Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Λουκασένκο ο λευκορώσος

Δεν έφθανε η ένταση στην Α. Μεσόγειο και στη Β. Αφρική με τις τουρκικές προκλήσεις αιφνιδιάζεται τώρα και η Γερμανική προεδρεία από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Σ’ όλη τη χώρα, κ υριότερα στην πρωτεύουσά της το Μίνεκ δεν ισχύει αυτό, που δείχνουν τα πράγματα, αλλά εκείνα που λένε οι αρχές και τα Μέσα Ενημέρωσης. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχουν υπό τον έλεγχο τους θεσμούς, δεν εππιτρέπουν κρειτική και έλεγχο, ούτε αντίλογο για πράξεις ή παραλείψεις του κάθε ηγεμόνα.
Η Λευκορωσία, μια από τις δημοκρατίες, που ανεξαρτητοποιήθηκε μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ δεν έχει γνωρίσει άλλον εκτός από έναν πρόεδρο. Τον Αλεξάντερ Λουκασένκο εξαιτίας του οποίου η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό διότι κυβερνά για 6η συνεχή φορά, θριαμβευτής στις εκλογές με πάνω από 80%. Μετά το 1994, που πρωτοεξελέγη, παρέτειινε το 1996 τη θητεία του με δημοψήφισμα, το δε 2004 μαζί με τις εκλογές έκανε και νέο δημοψήφισμα για περαιτέρω παράταση της θητείας του. Εκτοτε επανεκλέγεται μέχρι και προ ημερών, που υπερψηφίστηκε για άλλη μια θ ητεία. Η ψηφοφορία του Αυγούστου, που πήρε 80% καταγγέλθηκε ως προϊόν βίας κ αι νοθείας, όπως όλες οι προηγούμενες, γι’ αυτό οι αντιφρονούντες ξεσήκωσαν όλη τη χώρα με αποτέλεσμα, να ξεσπάσουν απεργίες και να παραλύσουν όλες οι κρατικές υπηρεσίες.
Ο Λουκασένκο που χαρακτηρίζεται ως ο “τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης” προβάλλλει τον εαυτό του για “άνθρωπο του λαού” ανεπίσημα δε αποκαλείται και “πατερούλης προστάτης” και σε έναν από τους λόγους του είχε επαινέσει τον Χίτλερ. Η Λευκορωσία που με την Ουκρανία αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα των Σοβιετικών Δημοκρατιών, συνορεύει με τη Λετονία, την Πολωνία και την Λιθουανία, που επιθυμούν την αύξηση των Νατοϊκών δυνάμεων στις χώρες τους. Παρά την ειδική σχέση συμμαχίας που είχε συνάψει ο Λουκασένκο με τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν μπορεί να τον προστατεύσει από τις εξεγέρσεις των 200.000 πολιτών με σύνθημα την παραίτηση.
Ετσι ο 65 χρόνων πρόεδρος “στριμωγμένος” επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο, υποσχέθηκε να παραδώσει “τις συνταγματικές του εξουσίες, όχι όμως υπό πίεσιν…” Στις εκλογές του Αυγούστου αντίπαλός του ήταν η αυτοεξόριστη στη Λιθουανία Σβελτάνα Τιχανόφσκαγια η οποία έβαλε υποψηφιότητα αντικαθιστώντας τον σύζυγό της του οποίου η υποψηφιότητα δεν εγκρίθηκε και φυλακίστηκε. Η Σβελτάνα, που πήρε μονοψήφιο αριθμό ψήφων, υπεσχέθη, ότι θα έφερνε Ν/Σ για διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές και όχι παράνομες, θα έβαζε φραγμό στον αριθμό των προεδδρικών θητειών και θα απομάκρυνε τη Λευκορωσία από τη συμφωνία για την ένωσή της με τη Ρωσία.
Υπ’ όψιν ότι η Λευκορωσία δεν απειλεί καμιά απ’ τις χώρες της ΕΕ κι όμως το Ευρωπαϊκό Ιερατείο έχει βαλθεί, να της επιβάλλει κυρώσεις, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συνέρχεται σήμερα (19/8/20) λόγω της εσωτερικής της κατάστασης. Για την Τουρκία, που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία δύο κρατών-μελών της , η ΕΕ ποιή την νήσσαν. Η συμπαράσταση και οι οικογενειακές αρχές είναι μεγαλοστομίες. Η Προεδρεύουσα Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη Μόσχα, που υποστηρίζει τον Ερντογάνν αν επιχειρήσει να βοηθήσει και τον Λουκασένκο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα