμότητας και η ποικιλία…
Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στη μαγειρική κυριαρχεί η άγνοια χρήσης του, καθώς πολλοί επαγγελματίες αδιαφορούν για την γευστική πολυπλοκότητα που μας δίνει η χρήση φρούτων στη μαγειρική.
Αλώστε το συγκεκριμένο φρούτο μάς δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία γαστρονομικών θαυμάτων σε γλυκές ή αλμυρές παρασκευές.
Όπως την παρασκευή μαρμέλαδας, τσάτνευ για να συνοδεύεις διάφορα ειδή τυριών, μια σάλτσα για πράσινη σαλάτα ακλουθώντας πάντα τη αρχή τρία μέρη έχτρα παρθένο ελαιόλαδο ένα μέρος ξύδι, αλάτι πιπέρι και το αρωματικό που σας αρέσει που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο λωτός, συνδυάζεται υπέροχα σε σάλτσες με κρέας ή θαλασσινά η ζυμαρικά. Σήμερα μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για να μετατρέψουμε ένα εποχικό φρούτο σε λειτουργικό για τον οργανισμό αλλά και να εμπλουτίσουμε το γαστρονομικό μας ορίζοντα με νέες γευστικές εμπειρίες αξέχαστες, αρκεί να δοκιμάσουμε
Μέθοδος ωρίμασης: Βάζουμε τα φρούτα σε μια χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο, με αυτό τον τρόπο συντομεύουμε το χρόνο ωρίμασης.
*Chef ΜΑΙΧ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας