Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Λύσεις με καινοτόμα υλικά

Επισημάνσεις σε ημερίδα στα Χανιά

Νέες δυνατότητες για την καλύτερη συντήρηση μνημείων του 20ου αιώνα που έχουν κατασκευαστεί από τσιμέντο προσφέρουν καινοτόμα υλικά που “θωρακίζουν” τις κατασκευές από τη διάβρωση και τους χαρίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και διάρκεια.

Τα καινοτόμα αυτά υλικά αναμένεται στο μέλλον να κυκλοφορήσουν και στην αγορά δίνοντας απάντηση στο πρόβλημα της φθοράς των κατασκευών από σκυρόδεμα που προβληματίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες από τον περασμένο αιώνα αναπτύχθηκαν κατασκευαστικά βασιζόμενες στη χρήση του τσιμέντου.
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα υλικά και μεθόδους και οι εφαρμογές σε μνημεία του 20ου αιώνα από σκυρόδεμα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Εργαστήριο Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το Σάββατο.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος InnovaConcrete (Horizon 2020) με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και των εταιρειών NanoPhos, Easybuild IKE, Μπουζάκης και Δαλκαφούκη Οίκος ΕΠΕ.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.” η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης Νόνη Μαραβελάκη στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετέχουν 29 εταίροι από 11 διαφορετικές χώρες με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ της Ισπανίας.
«Η σύγχρονη τεχνολογία και σύμφωνα με τους διάφορους χάρτες της συντήρησης που έχουν καθιερωθεί επικεντρώνεται στο ό,τι τα υλικά που προτείνονται πρέπει να είναι συμβατά με το υπόστρωμα στο οποίο εφαρμόζονται, ειδικά όταν πρόκειται για μνημεία. Γενικότερα, δε, αυτή είναι μια αρχή που ισχύει για τις κατασκευές», τόνισε η κα Μαραβελάκη και συμπλήρωσε ότι το καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος είναι ότι «παραγάγει υλικά που δίνουν παρόμοιες δομές με αυτές που έχει το σκυρόδεμα».
«Μιλάμε για παρεμφερή υλικά του τσιμέντου που προσφέρουν τη δυνατότητα ενδυνάμωσης της δομής αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για πολυλειτουργικά υλικά που συνδυαζόμενα με συστήματα αντιδιαβρωτικά, για την προστασία του οπλισμού, και υπερυδρόφοβα μη αφήνοντας το νερό να εμποτίσει το σκυδόδεμα. Συνεπώς με τα πολυλειτουργικά αυτά υλικά καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε τη αναγκαία συμβατότητα με το υπόστρωμα αλλά και καλύτερης προστασίας από τους διαβρωτικούς παράγοντες και μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και διάρκειας», εξήγησε η κα Μαραβελάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καινοτόμα υλικά εφαρμόζονται ήδη σε μνημεία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας, όπως το Nervi Flaminio Stadium στη Ρώμη, το Centennial Hall στο Βρότσλαβ και το Torroja Institute στη Μαδρίτη.
Καταλήγοντας η κα Μαραβελάκη εξήγησε ότι πέρα από τις εφαρμογές σε μνημεία του εξωτερικού είναι τα υλικά αυτά να βρουν τον δρόμο προς την αγορά, μέσα από τη συνεργασία που υπάρχει με ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος, και να αξιοποιηθούν και στην Ελλάδα σε μνημεία αλλά και άλλα πεδία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα