» Επισηµάνσεις σε ηµερίδα στο Μεγάλο Αρσενάλι
Κοντά στον πολίτη βρίσκονται τα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια στις διαφορές του µε το κράτος.
Μάλιστα, τόσο στο ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο όσο και στο ∆ιοικητικό Εφετείο Χανίων, οι υποθέσεις κατά κανόνα εκδικάζονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και οι αποφάσεις εκδίδονται άµεσα, µε τον ∆ικηγορικό Σύλλογο Χανίων, να εκφράζει την ικανοποίησή του.
Οσο για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το Συµβούλιο της Επικρατείας, εκτιµάται ότι οι περισσότερες προσφυγές πολιτών έχουν δικαιωθεί και έχουν ακυρωθεί διοικητικές πράξεις καθώς το κράτος δεν κάνει πάντα καλά τη… δουλειά του.
Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν στο περιθώριο της ηµερίδας, µε αφορµή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, που διοργάνωσε χθες το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων στο Μεγάλο Αρσενάλι µε τίτλο: “Καφκικά Σενάρια στη ∆ιοίκηση και στα ∆ικαστήρια – Τα Όπλα του Κυρίου Κ.” µε συνδιοργανωτές τον ∆ήµο Χανίων, τον ∆ικηγορικό Σύλλογο, την Ένωση ∆ιοικητικών ∆ικαστών και µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Στο επίκεντρο της ηµερίδας βρέθηκαν θέµατα συνταγµατικού δικαίου αλλά και ιδιαίτερες περιπτώσεις που αφορούν υποθέσεις πολιτών.
Επίσης, έγινε συζήτηση και για το θέµα του ακαταδίωκτου των βουλευτών.
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Μιλώντας στους δηµοσιογράφους, η προϊσταµένη του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, Ναταλία Ταµιωλάκη, εξήγησε ότι «το αντικείµενο της ηµερίδας ήταν: “Σύγχρονα θέµατα διοικητικού και συνταγµατικού δικαίου”. Είναι περιπτώσεις όπου ο πολίτης, ο διάδικος, αισθάνεται ότι εµπλέκεται σε µια διαδικασία η οποία είναι αδιέξοδη και η οποία του προκαλεί προβλήµατα και ζητήµατα τα οποία δεν µπορεί να καταλάβει και να επιλύσει».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, η κα Ταµιωλάκη ανέφερε το παράδειγµα των απόρρητων εγγράφων στη διοικητική δίκη.
«Τα απόρρητα έγγραφα είναι ένα ζήτηµα πολύ σύνθετο. Συνήθως δεν έχουµε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα. Και πολλές φορές εκδίδονται διοικητικές πράξεις οι οποίες δεν έχουν αιτιολογία διότι επικαλείται η διοίκηση ότι το έγγραφο της αιτιολογίας που τεκµηριώνει τη διοικητική πράξη είναι απόρρητο. Οπότε έχουµε στην πραγµατικότητα ένα κενό, µία µαύρη τρύπα στην οποία δεν µπορούµε να διεισδύσουµε. Υπάρχει τρόπος διαχείρισης. Υπάρχει πλούσια νοµολογία από το Ευρωπαικό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου, η οποία επιτάσσει ο φάκελος των απορρήτων εγγράφων να περιέρχεται τουλάχιστον στο ∆ικαστήριο και το δικαστήριο να κρίνει τη φύση του εγγράφου ως απορρήτου».
Η ίδια ανέφερε πως στη δεύτερη συνεδρία της ηµερίδας έγινε συζήτηση για «το θέµα του ακαταδίωκτου των βουλευτών, της βουλευτικής ασυλίας» και «πώς αυτό το ζήτηµα τίθενται και σε άλλες έννοµες τάξεις, πώς έχει αντιµετωπιστεί στην Αµερική».
ΟΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Από τη µεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ιωάννης Γράβαρης, ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι «ένα µεγάλο θέµα το οποίο τίθενται είναι αυτό των κοινοποιήσεων των ∆ιοικητικών Πράξεων. ∆ηλαδή, ο πολίτης ουσιαστικά να γνωρίζει τις πράξεις οι οποίες δηµιουργούν εις βάρος του έννοµα αποτέλεσµα και να είναι εις θέση µε αυτόν τον τρόπο, γνωρίζοντάς της αποτελεσµατικά, να έχει και την αντίστοιχη συνταγµατική προστασία που είναι το δικαίωµα της δικαστικής προστασίας. Για να ασκηθεί αυτό, υπάρχουν ορισµένα προαπαιτούµενα χωρίς τα οποία είναι ένα κέλυφος κενό και είναι αναποτελεσµατική η προστασία του. Αφορά την κοινοποίηση των διοικητικών πράξεων και είναι µια σειρά πολύ ενδιαφερόντων ζητηµάτων όπως τα διάφορα τεκµήρια που καθιερώνει ο νόµος: Ενα από αυτά τα τελευταία που έδωσε την αφορµή να υπάρξει και µια ενδιαφέρουσα νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας, είναι το τεκµήριο που προβλέπει ο νόµος, ότι προκειµένου να γίνεται η διαδικασία πιο γρήγορη και πιο αποτελεσµατική για το δηµόσιο, σε µια συστηµένη επιστολή π.χ. από την παρέλευση δεκαπενθηµέρου από την παράδοση της επιστολής, τεκµαίρεται ότι ο παραλήπτης της, έλαβε γνώση. Εκεί υπάρχει µια ενδιαφέρουσα νοµολογία που ερµηνεύει αυτές τις διατάξεις υπό το φως του συντάγµατος και τους δίνει ένα συγκεκριµένο νόηµα. Το δεύτερο είναι αυτό που παραδοσιακά λέγεται ότι άγνοια νόµου δεν συγχωρείται. Και εποµένως έχουµε διοικούµενους, ιδίως στο ασφαλιστικό δίκαιο όπου τα δικαιώµατά τους ναι µεν καθορίζονται στο νόµο, δεν υπάρχει όµως η συγκεκριµένη πληροφόρησή τους για το τι είναι ακριβώς αυτά τα δικαιώµατα. ∆εδοµένου λοιπόν ότι στις µέρες µας, υπάρχει µία φοβερή πολυνοµία, νοµοθεσία εξαιρετικά ειδική, πολυσχιδής, που ακόµα και εµείς οι νοµικοί και οι δικαστές καταβάλλουµε προσπάθεια να την αναζητήσουµε, να τη βρούµε και να την ερµηνεύσουµε, απαιτούµε από τον πολίτη άνευ άλλου, να γνωρίζει το νόµο. Εκεί, υπάρχει µια πολύ ενδιαφέρουσα θεµατική η οποία αναφέρεται σε νοµολογία και των διεθνών και των ηµεδαπών δικαστηρίων για το υπό ποιες προϋποθέσεις, ορισµένες γενικές αρχές συνταγµατικής τάξεως, επιβάλλουν στη διοίκηση, ακόµα κι αν ο νόµος προβλέπει ρυθµίσεις που αφορούν τον διοικούµενο, να του δίνει συγκεκριµένη πληροφόρηση».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, ο ίδιος εκτίµησε, από την εµπειρία του, ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις και από την Κρήτη στο Συµβούλιο της Επικρατείας.
Αναφερόµενος στη δικαίωση πολιτών που προσφεύγουν στο ΣτΕ, ανέφερε:
«Θυµάµαι ότι κάποτε ένας οδηγός ταξί που µε πήγαινε στο γραφείο µου και µε ρώτησε τι είναι το Συµβούλιο της Επικρατείας, δανειζόµενος µια ωραία φράση που είχα ακούσει από ένα παλιό συνάδελφο, του λέω, είναι ένα δικαστήριο που πάντοτε κατηγορούµενος είναι το κράτος. Και µου λέει: “Σιγά µη κερδίζει ποτέ ο αντίδικος”. Και όµως, του απάντησα, λόγω ακριβώς του ότι το κράτος δυστυχώς, δεν κάνει πάντα καλά τη δουλειά του, στατιστικώς, είναι, ίσως, περισσότερες οι περιπτώσεις που ακυρώνουµε διοικητικές πράξεις, παρά το αντίθετο. Ειδικά για την Κρήτη, δεν ξέρω αν συµβαίνει αυτό ή όχι αλλά γενικά υπάρχει µια τέτοια τάση».
Για το αν γενικά έχουν αυξηθεί οι προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ, εκτίµησε «µε βάση ορισµένα στατιστικά που δηµοσιεύονται κατά καιρούς, ότι υπάρχει µια µείωση».
“ΚΟΛΩΝΑ”
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Ο πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραµατευτάκης, υπογράµµισε ότι από το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο και το ∆ιοικητικό Εφετείο το οποίο χαρακτήρισε “κολώνα” για την Κρήτη, «ο µέσος Κρητικός περιµένει πάρα πολλά. Και οφείλουν αυτά τα δικαστήρια και αυτοί οι δικαστές, να είναι δίπλα και κοντά στην κοινωνία».
Ο ίδιος τόνισε ότι ότι στα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια των Χανίων «έχουµε µια εξαιρετική κατάσταση. Εχουµε στο µεν ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο δύο τµήµατα, στο δε ∆ιοικητικό Εφετείο Χανίων έχουµε τρία τµήµατα, όπου οι υποθέσεις κατά κανόνα εκδικάζονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και οι αποφάσεις εκδίδονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Αυτό το πιστώνουµε θετικά. Εµείς σαν ∆ικηγορικός Σύλλογος Χανίων, τα τελευταία χρόνια ουδέποτε εκφράσαµε κάποια δυσαρέσκεια ή επιφύλαξη. Αντίθετα, συνεχώς έπαινο πράττουµε και αυτό το µεταφέρουµε προς πάσα κατεύθυνση. Είναι δυνατά τα δικαστήρια των Χανίων. Είναι από τα καλύτερα δικαστήρια της Ελλάδας και το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο και το ∆ιοικητικό Εφετείο διότι έχουµε δικαστές αξιολογότατους που δίδουν νοµολογία σε όλη την Ελλάδα. Και χθες, µάλιστα, εξεδόθη µία απόφαση από το ∆ιοικητικό Εφετείο, που είναι πρότυπο όσον αφορά το φορολογικό – ασφαλιστικό δίκαιο».