Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Λύση για τα αβοκάντο

Μέσα από το ποιοτικό νερό άρδευσης
Λύση στο πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών αβοκάντο που βρίσκονται στην περιοχή του δυτικού Αποκόρωνα δρομολογείται έπειτα από τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ο Δήμος Αποκορώνου και ο ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιέργειες θα αρδεύονται από τις πηγές των Αρμένων κι όχι του Ζούρμπου, όπου καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις χλωριόντων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα Γιάννης Σπανουδάκης.

“ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ”
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του τεχνικού συμβούλου του Δήμου Αποκορώνου Χρήστου Ριζιώτη, με βάση την οποία επήλθε η συμφωνία, στο δυτικό τμήμα της ζώνης Ι του δυτικού Αποκόρωνα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη της καλλιέργειας αβοκάντο, μιας καλλιέργειας που έχει υψηλές απαιτήσεις τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα αρδευτικού νερού.
Ωστόσο, οι μετρήσεις ποιότητας του νερού των πηγών Ζούρμπου, που διενεργεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το 2006 έως σήμερα, έχουν καταγράψει συγκεντρώσεις χλωριόντων, με μέση τιμή 270 ppm, ενώ τους θερινούς μήνες η τιμή φτάνει έως και τα 480 ppm.
«Με δεδομένο ότι οι παραπάνω συγκεντρώσεις είναι απαγορευτικές για την καλλιέργεια αβοκάντο, είναι δίκαιο και επιτακτικό το αίτημα των παραγωγών της περιοχής, πλήρους διακοπής της τροφοδότησης των καλλιεργειών τους με αρδευτικό νερό από τις πηγές Ζούρμπου και αντικατάστασής του με νερό αποκλειστικά από τις πηγές Αρμένων», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Στην έκθεση τονίζεται σχετικά ότι ο ετήσιος, αδειοδοτημένος απολήψιμος από τον ΟΑΚ για αρδευτική χρήση στις πηγές Αρμένων όγκος νερού ανέρχεται σε 3.000.000 m3, και επισημαίνεται ότι τα νερά των πηγών Αρμένων επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του δυτικού τμήματος της Ζώνης Ι.
«Επιπλέον, πλεονάζει αδειοδοτημένος ετήσιος όγκος νερού 350.000 m3 περίπου για την άρδευση, μετά από μίξη με τα νερά των πηγών Ζούρμπου στη δεξαμενή Τζιβαρά, των υπόλοιπων περιοχών του Δήμου, στις οποίες καλλιεργούνται ανθεκτικές σε χλωριόντα καλλιέργειες», αναφέρεται.
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι ο Δήμος Αποκορώνου έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργο ύδρευσης της Δ.Ε. Βάμου, με νερά γεωτρήσεων νότια των Βρυσσών, δυναμικότητας, σε πρώτο στάδιο, 900.000 m3 ετησίως, μετά την κατασκευή του οποίου θα πάψουν να λαμβάνονται 400.000 m3 (άδεια ΟΑΚ) και 490.000 m3 (άδεια Δ. Αποκορώνου), ήτοι σύνολο 890.000 m3 ετησίως από τις πηγές Αρμένων για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Δ.Ε. Βάμου. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του έτους 2020, με φορέα κατασκευής τον ΟΑΚ, έπειτα από προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΑΚ και Δ. Αποκορώνου, και με δεσμευτικό χρόνο κατασκευής του το 1 έτος.
Κατόπιν των παραπάνω – αναφέρεται στην έκθεση – θα πλεονάζει σύντομα, για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου ετήσιος αδειοδοτημένος όγκος νερού 350.000 + 890.000 = 1.240.000 m3, περιλαμβανομένου και του νέου, ενταγμένου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έργου στη Δ.Ε. Βάμου (απαιτούμενος ετήσιος όγκος νερού από τις πηγές Αρμένων 900.000 m3), ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης, κατά τουλάχιστον 2.000.000 m3 ετησίως, της άδειας χρήσης νερού για αρδεύσεις του ΟΑΚ, για μεγαλύτερη συμμετοχή των νερών Αρμένων (έναντι των νερών των πηγών Ζούρμπου) στην άρδευση των λοιπών περιοχών του Δήμου.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Σε ό,τι αφορά τα έργα που προτείνονται ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη του δυτικού τμήματος ζώνης Ι του δυτικού Αποκόρωνα αποκλειστικά από τις πηγές Αρμένων αυτά είναι τα εξής:
– Διακοπή του αγωγού τροφοδοσίας των δικτύων της περιοχής δυτικά του ποταμού Κοιλιάρη, από Στύλο (νότια) έως Κυανή Ακτή (βόρεια) από τη δεξαμενή Μεγάλων Χωραφίων.
– Διακοπή του αγωγού διασύνδεσης των δεξαμενών Μεγάλων Χωραφίων και Ν. Χωριού.
– Δημιουργία νέας δεξαμενής άρδευσης, παραπλεύρως της υφιστάμενης Ν. Χωριού χωρητικότητας 1.000 m3. Σύμφωνα με την έκθεση η εκτιμώμενη δαπάνη κατασκευής των έργων δεν θα ξεπερνάει τα 77.000 ευρω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα