Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

“Loving Vincent”: ένα χειροποίητο έργο τέχνης

Στις 30 Μαρτίου γεννιέται ο σπουδαίος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ζούντερτ της Ολλανδίας, από οικογένεια παστόρων και εµπόρων τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ζωής του δεν κατάφερε να αναγνωριστεί ως σηµαντικός καλλιτέχνης.

Ωστόσο, µετά το θάνατό του η φήµη του εξαπλώθηκε ταχύτατα και άσκησε τεράστια επίδραση στα µεταγενέστερα κινήµατα του εξπρεσιονισµού, του φωβισµού αλλά και της αφηρηµένης τέχνης. Το “Loving Vincent” της Πολωνής ζωγράφου και σκηνοθέτιδας Ντορότα Κοµπιέλα και του Βρετανού σκηνοθέτη Χιου Ουέλτσµαν, βραβευµένου µε Όσκαρ για την ταινία ο “Πέτρος και ο Λύκος”, συνιστά ένα πρωτότυπο βιογραφικό animation για τον σπουδαίο ζωγράφο.

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Το σενάριο της ταινίας πλάθεται από το υλικό οχτακοσίων και παραπάνω επιστολών του ίδιου του Βαν Γκογκ προς φίλους και οικογενειακά πρόσωπα και επιχειρεί να ρίξει φως στον αιφνίδιο θάνατο του ζωγράφου: µε το ερώτηµα αν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε. Έτσι, η ταινία αποκτά έναν χαρακτήρα αστυνοµικού θρίλερ και η αφήγηση ξεκινάει έναν χρόνο µετά το θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου. Ο γιος του ταχυδρόµου Ζοζέφ Ρουλέν, ο νεαρός Αρµάν αναλαµβάνει να παραδώσει µια ανεπίδοτη επιστολή του Βαν Γκογκ στον αδερφό του Τεό που µένει στο Παρίσι. Φτάνοντας εκεί, όµως, διαπιστώνει πως και ο αδελφός του είναι νεκρός. Έτσι, ο νεαρός Αρµάν φτάνει στο Οβέρ σουρ Ουάζ, την πόλη που ο Βαν Γκογκ άφησε την τελευταία του πνοή. Μέσα από ένα ταξίδι αναδροµών, ο θεατής γνωρίζει πτυχές του χαρακτήρα του Βαν Γκογκ, έρχεται αντιµέτωπος µε γνωστές ιστορίες όπως εκείνη µε το κόψιµο του αυτιού του, το οποίο πρόσφερε σε µία πόρνη αλλά έχει και την ευκαιρία να συνοµιλήσει µε τον πιο ασυνείδητο, ακόµη κι αν είναι µυθιστορηµατικός, κόσµο του ζωγράφου. Η εύθραστη ψυχική υγεία του, η σχέση µε τον αδελφό του, η απογοήτευση για το γεγονός ότι παρέµενε άσηµος αποτελούν πεδία αναζήτησης του animation.

ANIMATION ΑΛΑ… ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

Η ιδιαιτερότητα της ταινίας αυτής βασίζεται στον τρόπο που υλοποιήθηκε. Αρχικά, η ταινία γυρίστηκε σε green screen µε ηθοποιούς οι οποίοι υποδύθηκαν τους ρόλους τους. Μάλιστα, η επιλογή των ηθοποιών έγινε µε κριτήριο να µοιάζουν µε τα πρόσωπα από τα έργα του Βαν Γκογκ. Κατόπιν, όλη η ταινία σχεδιάστηκε στο χέρι από 125 επαγγελµατίες ζωγράφους, οι οποίοι ανέλαβαν να ζωγραφίσουν στο χέρι περίπου 65.000 καρέ, µε την τεχνοτροπία του Ολλανδού ζωγράφου. Η επιτυχία της ταινίας έγκειται ακριβώς σ΄ αυτό. Όλο το σύµπαν του Βαν Γκογκ, οι ιδιαίτερη τεχνική του, η µετα-ιµπρεσιονιστική αισθητική του ζωντανεύουν και µάλιστα ο θεατής µπορεί να απολαύσει και 30 πίνακες του αλλά και πρόσωπα των έργων του να παρελαύνουν στην ταινία. Το κίτρινο του Βαν Γκογκ, οι πινελιές του και η ατµόσφαιρα του συνολικού του έργου συνθέτουν έναν σύγχρονο πίνακα ζωγραφικής µε κίνηση, διάρκειας 95 λεπτών.

“ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ”

Η παραγωγή έλαβε χώρα σε δύο στούντιο, στην Πολωνία και στην Ελλάδα όπου και βρέθηκαν 125 επαγγελµατίες ζωγράφοι για να δηµιουργήσουν το χειροποίητο ζωγραφικό υλικό της ταινίας. Μία από τους πολλούς και πολλές ζωγράφους που έλαβαν µέρος στην υλοποίηση των έργων αυτών ήταν και η Νεφέλη Σουλακέλη. Η Νεφέλη, η οποία είναι εικαστικός και διατηρεί το δικό της καλλιτεχνικό εργαστήριο, το “Duente”, στα Χανιά,    µοιράστηκε την εµπειρία της από τη συµµετοχή της στο πραγµατικά πολύ µεγάλο εγχείρηµα της ταινίας.

«Ανακαλώντας τη συµµετοχή µου σε αυτή την παραγωγή τα περισσότερα συναισθήµατα και εικόνες είναι πολύ θετικά. Καταρχάς, είχαµε την τύχη να δουλεύουµε στο στούντιο της οικογένειας Σοφιανού, το Μabrida: µόνο το να βρίσκοµαι εκεί ήταν µια υπέροχη εµπειρία. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και συναδέλφους και ήρθα σε επαφή µε ένα νέο αντικείµενο: το animation. Το λάτρεψα, όπως λάτρεψα και την πρόκληση και την ταχύτητα αυτής της νέας εξειδίκευσης.

Επιπλέον, νιώθω ότι η ανάλυση των έργων του Vincent Van Gogh (καθώς βασιζόµασταν στα πρωτότυπα έργα) µε πλούτισε ζωγραφικά.    Το µόνο που δεν µου ταίριαξε ήταν ο πάρα πολύ απαιτητικός ρυθµός και ο τρόπος που δουλεύει ένα µεγάλο στούντιο παραγωγής. Πάντως, είµαι σίγουρα ευγνώµων που ήµουν µέρος µιας τέτοιας δουλειάς».

 

γραμμοσκιάσεις… Zgur

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα